Opciók nyomtatása

Fejtett bableves

Fejtett bableves

Idén a tavasz nagyon nehezen akar beköszönni, így még mindig szívesen fogyasszuk a télen megszokott tartalmas, meleg leveseket, köztük a bablevest is. A fejtett bableves, egy a tápanyagokban gazdag étel, ami valamilyen füstölt csonttal, vagy füstölt hússal együtt főzve elképesztően finom.

A szárazbab múltja

A Peru és Mexikó területéről származó régészeti leletek azt mutatják, hogy a bab kilencezer éve része az emberi kultúrának. Indián kereskedők Dél-, és Közép-Amerika meleg éghajlatú lejtőin is meghonosították, majd innen terjedt Afrikába és Ázsiába. Egyiptomban az élet jelképeként tisztelték.

A rómaiak szavaztak a babbal: a fehér a kedvező döntés jele, míg a fekete az elítélésé volt. Fogyasztották és évente ünnepelték – Pitagórász viszont különcként viselkedett: tanítványai nem ehettek babot és rá sem léphettek babföldre.

Hazánkba a XVI. században jutott el. Napjaink legnagyobb babtermesztő országa India és Kína.

Élettani hatásai

✓ A bab fehérjében és szöveti vízben, valamint rostokban gazdag eledel. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés része.

✓ A szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad. Cukortartalma alacsony: fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

✓ Magas antioxidáns tartalma segít egyes rák-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében.

✓ Ásványi anyagai közül jelentős a molibdén, a vas, és a mangán. Ez utóbbi nyomelem fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a mitokondriumokban képződő szabadgyököket.

✓ A szárazbab remek B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, és nátrium forrás. - olvasható a Tudatos vásárló.hu oldalán.

Húspótló

A többi hüvelyeshez hasonlóan a fejtett bab is kitűnő fehérjeforrás. Húsfélék helyettesítője lehet az étrendben, mivel fehérjéi a gabonafélék (pl. száraztészta, rizs) fehérjéivel kiegészítve egyenértékűek a hús vagy a tojás fehérjéivel.Az állati eredetű fehérjékkel ellentétben a hüvelyesek a szójababot kivéve nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben és összetételben a szervezet egészséges működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat, ezért más növényi eredetű táplálékkal és (teljes kiőrlésű) gabonafélékkel együtt célszerű őket fogyasztani. Ezt a szabályt különösen a vegetáriánusoknak fontos szem előtt tartaniuk.

Rostjai

A fejtetett bab és a hüvelyesek az egyik legjobb forrásai az oldható és oldhatatlan élelmi rostoknak. Az előbbiek megkötik a bélben a koleszterint, ezáltal gátolják vagy csökkentik annak felszívódását. Vizsgálatok szerint a bab a teljes vérkoleszterinszintet 19%-kal, a rossz típusú koleszterinszintet pedig 24%-kal is csökkentheti, miközben a jó típusú HDL-koleszterinszint változatlan marad. Ez az eredmény azoknál a betegeknél jelentkezik leglátványosabban, akiknél a vérkoleszterinszint kiindulási értéke magas.

Nem mindenkinek!

A bab és a hüvelyesek viszonylag sok purint tartalmaznak, köszvényes betegeknek ezért érdemes kerülni, de legalábbis mérsékelni fogyasztásukat.

A fejtett bab méreganyaga, a vicin a favizmusban (egy örökletes enzimhiány-betegség) szenvedő betegeknél súlyos vérszegénységet okozhat.

Parkinson-kór vagy depresszió miatt monoaminoxidáz-gátló (MAO-inhibitor) gyógyszert szedők kérjék orvosuk tanácsát, mivel e szerek egyik típusa a fejtett babbal együtt fogyasztva vészes vérnyomás-emelkedést idézhet elő. Hasonló reakciót más élelmiszerek is kiválthatnak (pl. élesztő, sajt, banán, pácolt hering, bor).- A Vital.hu oldalán még több hasznos információt találtok.

Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 15 min Főzési idő: 90 min Teljes Idő: 1 óra 45 perc
Adag 8
Legjobb évszak Tél
Leírás

A fejtett bableves, egy a tápanyagokban gazdag étel, ami valamilyen füstölt csonttal, vagy füstölt hússal együtt főzve elképesztően finom.

Hozzávalók
  • 50 dekagramm füstölt bordaporc (nyúlja)
  • 1 mirelit fejtett bab
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab petrezselyemgyökér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 darab babérlevél
  • 1 darab só
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál étolaj, vagy sertészsír
  • 2 evőkanál ételecet (10 %-os)
Elkészítés
  1. Minden hozzávalót elkészítek. A nyúlját felkockázom, a répát, zöldséget felszeletelem, a fokhagymát megpucolom.

  2. Én ezeket egyszerre teszem fel főni. Nagyjából ugyanannyi idő kell mindkettőnek, és így rengeteg időt lehet spórolni. Kb. másfél -két óra alatt kész.

  3. Amikor minden megpuhult, 2 ek. étolajjal, 1 ek. liszttel és pirospaprikával rántást készítek. Ezzel besűrítem, a végén ecetet és tejfölt teszek hozzá.

Kulcsszavak: bab, leves, füstölt hús
ladybug
Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!