Opciók nyomtatása

Zserbó szelet

Zserbó szelet

A hagyományos, békebeli zserbó szelet klasszikus ünnepi sütemény. Horváth Ilona szakácskönyvében található recept alapján készült.

Gerbeaud Emil – A zserbó „atyja”

Horváth Ilona szakácskönyvén nemzedékek nőttek fel. Ha valamit úgy akarok elkészíteni, ahogy édesanyám főzte, ezt a könyvet veszem le a polcról.

Sokan nem tudják azonban, hogy Horváth Ilona szakácskönyvét – legalábbis abban a formában, ahogy ma ismerjük – tulajdonképpen nem is ő írta. Horváth Ilona eredeti szakácskönyve lényegesen vékonyabb volt. 1955-ben a kiadója felkérte, hogy bővítse ki, és modernizálja. Ekkor Ilona már egy kedves, idős néni volt, aki a nagy munkát korára és egészségügyi állapotára tekintettel nem vállalta el. Hozzájárult azonban, hogy a művét más dolgozza át. Így a kiadó felkérte F. Nagy Angélát, aki azóta is büszke rá. Ez volt az első nagy szakácskönyve, és eddig több mint 2.000.000 példányt adtak el belőle. - írta Csernai Kata

A zserbó sütemény története egy Émile Gerbeaud nevű úrhoz kötődik. A név hangzása azt is elárulja, hogy az édesség egy kis magyarosítás folytán már a nevét is róla kapta.

Émile Gerbeaud arcképe(Forrás: http://magyarkonyhaonline.hu)

Émile Gerbeaud azaz Zserbó Emil 1854. február 22-én született egy svájci városban, Carouge-ban, mely mára már összeolvadt a fővárossal, Genffel. Apja Simon Jean François Gerbeaud francia cukrász volt, így már gyerekkorában körülvette őt a sütemények világa. Nem csoda hát, hogy a családi hagyományhoz híven az élet őt is erre a pályára vonzotta. 1871-ben apja vállalkozásában kezdett dolgozni. Később házassága révén Anglia, Németország és Franciaország több nagy cukrászdájában szerzett további tapasztalatokat, majd Saint-Étienne-ben első saját üzletét is megnyitotta.

A Gerbeaud kávéház története

1884-ben Magyarországra költözött és Kugler Henrik cukrászüzletében kezdett dolgozni, mely akkor már a Gizella téren, vagyis a mai Vörösmarty téren állt. Kugler cukrászdája 1858-ban kezdte meg működését, majd 1870-ben költözött a Gizella térre. Minőségi tortái, bonbonjai és kávékülönlegességei révén hamar Budapest legrangosabb cukrászüzletei közé emelkedett. A tulajdonos azonban idővel már nem bírta a munkát és utódot keresett. Párizsban találkozott először Gerbeaud Emillel. Megismerkedésük után egyértelművé vált számára, hogy ő az az ember, akire várt. Gerbeaud még Budapestre érkezésének évében, 1884-ben átvette az üzlet irányítását, mely ezután már kettejük neve alatt futott. 1886-ban Gerbeaud a cukrászda és kávéház mellett új vállalkozásba kezdett: csokoládégyárat nyitott. Üzemeiben rendkívül sokan dolgoztak, és ezen kívül még sokan vágytak bekerülni, hisz itt a foglalkoztatás és kereset mellett lehetőséget kaptak, hogy a híres mesterember mellett dolgozhassanak.

(Forrás: https://gerbeaud.hu )

Gerbeaud utazásai során más országokban is prezentálta újonnan kifejlesztett csokoládégyártási módszereit, és hatalmas szakértelme révén 1896-ra világhírnévre tett szert. Elismertségét mi sem mutathatná jobban, mint hogy az 1900-ban rendezett világkiállításra még zsűritagnak is meghívták Párizsba, ahol a franciák Becsületrenddel jutalmazták munkásságát. Gerbeaud 1919-ben halt meg, a nagyra becsült vállalat azonban az elkövetkezendő évtizedekben sem veszített színvonalából, és a Gerbeaud cukrászda még napjainkban is virágzó hírnévnek örvend. - Szerző: Csernai Kata

Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 10 min Főzési idő: 30 min Pihenő idő: 10 min Teljes Idő: 50 perc
Adag 8
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Leírás

A hagyományos, békebeli zserbó szelet klasszikus ünnepi sütemény. Horváth Ilona szakácskönyvében található recept alapján készült.

Hozzávalók
  • 35 dekagramm liszt
  • 5 cans kristálycukor
  • 20 dekagramm margarin
  • 1 dekagramm élesztő
  • 1 deciliter tej
  • 1 darab tojás
Elkészítés
  1. Egy tálkában az élesztőt langyos tejben egy kk. cukorral felfuttatjuk.

  2. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk.

  3. Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót és jól összedolgozzuk.

  4. A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35×25 cm nagyságú sütőlemez méretűre.

  5. Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió és a cukor keverékével.

  6. Tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül. 180 fokon kb. 25-30 perc.

  7. A megsült tésztát, ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk.
    Ha kihűlt, kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk.

Kulcsszavak: desszert, dió, lekvár
ladybug
Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!