A tortilla népszerűségét annak köszönheti, hogy zsírszegény, sokáig eláll, a mélyhűtést is jól tűri és változatosan lehet elkészíteni. Elkészítési módjai közé tartozik a burrito és a wrap.
A burrito eredetileg mexikói étel. Tortillába tekert bab, rizs és fűszeres marhahús. A hús fűszerei a római kömény, chili és oregánó (ezeken nem érdemes változtatni) teszi jellegzetessé ezt az ételt.
A wrap tökéletes nyári étel, vagy egy könnyű vacsora. Tortillába tekert zöldségek és csirkemell. Természetesen bármilyen hússal, vagy hallal is elkészítheted és a zöldségeket is szabadon variálhatod. A mártásoknál is csak arra kell figyelni, hogy harmonizáljanak az ízek.
Burrito - egy nagy búzaliszt tortilla, kitöltve egy töltelékre
Enchilada - egy töltelék köré gördített kukorica tortilla, chili paprikás mártással borítva
Taco - egy töltelék köré hajtogatott kukorica vagy búza tortilla
Quesadilla - sajttal töltött és felmelegített tortilla
Flautas - egy töltelék köré szorosan gördülő és rántott kukorica tortilla
Tostadas - ropogósra sült tortilla, általában különféle alapanyagok tetején
Chilaquiles - sült tortilla csíkok, tipikusan fűszeres paradicsomos szósszal és sajttal
A wrap azon hagyományos ételek egyike, melyet gyakorlatilag minden kultúra a magáénak mondhat anélkül, hogy túlozna. Ősi változata megtalálható a spanyol-latin hagyományokban-ők tortillának hívják. A görög-balkáni-közel-keleti kultúrkörben (igen, a nyugati aluljárójában is) pitaként ismerik. Persze van itthon kevésbé ismert elnevezése is, ilyen például a "lavash"-ezt a kifejezést használják rá a perzsák, a grúzok, egyes területeken a törökök vagy a kurdok is.
Tájegységi jellegzetességtől és persze ízléstől függően majdhogynem végtelen a lehetőségek tárháza, mivel is tölthető meg a wrap. Jellemzően szoktak bele tenni valamilyen húsféleséget vagy halat, emellett zöldséget, salátát és olyan alapanyagot, amitől "jobban csúszik" (különböző szószok).
Maga a wrap elnevezés az Egyesült Államokból ered, az 1980-as években terjedt el és vált általánosan használttá. Az USA kultúrkörében jellemzően a mexikói hagyományok hatására a burrito különböző formáit nevezték wrapnek (a burrito a töltelékekkel teli tortilla elnevezése).- írja a Life magazin
Fűszeres csirkemellcsíkok, friss zöldségek, joghurtos (tejfölös) mártás tortillába tekerve. Az egyik leggyorsabban elkészíthető vacsora:)
Egy fél uborkát lereszelünk ( én a vastag -almareszelőn - reszelőn szoktam)
A lapra helyezünk egy csíkot a tzatzikiból.
Erre szórjuk a feldarabolt zöldségeket, mint salátakeverék, paradicsom, hagyma, uborka.
Ráteszünk a sült csirkemellből és feltekerjük.