Fekete-erdő torta
Leírás
A Fekete-erdő torta alapvetően egy csokis, tejszínes, meggyes torta, amelyet egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Nem az eredeti recept, de könnyű elkészíteni és nagyon finom.
Hozzávalók
A töltelék:
Díszítéshez:
Elkészítés
- Bekapcsolom a sütőt 180 fokon.
A piskótához különválasztom a tojások fehérjét és sárgáját, és kemény habbá verem a tojásfehérjét.
Kikeverem a tojás sárgákat a 4 kanál cukorral, ezután kézi habverővel óvatosan beleforgatom a felvert tojáshabot. - Ebbe szórom bele a lisztet, kakaóport és sütőport, amit szintén kézi habverővel elkeverek. (Ha esetleg a kakaópor miatt nagyon sűrű lenne, akkor egy fél dl vizet teszek hozzá.)
- Sütőpapíros tepsibe öntöm a masszát és kb. 10 perc alatt készre sütöm. A piskóta sütéséről itt olvashattok.
- 1 üveg meggybefőttet leszűrök és a meggyet félreteszem.
A meggylevet (kb. 3 dl) felteszem forrni. Egy edénybe elkeverek 1 cs. vaníliapudingot 3 ek. cukorral és 1 dl vízzel, vagy meggylével. Mikor a meggylé felforrt, hozzáadom és folyamatosan kevergetve “lekvárt” főzök belőle, amit a kihűlt piskótára kenek.
Erre szórom a meggyet és hűtőbe teszem fél órára. - A tejszínhabot habbá verem. Egy másik edénybe összekeverem a vajkrémet a cukorral és vanília aromával, majd hozzákeverem a tejszínhabhoz.
Amikor a meggyzselé megdermedt, kiveszem a hűtőből és ráegyengetem a tejszínhabot. - Vagy simán hagyom a tetejét, vagy fél tábla olvasztott csokiból csíkokat húzok rá.
A töltelék:
Fekete-erdő torta
A Fekete-erdő torta alapvetően egy csokis piskóta, tejszínes krémmel és meggyes-zselével készült torta, amelyet egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Ezek az összetevők önmagukban is rendkívül finomak, és amikor együtt a tortába, egy csodás ízexpozíciót élveznek
A Fekete-erdő torta egy híres és népszerű német származású torta, amely a világ számos részén ismert és kedvelt. Ez a torta a nevét a Németországban található Fekete-erdő (Schwarzwald) régióról kapta, amely híres a sűrű erdőiről és gyönyörű tájairól. Az biztos, hogy ez a torta mai formájában nem a Fekete-erdőből származik. Viszont az lehetséges, hogy a torta neve a Fekete-erdőben hagyományos női viseletet idézi: a ruha fekete, mint a csokoládéreszelék, a blúz fehér, mint a tejszín és a kalap fehér alapon piros díszítésű, amely a cseresznyére utal.
Széljegyzetként szeretném megemlíteni, hogy ehhez a tortához többnyire cseresznyét használnak, illetve sok helyen cseresznyepálinkával ízesítik a tejszínhabot. A pálinka nálunk nem opció, és cseresznye helyett süteményekbe sokkal jobban szeretek meggyet használni. Szerintem intenzívebb az íze, a sütemények finomabbak lesznek meggyel készítve. (De ez csak saját vélemény.)
- Kombináció: A torta egyensúlyt teremt a csokoládé és a cseresznye vagy meggy között, ami tökéletes ízösszeállítást biztosít. A csokoládés tortaalap és a cseresznyésmeggyes réteg egymást kiegészítve teszik izgalmassá az ízeket.
- Puhaság és gazdagság: A Fekete-erdő kakaós tortaalapja lágy, míg a zselés rétegen friss vagy befőtt gyümölcs található. A tejszínhab pedig gazdag és krémes textúrát kölcsönöz a tortának.
- Alkalmak sokfélesége: Ez a torta alkalmas különböző eseményekre és alkalmakra. Legyen szó születésnapokról, ünnepi ebédekről vagy bármilyen különleges eseményről, a Fekete-erdő torta mindig kiváló választás.
- Díszítés: A torta díszítése tejszínhabrózsákkal vagy -csíkokkal elegánssá és vonzóvá teszi, így nem csak finom, de szemet gyönyörködtető is.
- Hagyomány és nosztalgia: A Fekete-erdő torta hosszú múltra tekint vissza, és sok ember számára gyermekkoruk vagy családi események emlékeiben él. Ennek a tortának az elkészítése vagy fogyasztása gyakran nosztalgikus érzéseket vált ki az emberekből.
Fekete-erdő torta
Leírás
A Fekete-erdő torta alapvetően egy csokis, tejszínes, meggyes torta, amelyet egyáltalán nem nehéz elkészíteni.
Hozzávalók
A ppiskótához:
A töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
-
Bekapcsolom a sütőt 180 fokon.
A piskótához különválasztom a tojások fehérjét és sárgáját, és kemény habbá verem a tojásfehérjét.
Kikeverem a tojás sárgákat a 4 kanál cukorral, ezután kézi habverővel óvatosan beleforgatom a felvert tojáshabot. -
Ebbe szórom bele a lisztet, kakaóport és sütőport, amit szintén kézi habverővel elkeverek. (Ha esetleg a kakaópor miatt nagyon sűrű lenne, akkor egy fél dl vizet teszek hozzá.)
-
Sütőpapíros tepsibe öntöm a masszát és kb. 10 perc alatt készre sütöm. A piskóta sütéséről itt olvashattok.
A töltelék:
-
A töltelékhez
1 üveg meggybefőttet leszűrök és a meggyet félreteszem.
A meggylevet (kb. 3 dl) felteszem forrni. Egy edénybe elkeverek 1 cs. vaníliapudingot 3 ek. cukorral és 1 dl vízzel, vagy meggylével. Mikor a meggylé felforrt, hozzáadom és folyamatosan kevergetve "lekvárt" főzök belőle, amit a kihűlt piskótára kenek.
Erre szórom a meggyet és hűtőbe teszem fél órára. -
A tejszínhabot habbá verem. Egy másik edénybe összekeverem a vajkrémet a cukorral és vanília aromával, majd hozzákeverem a tejszínhabhoz.
Amikor a meggyzselé megdermedt, kiveszem a hűtőből és ráegyengetem a tejszínhabot. -
Vagy simán hagyom a tetejét, vagy fél tábla olvasztott csokiból csíkokat húzok rá.