Mimóza szelet
Leírás
Omlós tészta, főzött citromos krémmel és baracklekvárral.
A pitetésztának is nevezett omlós gyúrt tészta fő alkotóelemei a liszt, a vaj és a porcukor. A cukrászok aranyszabálya szerint 3 rész liszthez 2 rész vaj és 1 rész cukor kell.
Hozzávalók
A krémhez:
A tészta készítése:
- A margarint a liszttel elmorzsolom.
- Hozzáadom a sütőport, tojásokat, a citromlevet és reszelt héját, a porcukrot és kevés tejjel összegyúrom.
- 4 részre osztom, kinyújtom, és négy tortalapot sütök belőle. 180 fokon kb. 8 perc alatt.
- A tejből és lisztből sűrű besamelt főzök. Amíg várom, hogy kihűljön, egy tálban összekeverem a porcukrot a margarinnal, amihez hozzáadom a citrom levét és reszelt héját, vaníliaaromát. Végül belekeverem a besamelt is.
- Az alsó lapot megkenem a krém felével.
Ráteszem a következő lapot, ezt baracklekvárral kenem meg. Majd rárakom a harmadik lapot, erre teszem a krém másik felét. Végül a negyedik lapot is ráhelyezem. Ez a sütemény teteje. Erre vaníliás porcukrot szórok.
Kicsit hűtőbe teszem, majd apró kockákra szeletelem.
A főzött krém készítése:
Összeállítás:
Mimóza szelet
A mimóza szelet omlós tésztából készül.
A pitetésztának is nevezett omlós gyúrt tészta fő alkotóelemei a liszt, a vaj és a porcukor. A cukrászok aranyszabálya szerint 3 rész liszthez 2 rész vaj és 1 rész cukor kell. A vajat ugyanannyi margarinnal vagy a vaj 80 százalékát kitevő zsírral helyettesítheted.
Az omlós tésztáknak két fajtája van, a gyúrt és a kevert omlósak. Az otthon is legtöbbet használt fajta a gyúrt omlós tészta, amely készülhet élesztővel vagy anélkül (mint a linzer), mindkettőnél kulcsfontosságú, hogy a tésztához használt zsiradék hideg legyen.
A linzertésztáknak magas a liszttartalmuk, ezért kézzel gyúrhatók és nyújthatók, míg a kevert omlósak zsiradék- és tojástartalma magasabb, tehát lágyabb, emiatt bekeverés után habzsákból lehet formázni. A klasszikus linzi tésztában a liszt-vaj-cukor aránya 1-2-3, ezt gyakran tojássárgájával dúsítják, ízesíthetik vaníliával, citromhéjjal. -olvasható a Magyar Konyha honlapján.
Formázzunk belőle gombócot, és fóliába csomagolva tegyük fél órára hűtőbe. Ügyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk túl sokáig, mert leég a tésztánk, aminek következtében nyújtásnál repedezni fog, és nehéz lesz vele bánni. Ha linzerkarikát készítünk, lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 mm vastagra, majd szaggassuk ki linzerkiszúróval – felét lyukassal, a másik felét telivel. 180 °C-on 8-10 percig süssük. Mindig várjuk meg, hogy az omlós tészta teljesen kihűljön, forrón és melegen ugyanis könnyen törik.
HIBALEHETŐSÉGEK
Ha túl sokáig gyúrjuk a tésztát, a benne lévő zsiradék megolvadhat, amitől nyújtásnál nehezen kezelhetővé válik, sütés után pedig szétporlad. Ugyanez történik, ha puha zsiradékkal dolgozunk, illetve, ha túl meleg helyen gyúrjuk be a tésztát. Ezt nevezik „leégésnek”, ilyenkor a tészta zsíros tapintású, grízessé válik, a lisztszemcsék megszívják magukat az olvadt vajjal. Puha, nem eléggé hűtött tésztával nehezebb is dolgozni, könnyen leragad, amit ha túl sok liszttel szórunk meg, szintén morzsálódó állagú lehet. Megkönnyíti a munkát, ha a zsiradékot géppel dolgozzuk a liszthez, így elkerülhető, hogy a kezünk melegétől megolvadjon.
Tipp:
Ha kakaós omlós tésztát készítenének, a hozzáadott kakaópor mennyiségét a liszt mennyiségéből vonjuk le. Léteznek további variánsok, például a liszt egy része lecserélhető finomra őrölt dióra, mogyoróra, mandulára vagy akár teljes egészében is készíthető mandulalisztből.
Sós verzióban is megsüthetjük, ebben az esetben a cukrot elhagyjuk, és kevéssel több sót adunk az alaprecepthez.
Pitékhez, kekszekhez, linzerekhez és más aprósüteményekhez, kosárkákhoz vagy a méltán népszerű quiche-ekhez (francia sós pitékhez) egyaránt erre a tésztára lesz szükségünk. Hasonló receptek a sütnijó! oldalán találhatóak
Mimóza szelet
Leírás
Omlós tészta, főzött citromos krémmel és baracklekvárral.
A pitetésztának is nevezett omlós gyúrt tészta fő alkotóelemei a liszt, a vaj és a porcukor. A cukrászok aranyszabálya szerint 3 rész liszthez 2 rész vaj és 1 rész cukor kell.
Hozzávalók
A tésztához:
A krémhez:
Elkészítés
-
A margarint a liszttel elmorzsolom.
-
Hozzáadom a sütőport, tojásokat, a citromlevet és reszelt héját, a porcukrot és kevés tejjel összegyúrom.
-
4 részre osztom, kinyújtom, és négy tortalapot sütök belőle. 180 fokon kb. 8 perc alatt.
-
A tejből és lisztből sűrű besamelt főzök. Amíg várom, hogy kihűljön, egy tálban összekeverem a porcukrot a margarinnal, amihez hozzáadom a citrom levét és reszelt héját, vaníliaaromát. Végül belekeverem a besamelt is.
Összeállítás:
-
Az alsó lapot megkenem a krém felével.
Ráteszem a következő lapot, ezt baracklekvárral kenem meg. Majd rárakom a harmadik lapot, erre teszem a krém másik felét. Végül a negyedik lapot is ráhelyezem. Ez a sütemény teteje. Erre vaníliás porcukrot szórok.
Kicsit hűtőbe teszem, majd apró kockákra szeletelem.