Spenótos tészta
Leírás
A spenótos tészta egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető étel. Ilyenkor tavasszal mindenképpen érdemes friss spenóttal készíteni.
Hozzávalók
Elkészítés
- A tésztát lobogó, sós vízben megfőzöm.
A spenótot megmosom folyó víz alatt, esetleg, ha vastag szárai vannak, azokat levágom. - A fokhagymát apróra vágom és étolajon megpárolom.
- Rádobom a megtisztított spenótot, megsózom és megvárom, amíg összeesik (kb 4-5 perc).
- Rászórok egy evőkanál lisztet, kicsit megpirítom, majd felöntöm 1 dl tejszínnel.
Őrölt borssal fűszerezem – ezenkívül lehet még őrölt szerecsendióval is. - Hozzáadom a főtt tésztát, összekeverem és leveszem a tűzről. Reszelt sajttal tálalom.
Spenótos tészta
Tavasszal, mikor a kertekben, piacokon megjelennek az eső spenótlevelek, nekem rögtön a spenótos tészta jut eszembe. Kb. 10 perc alatt elkészíthető, csak bedobom egy dobozba, és máris van ebédem a munkahelyemen. Hús nélkül is tápláló és rengeteg vitamint tartalmaz, ezért kiváló a télen kimerült vitaminraktárunk feltöltéséhez.
A spenót élettani hatása
A spenót jól emészthető, alacsony kalóriatartalmú, ezért fogyókúrázóknak, diétázóknak is nagyszerű eledel lehet. Vitaminokban, antioxidánsokban, különösen a K-, az A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokban, valamint mangánban, folsavban, vasban és magnéziumban gazdag. Gyakorlatilag az egyetlen természetes folsav- és vasforrás!
Ezenkívül rendkívül sok hasznos fitonutriens található benne, melyek többek között a szemünk egészségéért felelősek, de gyulladáscsökkentő, csonterősítő és daganatellenes hatásaik is vannak, valamint az immunrendszert is erősítik.
A spenótfogyasztás egyik veszélye, hogy mivel sok oxálsavat is tartalmaz, fokozza a vesekőképződésre való hajlamot. Ennek ellenére az oxálsav emésztésserkentő és vastagbéltisztító is. Az oxálsav tartalmának köszönhetően a spenót elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. -olvasható a Házipatika oldalán
A spenót fogyasztásának kockázata:
“A spenótfogyasztás hirtelen növelése káros lehet, ha vérhígítót, például Coumadint (warfarint) szed valaki” – mondta Megan Ware dietetikus. Ugyanis magas a K-vitamin tartalma, ami nagy szerepet játszik a véralvadásban. A túlzott spenót fogyasztása felesleges káliummennyiséget okozhat a vérben és kemény kristályok képződését okozhatja a vesékben. Ezek a kristályok nem oldódnak fel, és súlyosbíthatják a vesebetegséget. A spenót oxalátokat is tartalmaz, amelyek károsak lehetnek vese- vagy epehólyag-problémákkal küzdők számára. A spenót csökkentheti a vércukorszintet. A cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket a vércukorszint csökkentésére is használják. A spenót és a cukorbetegség gyógyszerek együttes alkalmazása túl alacsony vércukorszintet okozhat. Szorosan ellenőrizze a vércukorszintjét. Előfordulhat, hogy módosítani kell a cukorbetegség gyógyszerének adagját. – írja a LinaBio
Vitaminbomba
A vitaminokban bővelkedő turmixok nagyszerűen illeszkednek az étrendbe, és még a siralmas bőrképet is feljavítják. Szépítő tulajdonságuk elsősorban a mikrotápanyagoknak köszönhető, de azzal is sokat tesznek a friss, üde kinézetért, hogy rostjaikkal serkentik az ellustult emésztést, és segítenek kiűzni a méreganyagokat. Zöld színük ellenére, a megfelelő gyümölcsökkel párosítva a spenótos turmixok igenis finomak.
Spenótos-uborkás smoothie
- spenót,
- kígyóuborka
- alma
- lime leve
- víz
- esetleg mangó
Gyömbéres-banános zöldturmix
- banán
- spenót
- őrölt gyömbér
- őrölt fahéj
- mandulatej
- chia mag (1 ek)
Spenótos tészta
Leírás
A spenótos tészta egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető étel. Ilyenkor tavasszal mindenképpen érdemes friss spenóttal készíteni.
Hozzávalók
Elkészítés
-
- A tésztát lobogó, sós vízben megfőzöm.
- A spenótot megmosom folyó víz alatt, esetleg, ha vastag szárai vannak, azokat levágom.
- A fokhagymát apróra vágom és étolajon megpárolom.
-
Rádobom a megtisztított spenótot, megsózom és megvárom, amíg összeesik (kb 4-5 perc).
-
Rászórok egy evőkanál lisztet, kicsit megpirítom, majd felöntöm 1 dl tejszínnel.
Őrölt borssal fűszerezem - ezenkívül lehet még őrölt szerecsendióval is. -
Hozzáadom a főtt tésztát, összekeverem és leveszem a tűzről. Reszelt sajttal tálalom.