Opciók nyomtatása

Kozák sapka

Kozák sapka

A kozák sapka, más néven hólabda szerintem nagyon sokunk kedvence. Csokis- kókuszos krémes csoda, aminek nehéz ellenállni. Régebben lakodalmak nagy kedvence volt, de a karácsonyi vacsorát is ez a desszert követte, mert igazi klasszikus. Ma már lehet, hogy retrónak számít, nálunk mégis az ünnepek nélkülözhetetlen süteménye. Tésztája egyszerű kevert tészta.

Kevert tészták

A kevert sütemények gyorsak, praktikusak, jól variálhatók és rendkívül egyszerűen elkészíthetők. Kezdők is bátran nekiállhatnak, sőt akkor is remek választások, ha nincs sok időnk sütni. - olvasható a sütnijó! oldalán. Mellettük szól még az is, hogy rendkívül sokoldalúak. Variálhatjuk gyümölcsökkel, olajos magvakkal, és szinte bármivel, ami az eszünkbe jut, hiszen ennek a tésztának "minden jól áll". Kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.

A kevert tészták készítése egyszerű, olcsó és gyors. Csak gyorsan összekeverjük a hozzávalókat, és már mehet is a sütőbe. Alapanyaguk liszt, tojás, cukor, tej, vagy más nedvesítő anyag. A tésztát sütőporral lazítjuk. A sütőport mindig a liszt közé kell vegyíteni, érdemes a lisztet átszitálva az anyagok közé keverni, ami a tésztát szintén lazábbá teszi. Mindig jól előmelegített sütőben, egyenletes középhőmérsékleten süssük.

A kozák sapka tésztáját tökéletesen el lehet készíteni egy 4, vagy 6 tojásból készült piskótából is. A piskóta tésztájának receptjét egy korábbi süteménynél, a csokis piskótánál már leírtam, ezt itt találod.

Természetesen az eredeti receptet érdemes kipróbálni. Igaz, hogy a kozák sapka az egyik legidőigényesebb sütemény, hiszen tésztát kell sütni, krémet főzni, megvárni míg kihűl, kiszaggatni a korongokat, bekenni, összeragasztani, kókuszba hempergetni, csokizni, és még hűteni is. Viszont az íze minden fáradtságot megér.

Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 15 min Főzési idő: 10 min Pihenő idő: 40 min Teljes Idő: 1 óra 5 perc
Adag 4
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Leírás

A kozák sapka, más néven hólabda szerintem nagyon sokunk kedvence. Az ünnepek nélkülözhetetlen süteménye. Íme a recept, ahogy én készítem.

Hozzávalók
  • 8 darab tojás
  • 40 dekagramm kristálycukor
  • 8 evőkanál víz
  • 25 dekagramm liszt
  • 3 dekagramm kakaópor
  • 1 sütőpor
  • A krémhez:
  • 4 deciliter tej
  • 4 dekagramm liszt
  • 20 dekagramm cukor
  • 15 dekagramm margarin
  • 1 kávéskanál vaníliaaroma
  • 1 deciliter rum
  • Díszítéshez:
  • 10 dekagramm étcsoki
  • 1 evőkanál étolaj
  • 10 dekagramm kókuszreszelék
Kulcsszavak: piskóta, desszert, kókusz
ladybug
Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!