Opciók nyomtatása

Csirkemell carbonara szósszal sütőben sütve

Csirkemell carbonara szósszal sütőben sütve

A csirkemell carbonara szósszal sütőben sütve egy végtelenül egyszerű recept, fél óra alatt elkészítheted, ha nincs sok időd főzni. A carbonara spagettit szerintem mindenki ismeri. Mi egy picit átalakítottuk a receptet. Csirkemellre kerül a carbonara szósz és reszelt sajttal sütőben sütjük.

A csirkemell carbonara szósszal recept az egyik rohanós napom eredménye:)

Mindenkinek vannak olyan napjai, amikor összecsapnak a feje felett a hullámok. Na, ilyenkor végképp nem hiányzik még az is, hogy órákig ácsorogjunk a konyhába, vagy esetleg irdatlan mennyiségű mosatlant halmozzunk fel. Ezek a pillanatok azok, amikor a por állagú készítményekhez, alapokhoz nyúlunk.

Nekem is hasonló okok miatt került a kezembe a Carbonara fix, viszont egy pocikám sem kívánta a spagettit. De akkor mégis mihez kezdjek vele? Álltam a nyitott hűtő előtt és soroltam: tej, tejföl, csirkemell, sajt. Mi van akkor, ha ezeket összeteszem egy ételbe? Nos, körülbelül így kezdődött a csirkemell carbonara szósszal megsütése.

Pár gondolat az eredetiről:

Úgy gondoltam, mindenképpen említést érdemel az eredeti recept is, hiszen egy olasz klasszikusról van szó; nem véletlenül olyan népszerű étel. A Carbonara nevét az olasz szénégetőkről kapta, tágabban értelmezve a Carbonari mozgalomról.

Az eredeti carbonara szószhoz tojás, parmezán sajt, só és bors kell.

Bár még az olaszok véleménye is eltérő a szósz készítéséről. Gondolom, tájegységekként különbözik. Vannak, akik csak a tojássárgáját használják fel, mások egész tojással készítik. A fokhagymáról is hasonló a vélemény. Egyesek szerint kell bele, míg mások elutasítják. Az eredeti recept nem tartalmaz tejszínt, a tojás és a reszelt parmezán sajt tökéletes egyensúlyát kell eltalálni.

A különböző főzős oldalakon sokféle carbonara recept megtalálható. A tojássárgás, az egész tojásos, a fokhagymás, és a tejszínes is. A legtöbben viszont egyetértenek abban, hogy a tojásos, (tejszínes), reszelt sajtos keveréket már nem főzzük, csak a forró főtt tésztára öntjük és összekeverjük a serpenyőbe egy minimális hő hozzáadásával. Ha viszont túl sok hőt kap az étel, könnyedén rántottává alakulhat:)))

Ezeket a recepteket nem fogom leírni, hiszen mindenki a maga szájíze szerint készítheti el, választhatja ki a neki megfelelőt.

Viszont figyelmetekbe ajánlom Fördős Zé receptjét, amit olasz nagymamájától tanult

Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 10 min Főzési idő: 25 min Teljes Idő: 35 perc
Adag 4
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Leírás

A csirkemell carbonara szósszal egy végtelenül egyszerű recept, fél óra alatt elkészítheted, ha nincs sok időd főzni. A carbonara spagettit szerintem mindenki ismeri. Mi egy picit átalakítottuk a receptet. Csirkemellre kerül a carbonara szósz és reszelt sajttal sütőben sütjük.

Hozzávalók
  • 30 dekagramm csirkemell
  • 1 carbonara mix
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 kávéskanál petrezselyemzöld
  • 1 deciliter tej
  • 1 deciliter tejföl
  • 10 dekagramm reszelt sajt
Elkészítés
  1. Bekapcsolom a sütőt 180 fokon.
    A csirkemellet felszeletelem.
    A hozzávalókat előkészítem.

  2. Egy tepsit vékonyan kiolajozok és belefektetem a csirkemell szeleteket, amiket picit megsózok.

  3. Egy tálkában összekeverem a tejfölt, tejet, sót, borsot, petrezselymet, majd hozzákeverem a carbonara port.

  4. Ráöntöm a csirkemellre, majd reszelt sajttal megszórom.
    180 fokon 25 perc alatt készre sütöm. Párolt rizzsel tálalom

Kulcsszavak: egytálétel, csirke
ladybug
Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!