Zöldbableves
Leírás
A zöldbablevest gyakran gazdagítják krumplival, kolbásszal, füstölt hússal, szalonnával. Én egy húsmentes zöldbableves receptet mutatok meg nektek.
Hozzávalók
Elkészítés
- A zöldbabot sós vízben felteszem főni.
- Mindent előkészítek. A hagymát apró kockára vágom. A répát és zöldséget felkarikázom. Kb. fél óra múlva teszem bele a zöldségeket és a kaprot.
- Étolajon megdinsztelem a hagymát, majd rászórok 1 ek. lisztet és a pirospaprikát. Kicsit megpirítom, óvatosan, hogy meg ne égjen és amikor megfőttek a zöldségek (kb. 45 perc), ezzel a hagymás paprikás rántással sűrítem.
- Ecettel és tejföllel tálalom.
Video
@kenkata13 Receptek a https://ladybug.hu oldalon
♬ Dj Feel Only Love – Surya Doni
Zöldbableves
A zöldbablevest gyakran gazdagítják krumplival, kolbásszal, füstölt hússal, szalonnával. Én egy húsmentes zöldbableves receptet mutatok meg nektek.
Ha nincs éppen szezonja a zöldbabnak, nyugodtan készíthetjük mirelit zöldségből, a vitamintartalmából semmit nem fog veszíteni. Nyáron viszont használjuk ki a lehetőséget, a zsenge zöldbabnak ugyanis nincs párja.
Zöldbab
A zöldbab, a közönséges bab fiatal, éretlen termése. A zöldbabot sok országban elterjedt élelmiszerként frissen, konzervként és fagyasztva értékesítik. Fogyasztható nyersen vagy párolva, főzve, rántva vagy sütve.
A fiatal babot hüvelyes formában, érést követően pedig szárazbabként fogyasztjuk. Zsenge korában nyomásra könnyen törik, hüvelye szálkamentes, húsos, a magvak fejletlenek és nedvdúsak. A zöldbaboknak sokféle betegsége és kártevője ismeretes, például a zsizsik. A zsizsikesedést úgy tudjuk leginkább elkerülni, ha a termés hűvös helyen tároljuk, sok háztartásban például a mélyhűtőbe teszik.
Őshazája Mexikó, ahol az indiánok ősidők óta fogyasztották. Európába először a XVI. századba került át, de csak később lett népszerű az öreg földrész konyháiban.
A nyári hónapok közkedvelt levese a zöldbableves
Kezdetben leginkább az érett szárazbabot fogyasztották, mert laktatónak bizonyult és sokáig lehetett tárolni. A reformkonyha változatos ételek egész sorával népszerűsítette a zöldbabot.
Sokak kedvenc étele a sós vízben megpárolt zöldbab tejföllel, sajttal vagy dressinggel ízesítve. Nyári hónapokban közkedvelt a friss gyenge zöldbabból készített hideg saláta. A hagyományőrző konyhákban ízletes levest (sűrítéssel és sűrítés nélkül), zöldbabos lecsót és főzeléket készítenek belőle.
Sokan kedvelik a gőzben főzött zöldbabot, vajjal, vagy különböző mártásokkal (pl. sajtmártás) leöntve. Igen ízletes a bacon-szalonnába tekert zöldbab olívaolajban kisütve. Ne feledjük, hogy a zöldbab kiváló alapanyaga a különböző összeállítású salátáknak is.
A konzervipar a zöldbabot gyorsfagyasztással, szárítással és hőkezeléssel tartósítja.
A zöldbab étrendi hatásai
Az élelmi rostban gazdag zöldbabot magas vitamin- (A, B1, B2, B9, C és K) és ásványi anyagtartalma (mangán, magnézium, réz, kalcium, kálium, foszfor és vas) teszi értékessé.
Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését. Magas C-vitamin és béta-karotintartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét, hozzájárul az érfalak tisztán tartásához, keringési rendszerünk védelméhez. A vastagbélrák megelőzésében is fontos lehet. Méregtelenítő étrendekben remekül alkalmazható.
Gyulladáscsökkentő hatású lehet ízületi gyulladások, asztma esetén.
Vastartalma segíti testünk energiaellátását. A vas hasznosítását elősegíti a réz, amelyből a zöldbabbal szintén megfelelő mennyiséget juttatunk szervezetünkbe.
A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbab energiatartalma 41 kcal (172 kJ)/ 100gramm. A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A száraz babhéj teája viszont jó vércukorcsökkentő, és vizelethajtó hatású.
Zöldbableves
Leírás
A zöldbablevest gyakran gazdagítják krumplival, kolbásszal, füstölt hússal, szalonnával. Én egy húsmentes zöldbableves receptet mutatok meg nektek.
Hozzávalók
Elkészítés
-
A zöldbabot sós vízben felteszem főni.
-
Mindent előkészítek. A hagymát apró kockára vágom. A répát és zöldséget felkarikázom. Kb. fél óra múlva teszem bele a zöldségeket és a kaprot.
-
Étolajon megdinsztelem a hagymát, majd rászórok 1 ek. lisztet és a pirospaprikát. Kicsit megpirítom, óvatosan, hogy meg ne égjen és amikor megfőttek a zöldségek (kb. 45 perc), ezzel a hagymás paprikás rántással sűrítem.
-
Ecettel és tejföllel tálalom.
Adag 1
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 91kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 2.7g5%
- Telített zsír 0.39g2%
- Nátrium 389.5mg17%
- Kálium 172.29mg5%
- Összes szénhidrát 12.2g5%
- Élelmi rost 5.3g22%
- Cukrok 1.4g
- Fehérje 2.8g6%
- A-vitamin 313.31 IU
- C-vitamin 6.78 mg
- Kálcium 23.28 mg
- K-vitamin 15.72 mcg
- Folsav 10.9 mcg
- Foszfor 9.22 mg
- Magnézium 8.51 mmol
- Só 0.12g
- víz 2.9g
- Egyszeresen telítetlen zsírok 4.2g
- Többszörösen telítetlen zsírok 1.42g
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.