A Fekete-erdő torta alapvetően egy csokis piskóta, tejszínes krémmel és meggyes-zselével készült torta, amelyet egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Ezek az összetevők önmagukban is rendkívül finomak, és amikor együtt a tortába, egy csodás ízexpozíciót élveznek
A Fekete-erdő torta egy híres és népszerű német származású torta, amely a világ számos részén ismert és kedvelt. Ez a torta a nevét a Németországban található Fekete-erdő (Schwarzwald) régióról kapta, amely híres a sűrű erdőiről és gyönyörű tájairól. Az biztos, hogy ez a torta mai formájában nem a Fekete-erdőből származik. Viszont az lehetséges, hogy a torta neve a Fekete-erdőben hagyományos női viseletet idézi: a ruha fekete, mint a csokoládéreszelék, a blúz fehér, mint a tejszín és a kalap fehér alapon piros díszítésű, amely a cseresznyére utal.
Széljegyzetként szeretném megemlíteni, hogy ehhez a tortához többnyire cseresznyét használnak, illetve sok helyen cseresznyepálinkával ízesítik a tejszínhabot. A pálinka nálunk nem opció, és cseresznye helyett süteményekbe sokkal jobban szeretek meggyet használni. Szerintem intenzívebb az íze, a sütemények finomabbak lesznek meggyel készítve. (De ez csak saját vélemény.)
A Fekete-erdő torta alapvetően egy csokis, tejszínes, meggyes torta, amelyet egyáltalán nem nehéz elkészíteni.
Bekapcsolom a sütőt 180 fokon.
A piskótához különválasztom a tojások fehérjét és sárgáját, és kemény habbá verem a tojásfehérjét.
Kikeverem a tojás sárgákat a 4 kanál cukorral, ezután kézi habverővel óvatosan beleforgatom a felvert tojáshabot.
Ebbe szórom bele a lisztet, kakaóport és sütőport, amit szintén kézi habverővel elkeverek. (Ha esetleg a kakaópor miatt nagyon sűrű lenne, akkor egy fél dl vizet teszek hozzá.)
Sütőpapíros tepsibe öntöm a masszát és kb. 10 perc alatt készre sütöm. A piskóta sütéséről itt olvashattok.
A töltelékhez
1 üveg meggybefőttet leszűrök és a meggyet félreteszem.
A meggylevet (kb. 3 dl) felteszem forrni. Egy edénybe elkeverek 1 cs. vaníliapudingot 3 ek. cukorral és 1 dl vízzel, vagy meggylével. Mikor a meggylé felforrt, hozzáadom és folyamatosan kevergetve "lekvárt" főzök belőle, amit a kihűlt piskótára kenek.
Erre szórom a meggyet és hűtőbe teszem fél órára.
A tejszínhabot habbá verem. Egy másik edénybe összekeverem a vajkrémet a cukorral és vanília aromával, majd hozzákeverem a tejszínhabhoz.
Amikor a meggyzselé megdermedt, kiveszem a hűtőből és ráegyengetem a tejszínhabot.
Vagy simán hagyom a tetejét, vagy fél tábla olvasztott csokiból csíkokat húzok rá.