Ez a tejfölös karfiolleves szintén nagymamám receptje szerint készült. Levesbetétnek rizst szoktunk belefőzni. A magyar konyha híres a gazdag leveskultúrájáról, és a zöldséglevesek, köztük a karfiolleves, különösen kedvelt ételek a magyar háztartásokban.
Mi magyarok igen népszerű ételnek tartjuk a leveseket. A zöldséglevesek azért közkedveltek, mert viszonylag rövid a főzési idejük és jótékony hatást gyakorolnak a szervezetünkre. A karfiolleves étvágygerjesztő, egészséges és nagyon gyorsan elkészíthető.
A levesek számos előnnyel rendelkeznek, és a karfiolleves is kiváló választás lehet a következő okok miatt:
A karfiolleves tápláló és ízletes választás, amely az egész család számára kedvező lehet. Lehet előételként, főételként vagy akár vacsorára is fogyasztani, és könnyen testre szabható az egyén ízlése szerint. Az egészséges összetevői miatt pedig fontos az egészséges táplálkozás fenntartásához és a jó közérzethez.
A karfiol egy fehér virágú zöldség, amelynek sokféle egészségügyi pozitív hatása van.
1, A karfiol jó hatással van a szívre, ami azt jelenti, hogy segít az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában.
2, A karfiol gazdag rostokban, amelyek csökkentik a szervezet koleszterin szintjét.
3, A karfiol antioxidánsokat is tartalmaz. Az antioxidánsok önmagukban is nagyon hasznosak – gyulladásgátló hatásúak és segítenek az immunrendszer egészséges felépítésében.
4, A karfiol a várandós nőkre is pozitív hatással van. Mivel gazdag folsavban és olyan vitaminokban, mint az A- és B-vitamin, segíti a sejtek növekedését. Ez pedig a magzat helyes fejlődéséhez is hozzájárul a méhben. A karfiol jó C-vitamin forrás, ami a terhesség alatt nélkülözhetetlen, ezért a várandós nőknek legalább egy csésze karfiolt el kéne fogyasztaniuk minden nap.
5, A karfiol kalciumot is tartalmaz, amelynek számtalan előnye van. A kalcium teszi erőssé a csontokat és a fogakat és számos más funkcióban is szerepet játszik, mint például az idegi impulzusok átvitelében.
A karfiol cinket, mangánt, foszfort, magnéziumot, szelént és nátriumot tartalmaz.
Mangán – az enzimek előállításáért és aktivitásáért felelős.
Cink – segít az új sejtek létrehozásában és a sebek gyógyulásában.
Magnézium – segíti a mellékpajzsmirigy működését, amely a csontok normális funkcionálásához termel hormonokat.
Foszfát – erősíti a csontokat.
Szelén – az immunrendszer megfelelő működéséhez járul hozzá.
Nátrium – kiegyensúlyozza a szervezetben található folyadékokat.
7, A karfiol a rák kockázatát is csökkenti, ilyen például a tüdő-, mell- és húgyhólyagrák. A keresztes virágúak családjából sok zöldségnek ugyanez a hatása, például a brokkolinak is.
8, A karfiol segít a testsúly csökkentésében. C-vitamint tartalmaz, ami kulcsfontosságú anyag a zsírégetésben. A karfiol folsavat is tartalmaz, ami ugyancsak segíti a fogyást. Egy csésze karfiol körülbelül 30 kalóriát tartalmaz, és mivel nem tartalmaz keményítőt, ezért korlátlan mennyiségben fogyasztható.
9, A karfiol olyan enzimeket aktivál a májban, amik több szervet is méregtelenítenek, így védve a szervezetet a károsodástól.
10, Ha szeretné növelni a K-vitamin mennyiségét a szervezetében, növelje a karfiol bevitelt a napi étrend során. A K-vitamin létfontosságú a csontok és csontsejtek fejlődésében. Másrészről, ha nincs elég K-vitamin a szervezetben, sérülés esetén erősebb a vérzés is, mert a K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban.
11, A karfiol olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek abban, hogy a szervezet fitt és egészséges maradjon. A karfiol fogyasztásának egyik előnye, hogy megfiatalítja a bőrt. A karfiol antioxidánsokat tartalmaz, amelyek öregedésgátlóként hatnak a bőrre.
12, A karfiol bővelkedik C-vitaminban és mangánban, amelyek erős antioxidánsok. Az antioxidánsok növelik az oxigénmennyiséget a vérben és felgyorsítják az anyagcserét. A gyors anyagcsere által könnyebb az emésztés és a táplálékból is könnyebben felszívódnak a tápanyagok. Minél több oxigén van a vérben, annál több mérgező anyagot tud kiválasztani a szervezet. Ha a vérben alacsony a toxikus anyagok mennyisége, a bőr is egészségesebb lesz. Az egészségtelen bőr néhány jellemzője a pattanások, hámló bőr, sötét foltok, ráncok, szemölcsök, májfoltok és kiütések. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja magán, akkor ideje drasztikus lépéseket tenni. A karfiol segít megszabadulni ezektől a bőrproblémáktól. Egyszerűen tegye az étrendje részévé, így bőrre fiatalabbnak fog tűnni.
13, A karfiol számos tápanyaggal látja el a szervezetet, így segíti a haj megfelelő növekedését. A karfiolban természetes módon megtalálható vitaminok, ásványi anyagok és más hasznos tápanyagok az A-, E-, C-, K- vitamin, a nátrium, kálium, kalcium, mangán, cink, zsírok, niacin, réz és vas.
14, Mindezek a tápanyagok abban segítik a szervezetet, hogy fenntartsa magát és egészséges maradjon. A rendszeresen fogyasztott karfiol segít a hajhullás megszüntetésében. A vitaminok és ásványi anyagok pedig hozzájárulnak a szervezet természetes gyógyulási folyamataihoz és fel is gyorsítják azokat.
15, A száraz és viszkető fejbőr lehet az eredménye annak is, hogy a szervezetből hiányoznak bizonyos lényeges tápanyagok. - forrás: Hatvani Magazin
Ez a tejfölös karfiolleves szintén nagymamám receptje szerint készült. Levesbetétnek rizst, vagy nokedlit szoktunk belefőzni.
A karfiolt rózsáira szedem és megmosom. A répát, zöldséget megpucolom és feldarabolom.
Liszttel, étolajjal és pirospaprikával rántást készítek, hozzáadom a leveshez, még egyet forralok rajta
A tűzről levéve tejfölt keverek bele.