A piskóta ezerarcú. Torták, tekercsek alapja. Mindenféle töltelék és gyümölcs használható hozzá. Nálunk a csokis piskóta a kedvenc.
A piskóta sütése véleményem szerint rém egyszerű dolog.
Bár lehetnek buktatói, mint például összeesik sütés után (nem volt elég a sütési idő), nem jön fel, lapos marad ( lehet, hogy kisebb tepsibe kellett volna tenni). Mielőtt nekiláttam a csokis piskóta recept megírásának, bevallom ránéztem pár honlapra a sütési idővel kapcsolatban. Teljesen meglepődtem, mert igaz, hogy alacsony (160 o) fokos sütési hőmérsékletet írnak, de 30-40 percig.
Nos, én előmelegített sütőben 180-190 fokon sütöm és 9-10 perc alatt kész van. (és mindig sikerül:)) Elektromos sütővel dolgozom, a piskótát légkeverés nélkül sütöm. Azt viszont én is szeretném kihangsúlyozni, hogy nem nyitogatjuk a sütő ajtaját, amíg le nem telik a sütési idő. Tűpróbát ajánlanak ahhoz, hogy megállapítsuk megsült-e a piskótánk, vagyis egy fogpiszkálót szúrj a piskótába. Ha nem marad ragacsos, akkor megsült. Én óvatosan megfogom a tetejét, ha puha, várok még vele picit, ha "kopog", vagyis már nem marad benne az ujjlenyomatom, mikor hozzáérek, akkor átsült, ki lehet venni.
Turmixgéppel szoktam dolgozni a legmagasabb fokozaton pár perc alatt kemény habbá verem a tojásfehérjét, ezután összekeverem a tojássárgákat a cukorral. Itt jön el az a pillanat, amikor leteszem a turmixgépet, innentől már csak kézi habverővel dolgozom.
Maga a piskóta Európából származik, mára pedig világszerte ismert és népszerű süteménnyé vált. Könnyű, ruganyos tészta, amely három összetevőből készül 1 : 1 : 1 arányban, vagyis ahány tojás, annyi evőkanál liszt és kristálycukor kell hozzá. A sütőpor opcionális, (én mindig használok).
Ezerarcú sütemény, rendkívül sokféleképp felhasználható. Torták alapjául szolgál, de készíthetünk belőle piskótatekercset, csokis piskótát, kókuszkockát. Keverhetünk a tésztájába, magvakat, mákot, diót, gyümölcsöket - frisset, vagy akár aszaltat is. Megtölthetjük vajas, vagy főzött krémmel, pudinggal, tejszínes krémmel is. Somlói galuskát is készíthetünk belőle.
Mindenki a saját tapasztalatai alapján alakítja a piskóta receptjét.
A piskóta ezerarcú. Torták, tekercsek alapja. Mindenféle töltelék és gyümölcs használható hozzá. Nálunk a csokis piskóta a kedvenc.
A tojásokat kettéválasztom, egy kisebb tálba a fehérjét, egy nagyobb tálba a sárgáját teszem és a tojássárgájához hozzáadom a kristálycukrot.
Turmixgéppel a legnagyobb fokozaton pár perc alatt kemény habbá verem a fehérjét
Ezután a sárgákat is turmixgéppel habosra kavarom. (Minél tovább kavarod, annál világosabb lesz).
Ezután a felvert tojássárgákhoz hozzáadom a kemény habot és kézi habverővel óvatosan összekeverem.
A lisztet, a sütőport és a kakaóport a szitába szórom és beleszitálom a tojásos keverékbe, majd ezzel is óvatosan összekeverem. (Én minden süteményhez szitálom a lisztet.)
Ezt egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm és előmelegített sütőben 180 fokon 9-10 perc alatt készre sütöm.
Amikor kihűlt a piskóta kettévágom, megkenem a kakaós krémmel és ráteszem a tetejét.