Spenótos tészta

Spenótos tészta
pinit

Spenótos tészta

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: percFőzési idő: 15 percPihenő idő: percTeljes idő:: 15 percAdag:2 servingsKalóriák:300 kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

A spenótos tészta egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető étel. Ilyenkor tavasszal mindenképpen érdemes friss spenóttal készíteni.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztát lobogó, sós vízben megfőzöm.
    A spenótot megmosom folyó víz alatt, esetleg, ha vastag szárai vannak, azokat levágom.
  2. A fokhagymát apróra vágom és étolajon megpárolom.
  3. Rádobom a megtisztított spenótot, megsózom és megvárom, amíg összeesik (kb 4-5 perc).
  4. Rászórok egy evőkanál lisztet, kicsit megpirítom, majd felöntöm 1 dl tejszínnel.
    Őrölt borssal fűszerezem – ezenkívül lehet még őrölt szerecsendióval is.
  5. Hozzáadom a főtt tésztát, összekeverem és leveszem a tűzről. Reszelt sajttal tálalom.

Spenótos tészta

Tavasszal, mikor a kertekben, piacokon megjelennek az eső spenótlevelek, nekem rögtön a spenótos tészta jut eszembe. Kb. 10 perc alatt elkészíthető, csak bedobom egy dobozba, és máris van ebédem a munkahelyemen. Hús nélkül is tápláló és rengeteg vitamint tartalmaz, ezért kiváló a télen kimerült vitaminraktárunk feltöltéséhez.

A spenót élettani hatása

spenót jól emészthető, alacsony kalóriatartalmú, ezért fogyókúrázóknak, diétázóknak is nagyszerű eledel lehet. Vitaminokban, antioxidánsokban, különösen a K-, az A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokban, valamint mangánban, folsavban, vasban és magnéziumban gazdag. Gyakorlatilag az egyetlen természetes folsav- és vasforrás!

Ezenkívül rendkívül sok hasznos fitonutriens található benne, melyek többek között a szemünk egészségéért felelősek, de gyulladáscsökkentő, csonterősítő és daganatellenes hatásaik is vannak, valamint az immunrendszert is erősítik.

spenótfogyasztás egyik veszélye, hogy mivel sok oxálsavat is tartalmaz, fokozza a vesekőképződésre való hajlamot. Ennek ellenére az oxálsav emésztésserkentő és vastagbéltisztító is. Az oxálsav tartalmának köszönhetően a spenót elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. -olvasható a Házipatika oldalán

A spenót fogyasztásának kockázata:
“A spenótfogyasztás hirtelen növelése káros lehet, ha vérhígítót, például Coumadint (warfarint) szed valaki” – mondta Megan Ware dietetikus. Ugyanis magas a K-vitamin tartalma, ami nagy szerepet játszik a véralvadásban. A túlzott spenót fogyasztása felesleges káliummennyiséget okozhat a vérben és kemény kristályok képződését okozhatja a vesékben. Ezek a kristályok nem oldódnak fel, és súlyosbíthatják a vesebetegséget. A spenót oxalátokat is tartalmaz, amelyek károsak lehetnek vese- vagy epehólyag-problémákkal küzdők számára. A spenót csökkentheti a vércukorszintet. A cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket a vércukorszint csökkentésére is használják. A spenót és a cukorbetegség gyógyszerek együttes alkalmazása túl alacsony vércukorszintet okozhat. Szorosan ellenőrizze a vércukorszintjét. Előfordulhat, hogy módosítani kell a cukorbetegség gyógyszerének adagját. – írja a LinaBio

Vitaminbomba

A vitaminokban bővelkedő turmixok nagyszerűen illeszkednek az étrendbe, és még a siralmas bőrképet is feljavítják. Szépítő tulajdonságuk elsősorban a mikrotápanyagoknak köszönhető, de azzal is sokat tesznek a friss, üde kinézetért, hogy rostjaikkal serkentik az ellustult emésztést, és segítenek kiűzni a méreganyagokat. Zöld színük ellenére, a megfelelő gyümölcsökkel párosítva a spenótos turmixok igenis finomak.

Spenótos-uborkás smoothie

  • spenót,
  • kígyóuborka
  • alma
  • lime leve
  • víz
  • esetleg mangó

Gyömbéres-banános zöldturmix

  • banán
  • spenót
  • őrölt gyömbér
  • őrölt fahéj
  • mandulatej
  • chia mag (1 ek)
Nehézség: Kezdő Főzési idő 15 min Teljes Idő 15 perc
Adag: 2
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

A spenótos tészta egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető étel. Ilyenkor tavasszal mindenképpen érdemes friss spenóttal készíteni.

Hozzávalók

Elkészítés

    1. A tésztát lobogó, sós vízben megfőzöm.
    2. A spenótot megmosom folyó víz alatt, esetleg, ha vastag szárai vannak, azokat levágom.
    3. A fokhagymát apróra vágom és étolajon megpárolom.
    4.  
  1. Rádobom a megtisztított spenótot, megsózom és megvárom, amíg összeesik (kb 4-5 perc).

  2. Rászórok egy evőkanál lisztet, kicsit megpirítom, majd felöntöm 1 dl tejszínnel.
    Őrölt borssal fűszerezem - ezenkívül lehet még őrölt szerecsendióval is.

  3. Hozzáadom a főtt tésztát, összekeverem és leveszem a tűzről. Reszelt sajttal tálalom.

Kulcsszavak: spenót egytálétel, tészta
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük