Zöldbableves

Zöldbableves
pinit

Zöldbableves

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 10 percFőzési idő: 45 percPihenő idő: percTeljes idő:: 55 percAdag:4 servingsKalóriák:91 kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

A zöldbablevest gyakran gazdagítják krumplival, kolbásszal, füstölt hússal, szalonnával. Én egy húsmentes zöldbableves receptet mutatok meg nektek.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldbabot sós vízben felteszem főni.
  2. Mindent előkészítek. A hagymát apró kockára vágom. A répát és zöldséget felkarikázom. Kb. fél óra múlva teszem bele a zöldségeket és a kaprot.
  3. Étolajon megdinsztelem a hagymát, majd rászórok 1 ek. lisztet és a pirospaprikát. Kicsit megpirítom, óvatosan, hogy meg ne égjen és amikor megfőttek a zöldségek (kb. 45 perc), ezzel a hagymás paprikás rántással sűrítem.
  4. Ecettel és tejföllel tálalom.
Kulcsszavakleves, zöldbab

Zöldbableves

A zöldbablevest gyakran gazdagítják krumplival, kolbásszal, füstölt hússal, szalonnával. Én egy húsmentes zöldbableves receptet mutatok meg nektek.

Ha nincs éppen szezonja a zöldbabnak, nyugodtan készíthetjük mirelit zöldségből, a vitamintartalmából semmit nem fog veszíteni. Nyáron viszont használjuk ki a lehetőséget, a zsenge zöldbabnak ugyanis nincs párja.

Zöldbab

A zöldbab, a közönséges bab fiatal, éretlen termése. A zöldbabot sok országban elterjedt élelmiszerként frissen, konzervként és fagyasztva értékesítik. Fogyasztható nyersen vagy párolva, főzve, rántva vagy sütve.

 A fiatal babot hüvelyes formában, érést követően pedig szárazbabként fogyasztjuk. Zsenge korában nyomásra könnyen törik, hüvelye szálkamentes, húsos, a magvak fejletlenek és nedvdúsak. A zöldbaboknak sokféle betegsége és kártevője ismeretes, például a zsizsik. A zsizsikesedést úgy tudjuk leginkább elkerülni, ha a termés hűvös helyen tároljuk, sok háztartásban például a mélyhűtőbe teszik.

Őshazája Mexikó, ahol az indiánok ősidők óta fogyasztották. Európába először a XVI. századba került át, de csak később lett népszerű az öreg földrész konyháiban.

A nyári hónapok közkedvelt levese a zöldbableves

Kezdetben leginkább az érett szárazbabot fogyasztották, mert laktatónak bizonyult és sokáig lehetett tárolni. A reformkonyha változatos ételek egész sorával népszerűsítette a zöldbabot.

 Sokak kedvenc étele a sós vízben megpárolt zöldbab tejföllel, sajttal vagy dressinggel ízesítve. Nyári hónapokban közkedvelt a friss gyenge zöldbabból készített hideg saláta. A hagyományőrző konyhákban ízletes levest (sűrítéssel és sűrítés nélkül), zöldbabos lecsót és főzeléket készítenek belőle.

Sokan kedvelik a gőzben főzött zöldbabot, vajjal, vagy különböző mártásokkal (pl. sajtmártás) leöntve. Igen ízletes a bacon-szalonnába tekert zöldbab olívaolajban kisütve. Ne feledjük, hogy a zöldbab kiváló alapanyaga a különböző összeállítású salátáknak is.

A konzervipar a zöldbabot gyorsfagyasztással, szárítással és hőkezeléssel tartósítja.

A zöldbab étrendi hatásai

Az élelmi rostban gazdag zöldbabot magas vitamin- (A, B1, B2, B9, C és K) és ásványi anyagtartalma (mangán, magnézium, réz, kalcium, kálium, foszfor és vas) teszi értékessé.

Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését. Magas C-vitamin és béta-karotintartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét, hozzájárul az érfalak tisztán tartásához, keringési rendszerünk védelméhez. A vastagbélrák megelőzésében is fontos lehet. Méregtelenítő étrendekben remekül alkalmazható.

Gyulladáscsökkentő hatású lehet ízületi gyulladások, asztma esetén.

Vastartalma segíti testünk energiaellátását. A vas hasznosítását elősegíti a réz, amelyből a zöldbabbal szintén megfelelő mennyiséget juttatunk szervezetünkbe.

A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbab energiatartalma 41 kcal (172 kJ)/ 100gramm. A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A száraz babhéj teája viszont jó vércukorcsökkentő, és vizelethajtó hatású.

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 10 min Főzési idő 45 min Teljes Idő 55 perc
Adag: 4 Kalóriák: 91 kcal
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

A zöldbablevest gyakran gazdagítják krumplival, kolbásszal, füstölt hússal, szalonnával. Én egy húsmentes zöldbableves receptet mutatok meg nektek.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldbabot sós vízben felteszem főni.

  2. Mindent előkészítek. A hagymát apró kockára vágom. A répát és zöldséget felkarikázom. Kb. fél óra múlva teszem bele a zöldségeket és a kaprot.

  3. Étolajon megdinsztelem a hagymát, majd rászórok 1 ek. lisztet és a pirospaprikát. Kicsit megpirítom, óvatosan, hogy meg ne égjen és amikor megfőttek a zöldségek (kb. 45 perc), ezzel a hagymás paprikás rántással sűrítem.

  4. Ecettel és tejföllel tálalom.

Táplálkozási adatok

Adag 1


Mennyiség adagonként
Kalóriák 91kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 2.7g5%
Telített zsír 0.39g2%
Nátrium 389.5mg17%
Kálium 172.29mg5%
Összes szénhidrát 12.2g5%
Élelmi rost 5.3g22%
Cukrok 1.4g
Fehérje 2.8g6%

A-vitamin 313.31 IU
C-vitamin 6.78 mg
Kálcium 23.28 mg
K-vitamin 15.72 mcg
Folsav 10.9 mcg
Foszfor 9.22 mg
Magnézium 8.51 mmol
0.12g
víz 2.9g
Egyszeresen telítetlen zsírok 4.2g
Többszörösen telítetlen zsírok 1.42g

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.

Kulcsszavak: leves, zöldbab
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük