Idén a tavasz nagyon nehezen akar beköszönni, így még mindig szívesen fogyasszuk a télen megszokott tartalmas, meleg leveseket, köztük a bablevest is. A fejtett bableves, egy a tápanyagokban gazdag étel, ami valamilyen füstölt csonttal, vagy füstölt hússal együtt főzve elképesztően finom.
A Peru és Mexikó területéről származó régészeti leletek azt mutatják, hogy a bab kilencezer éve része az emberi kultúrának. Indián kereskedők Dél-, és Közép-Amerika meleg éghajlatú lejtőin is meghonosították, majd innen terjedt Afrikába és Ázsiába. Egyiptomban az élet jelképeként tisztelték.
A rómaiak szavaztak a babbal: a fehér a kedvező döntés jele, míg a fekete az elítélésé volt. Fogyasztották és évente ünnepelték – Pitagórász viszont különcként viselkedett: tanítványai nem ehettek babot és rá sem léphettek babföldre.
Hazánkba a XVI. században jutott el. Napjaink legnagyobb babtermesztő országa India és Kína.
✓ A bab fehérjében és szöveti vízben, valamint rostokban gazdag eledel. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés része.
✓ A szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad. Cukortartalma alacsony: fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
✓ Magas antioxidáns tartalma segít egyes rák-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében.
✓ Ásványi anyagai közül jelentős a molibdén, a vas, és a mangán. Ez utóbbi nyomelem fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a mitokondriumokban képződő szabadgyököket.
✓ A szárazbab remek B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, és nátrium forrás. - olvasható a Tudatos vásárló.hu oldalán.
A többi hüvelyeshez hasonlóan a fejtett bab is kitűnő fehérjeforrás. Húsfélék helyettesítője lehet az étrendben, mivel fehérjéi a gabonafélék (pl. száraztészta, rizs) fehérjéivel kiegészítve egyenértékűek a hús vagy a tojás fehérjéivel.Az állati eredetű fehérjékkel ellentétben a hüvelyesek a szójababot kivéve nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben és összetételben a szervezet egészséges működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat, ezért más növényi eredetű táplálékkal és (teljes kiőrlésű) gabonafélékkel együtt célszerű őket fogyasztani. Ezt a szabályt különösen a vegetáriánusoknak fontos szem előtt tartaniuk.
A fejtetett bab és a hüvelyesek az egyik legjobb forrásai az oldható és oldhatatlan élelmi rostoknak. Az előbbiek megkötik a bélben a koleszterint, ezáltal gátolják vagy csökkentik annak felszívódását. Vizsgálatok szerint a bab a teljes vérkoleszterinszintet 19%-kal, a rossz típusú koleszterinszintet pedig 24%-kal is csökkentheti, miközben a jó típusú HDL-koleszterinszint változatlan marad. Ez az eredmény azoknál a betegeknél jelentkezik leglátványosabban, akiknél a vérkoleszterinszint kiindulási értéke magas.
A bab és a hüvelyesek viszonylag sok purint tartalmaznak, köszvényes betegeknek ezért érdemes kerülni, de legalábbis mérsékelni fogyasztásukat.
A fejtett bab méreganyaga, a vicin a favizmusban (egy örökletes enzimhiány-betegség) szenvedő betegeknél súlyos vérszegénységet okozhat.
Parkinson-kór vagy depresszió miatt monoaminoxidáz-gátló (MAO-inhibitor) gyógyszert szedők kérjék orvosuk tanácsát, mivel e szerek egyik típusa a fejtett babbal együtt fogyasztva vészes vérnyomás-emelkedést idézhet elő. Hasonló reakciót más élelmiszerek is kiválthatnak (pl. élesztő, sajt, banán, pácolt hering, bor).- A Vital.hu oldalán még több hasznos információt találtok.
A fejtett bableves, egy a tápanyagokban gazdag étel, ami valamilyen füstölt csonttal, vagy füstölt hússal együtt főzve elképesztően finom.
Minden hozzávalót elkészítek. A nyúlját felkockázom, a répát, zöldséget felszeletelem, a fokhagymát megpucolom.
Én ezeket egyszerre teszem fel főni. Nagyjából ugyanannyi idő kell mindkettőnek, és így rengeteg időt lehet spórolni. Kb. másfél -két óra alatt kész.
Amikor minden megpuhult, 2 ek. étolajjal, 1 ek. liszttel és pirospaprikával rántást készítek. Ezzel besűrítem, a végén ecetet és tejfölt teszek hozzá.