Fejtett bableves

Fejtett bableves
pinit

Fejtett bableves

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 15 percFőzési idő:1 óra 30 percPihenő idő: percTeljes idő::1 óra 45 percAdag:8 servingsKalóriák: kcal Legjobb évszak:Winter

Leírás

A fejtett bableves, egy a tápanyagokban gazdag étel, ami valamilyen füstölt csonttal, vagy füstölt hússal együtt főzve elképesztően finom.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Minden hozzávalót elkészítek. A nyúlját felkockázom, a répát, zöldséget felszeletelem, a fokhagymát megpucolom.
  2. Én ezeket egyszerre teszem fel főni. Nagyjából ugyanannyi idő kell mindkettőnek, és így rengeteg időt lehet spórolni. Kb. másfél -két óra alatt kész.
  3. Amikor minden megpuhult, 2 ek. étolajjal, 1 ek. liszttel és pirospaprikával rántást készítek. Ezzel besűrítem, a végén ecetet és tejfölt teszek hozzá.

Megjegyzés

  • Ennél a levesnél célszerű utólag sózni, mert a füstölt hús már eleve sós.
  • A mirelit fejtett babot szívesen használom, mert nagyjából egy óra alatt megpuhul.
  • Ha idősebb állatból van a füstölt bordaporc, akkor érdemes először külön főzni, majd kb. fél-egy óra múlva hozzáadni a zöldségeket.
Kulcsszavakbab, leves, füstölt hús

Fejtett bableves

Idén a tavasz nagyon nehezen akar beköszönni, így még mindig szívesen fogyasszuk a télen megszokott tartalmas, meleg leveseket, köztük a bablevest is. A fejtett bableves, egy a tápanyagokban gazdag étel, ami valamilyen füstölt csonttal, vagy füstölt hússal együtt főzve elképesztően finom.

A szárazbab múltja

A Peru és Mexikó területéről származó régészeti leletek azt mutatják, hogy a bab kilencezer éve része az emberi kultúrának. Indián kereskedők Dél-, és Közép-Amerika meleg éghajlatú lejtőin is meghonosították, majd innen terjedt Afrikába és Ázsiába. Egyiptomban az élet jelképeként tisztelték.

A rómaiak szavaztak a babbal: a fehér a kedvező döntés jele, míg a fekete az elítélésé volt. Fogyasztották és évente ünnepelték – Pitagórász viszont különcként viselkedett: tanítványai nem ehettek babot és rá sem léphettek babföldre.

Hazánkba a XVI. században jutott el. Napjaink legnagyobb babtermesztő országa India és Kína.

Élettani hatásai

✓ A bab fehérjében és szöveti vízben, valamint rostokban gazdag eledel. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés része.

✓ A szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad. Cukortartalma alacsony: fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

✓ Magas antioxidáns tartalma segít egyes rák-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében.

✓ Ásványi anyagai közül jelentős a molibdén, a vas, és a mangán. Ez utóbbi nyomelem fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a mitokondriumokban képződő szabadgyököket.

✓ A szárazbab remek B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, és nátrium forrás. – olvasható a Tudatos vásárló.hu oldalán.

Húspótló

A többi hüvelyeshez hasonlóan a fejtett bab is kitűnő fehérjeforrás. Húsfélék helyettesítője lehet az étrendben, mivel fehérjéi a gabonafélék (pl. száraztészta, rizs) fehérjéivel kiegészítve egyenértékűek a hús vagy a tojás fehérjéivel.Az állati eredetű fehérjékkel ellentétben a hüvelyesek a szójababot kivéve nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben és összetételben a szervezet egészséges működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat, ezért más növényi eredetű táplálékkal és (teljes kiőrlésű) gabonafélékkel együtt célszerű őket fogyasztani. Ezt a szabályt különösen a vegetáriánusoknak fontos szem előtt tartaniuk.

Rostjai

A fejtetett bab és a hüvelyesek az egyik legjobb forrásai az oldható és oldhatatlan élelmi rostoknak. Az előbbiek megkötik a bélben a koleszterint, ezáltal gátolják vagy csökkentik annak felszívódását. Vizsgálatok szerint a bab a teljes vérkoleszterinszintet 19%-kal, a rossz típusú koleszterinszintet pedig 24%-kal is csökkentheti, miközben a jó típusú HDL-koleszterinszint változatlan marad. Ez az eredmény azoknál a betegeknél jelentkezik leglátványosabban, akiknél a vérkoleszterinszint kiindulási értéke magas.

Nem mindenkinek!

A bab és a hüvelyesek viszonylag sok purint tartalmaznak, köszvényes betegeknek ezért érdemes kerülni, de legalábbis mérsékelni fogyasztásukat.

A fejtett bab méreganyaga, a vicin a favizmusban (egy örökletes enzimhiány-betegség) szenvedő betegeknél súlyos vérszegénységet okozhat.

Parkinson-kór vagy depresszió miatt monoaminoxidáz-gátló (MAO-inhibitor) gyógyszert szedők kérjék orvosuk tanácsát, mivel e szerek egyik típusa a fejtett babbal együtt fogyasztva vészes vérnyomás-emelkedést idézhet elő. Hasonló reakciót más élelmiszerek is kiválthatnak (pl. élesztő, sajt, banán, pácolt hering, bor).- A Vital.hu oldalán még több hasznos információt találtok.

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 15 min Főzési idő 90 min Teljes Idő 1 óra 45 perc
Adag: 8
Legjobb évszak: Tél

Leírás

A fejtett bableves, egy a tápanyagokban gazdag étel, ami valamilyen füstölt csonttal, vagy füstölt hússal együtt főzve elképesztően finom.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Minden hozzávalót elkészítek. A nyúlját felkockázom, a répát, zöldséget felszeletelem, a fokhagymát megpucolom.

  2. Én ezeket egyszerre teszem fel főni. Nagyjából ugyanannyi idő kell mindkettőnek, és így rengeteg időt lehet spórolni. Kb. másfél -két óra alatt kész.

  3. Amikor minden megpuhult, 2 ek. étolajjal, 1 ek. liszttel és pirospaprikával rántást készítek. Ezzel besűrítem, a végén ecetet és tejfölt teszek hozzá.

Kulcsszavak: bab, leves, füstölt hús
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük