Rozmaringos sült hal
Leírás
Könnyű és gyorsan elkészíthető citromos-rozmaringos sült hal. A tőkehal gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. Ezt a sült halat akkor is kedvelni fogod, ha egyébként nem rajongsz a halételekért.
Hozzávalók
Elkészítés
- A halszeleteket gyengén megsózom és ét- vagy olívaolajjal kikent tepsibe fektetem.
- Egy tálkába beleteszek fél citrom kifacsart levét, egy csipetnyi sót, egy evőkanál mustárt (szárított rozmaringot) és összekeverem.
- Megkenem vele a halszeleteket, majd rozmaring ágakat és citromszeleteket fektetek a szeletekre.
190 fokon 25 perc alatt készre sütöm.
Rozmaringos sült hal
Könnyű és gyorsan elkészíthető citromos-rozmaringos sült hal. A tőkehal gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. Ezt a sült halat akkor is kedvelni fogod, ha egyébként nem rajongsz a halételekért.
A tőkehal nagy mennyiségű B12-vitamint, foszfort, szelént és fehérjét is tartalmaz, de emellett káliumban, B6-vitaminban és Omega-3 zsírsavakban is igen gazdag.
Miért egészséges a tőkehal?
A tőkehal vitaminban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag. A B3, B6 és B12-vitamin mellett nagy arányban tartalmaz fehérjét is (80 gramm tőkehalban 17,36 gramm fehérje van), valamint D-vitamint, omega-3 zsírsavakat. A rendszeres fogyasztása csökkenti a szívroham, és egyéb szívbetegségek kockázatát. Az Omega-3 zsírsavaknak, valamint a szelénnek ezen kívül gyulladáscsökkentő hatása is van, ízületi panaszokkal, migrénnel küzdőknek is ideális lehet.
Izomfájdalmak ellen és immunerősítéshez
A megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen az izmok egészségének megőrzéséhez, valamint az immunrendszer megerősítéséhez. Az immunrendszer a szervezet saját “önvédelmi mechanizmusa”, ami segíti testünket a betegségek, fertőzések megelőzésében és legyőzésében.
Hozzájárul a haj és a bőr egészségének megőrzéséhez
A magas fehérjetartalom segít fenntartani a haj egészségét, megakadályozza annak sérülékenységét. A hajnövekedésben is fontos szerepe van. De a bőr egészségének megőrzéséhez is hozzájárul, segítve annak folyamatos revitalizációját.
Egészséges, erős csontok
A foszfor fontos szerepet játszik a fogazat és a csontok megerősítésében, növekedésében. A kalcium mellett erre is szükség van ahhoz, hogy csontozatunk, fogaink erősek, ínyünk és fogzománcuk egészséges legyen. A foszforbevitel csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját is.
Segíti az emésztést
Mind a tőkehalban található niacin, mind a riboflavin igen fontos szerepet játszanak a megfelelő anyagcsere során. Segítenek megszüntetni és megelőzni a különféle emésztési zavarokat, így például a székrekedést is. Segítik a szervezet saját méregtelenítési folyamatait.
Hozzájárul a sejtképződéshez
A foszfor segíti a folyamatos sejtképződést, serkenti az új sejtek fejlődését, anyagcseréjét. Hozzájárul a megfelelő hormonháztartás kialakulásához is.
A tőkehal igen tápláló, egészséges halfajta, mindazonáltal óvatosan, mértékkel fogyasszuk: nagy mérete és viszonylag hosszú élettartama miatt ugyanis higanytartalma magas lehet. Időnként egy kis tőkehalpástétom viszont beleférhet! – olvasható a Tonhalfutár oldalán.
Rozmaringos sült hal
Leírás
Könnyű és gyorsan elkészíthető citromos-rozmaringos sült hal. A tőkehal gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. Ezt a sült halat akkor is kedvelni fogod, ha egyébként nem rajongsz a halételekért.