Opciók nyomtatása

Burrito és wrap

Burrito és wrap

A tortilla népszerűségét annak köszönheti, hogy zsírszegény, sokáig eláll, a mélyhűtést is jól tűri és változatosan lehet elkészíteni. Elkészítési módjai közé tartozik a burrito és a wrap.

A burrito eredetileg mexikói étel. Tortillába tekert bab, rizs és fűszeres marhahús. A hús fűszerei a római kömény, chili és oregánó (ezeken nem érdemes változtatni) teszi jellegzetessé ezt az ételt.

A wrap tökéletes nyári étel, vagy egy könnyű vacsora. Tortillába tekert zöldségek és csirkemell. Természetesen bármilyen hússal, vagy hallal is elkészítheted és a zöldségeket is szabadon variálhatod. A mártásoknál is csak arra kell figyelni, hogy harmonizáljanak az ízek.

Tortilla alapú ételek

Burrito - egy nagy búzaliszt tortilla, kitöltve egy töltelékre

Enchilada - egy töltelék köré gördített kukorica tortilla, chili paprikás mártással borítva

Taco - egy töltelék köré hajtogatott kukorica vagy búza tortilla

Quesadilla - sajttal töltött és felmelegített tortilla

Flautas - egy töltelék köré szorosan gördülő és rántott kukorica tortilla

Tostadas - ropogósra sült tortilla, általában különféle alapanyagok tetején

Chilaquiles - sült tortilla csíkok, tipikusan fűszeres paradicsomos szósszal és sajttal

Wrap

A wrap azon hagyományos ételek egyike, melyet gyakorlatilag minden kultúra a magáénak mondhat anélkül, hogy túlozna. Ősi változata megtalálható a spanyol-latin hagyományokban-ők tortillának hívják. A görög-balkáni-közel-keleti kultúrkörben (igen, a nyugati aluljárójában is) pitaként ismerik. Persze van itthon kevésbé ismert elnevezése is, ilyen például a "lavash"-ezt a kifejezést használják rá a perzsák, a grúzok, egyes területeken a törökök vagy a kurdok is.

Tájegységi jellegzetességtől és persze ízléstől függően majdhogynem végtelen a lehetőségek tárháza, mivel is tölthető meg a wrap. Jellemzően szoktak bele tenni valamilyen húsféleséget vagy halat, emellett zöldséget, salátát és olyan alapanyagot, amitől "jobban csúszik" (különböző szószok).

Maga a wrap elnevezés az Egyesült Államokból ered, az 1980-as években terjedt el és vált általánosan használttá. Az USA kultúrkörében jellemzően a mexikói hagyományok hatására a burrito különböző formáit nevezték wrapnek (a burrito a töltelékekkel teli tortilla elnevezése).- írja a Life magazin

Főzési eljárás
Tanfolyamok
Idő
Előkészítési idő: 30 min Főzési idő: 15 min Teljes Idő: 45 perc
Adag 6
Legjobb évszak Nyár
Leírás

Fűszeres csirkemellcsíkok, friss zöldségek, joghurtos (tejfölös) mártás tortillába tekerve. Az egyik leggyorsabban elkészíthető vacsora:)

Hozzávalók
  • 6 darab tortilla lap ((1 csomag))
  • 50 dekagramm csirkemell
  • 2 evőkanál étolaj vagy olívaolaj
  • 1 gyros fűszerkeverék
  • Tzatzikihez:
  • 0,5 darab uborka
  • 0,5 darab citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál só
  • őrölt bors (ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál kapor (friss, vagy szárított)
  • 3 deciliter tejföl ((joghurt))
  • Salátához:
  • 0,5 darab uborka
  • 3 darab paradicsom
  • 1 salátakeverék
  • 1 darab vörös-, vagy lilahagyma (esetleg salátahagyma)
Elkészítés
    1. A csirkemellet felkockázzuk.
    2. Egy edényben kb. 1 dl ét-, vagy olívaolajat összekeverünk egy csomag gyros fűszerkeverékkel, majd beleforgatjuk a csirkemellet és picit (10-30 perc) állni hagyjuk.
    3. Forró olajon kb. 10-15 perc alatt megpirítjuk.
  1. Tzatziki házilag:
  2. Egy fél uborkát lereszelünk ( én a vastag -almareszelőn - reszelőn szoktam)

    1. Két gerezd fokhagymát fokhagymanyomón áttörünk és az uborkához adjuk.
    2. Egy fél citrom levét ráöntjük az uborkára.
    3. Sózzuk, borsozzuk, egy kávéskanál kaprot adunk hozzá.
    4. A végén kb. 3 dl tejföllel vagy joghurttal összekeverjük.
  3. Tortilla lapok töltése:
  4. A lapra helyezünk egy csíkot a tzatzikiból.
    Erre szórjuk a feldarabolt zöldségeket, mint salátakeverék, paradicsom, hagyma, uborka.
    Ráteszünk a sült csirkemellből és feltekerjük.

Kulcsszavak: tortilla, csirke, egytálétel, saláta
ladybug
Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!