Karfiolleves

Karfiolleves
pinit

Karfiolleves

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 10 percFőzési idő: 45 percPihenő idő: percTeljes idő:: 55 percAdag:4 servingsKalóriák:300 kcal Legjobb évszak:Summer

Leírás

Ez a tejfölös karfiolleves szintén nagymamám receptje szerint készült. Levesbetétnek rizst, vagy nokedlit szoktunk belefőzni.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A karfiolt rózsáira szedem és megmosom. A répát, zöldséget megpucolom és feldarabolom.
  2. Kb. másfél liter sós vízben a karfiolt a répát, zöldséget felteszem főni.
    Mikor felforrt, 3 ek. rizst adok hozzá és puhára főzöm a zöldségeket.
  3. Liszttel, étolajjal és pirospaprikával rántást készítek, hozzáadom a leveshez, még egyet forralok rajta.
    A tűzről levéve tejfölt keverek bele.
Kulcsszavakleves, karfiol

Karfiolleves

Ez a tejfölös karfiolleves szintén nagymamám receptje szerint készült. Levesbetétnek rizst szoktunk belefőzni. A magyar konyha híres a gazdag leveskultúrájáról, és a zöldséglevesek, köztük a karfiolleves, különösen kedvelt ételek a magyar háztartásokban.

Mi magyarok igen népszerű ételnek tartjuk a leveseket. A zöldséglevesek azért közkedveltek, mert viszonylag rövid a főzési idejük és jótékony hatást gyakorolnak a szervezetünkre. A karfiolleves étvágygerjesztő, egészséges és nagyon gyorsan elkészíthető.

A levesek számos előnnyel rendelkeznek, és a karfiolleves is kiváló választás lehet a következő okok miatt:

  1. Gyors elkészítés: A zöldséglevesek, ideértve a karfiollevest is, gyorsan elkészíthetők, így ideálisak a rohanós mindennapokon.
  2. Tápláló és egészséges: A karfiol egy tápanyagban gazdag zöldség, amely számos fontos vitamin és ásványi anyag forrása, például C-vitamin, K-vitamin, B-vitaminok és kálium. ajánlat a karfiol alacsony kalóriatartalommal és magas rosttartalommal rendelkezik, amely lehetővé teszi az emésztés egészségének fenntartását.
  3. Évszakhoz igazodik: Bár nem a legolcsóbb zöldség, érdemes ősszel, a fagyok beállta előtt venni, a karfiolt. Szezonja ősszel és télen van. Mivel jól fagyasztható, egész évben elkészíthető és fogyasztható.
  4. Ízletes és változatos: A karfiol sokféle módon elkészíthető, könnyen kombinálható más zöldségekkel és fűszerekkel, így változatos ízű leveseket készíthetsz belőle.

A karfiolleves tápláló és ízletes választás, amely az egész család számára kedvező lehet. Lehet előételként, főételként vagy akár vacsorára is fogyasztani, és könnyen testre szabható az egyén ízlése szerint. Az egészséges összetevői miatt pedig fontos az egészséges táplálkozás fenntartásához és a jó közérzethez.

A karfiol élettani hatása

A karfiol egy fehér virágú zöldség, amelynek sokféle egészségügyi pozitív hatása van.

1, A karfiol jó hatással van a szívre, ami azt jelenti, hogy segít az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában.

2, A karfiol gazdag rostokban, amelyek csökkentik a szervezet koleszterin szintjét.

3, A karfiol antioxidánsokat is tartalmaz. Az antioxidánsok önmagukban is nagyon hasznosak – gyulladásgátló hatásúak és segítenek az immunrendszer egészséges felépítésében.

4, A karfiol a várandós nőkre is pozitív hatással van. Mivel gazdag folsavban és olyan vitaminokban, mint az A- és B-vitamin, segíti a sejtek növekedését. Ez pedig a magzat helyes fejlődéséhez is hozzájárul a méhben. A karfiol jó C-vitamin forrás, ami a terhesség alatt nélkülözhetetlen, ezért a várandós nőknek legalább egy csésze karfiolt el kéne fogyasztaniuk minden nap.

5, A karfiol kalciumot is tartalmaz, amelynek számtalan előnye van. A kalcium teszi erőssé a csontokat és a fogakat és számos más funkcióban is szerepet játszik, mint például az idegi impulzusok átvitelében.

A karfiollevesben található vitaminok és ásványi anyagok:

A karfiol cinket, mangánt, foszfort, magnéziumot, szelént és nátriumot tartalmaz.

Mangán – az enzimek előállításáért és aktivitásáért felelős.

Cink – segít az új sejtek létrehozásában és a sebek gyógyulásában.

Magnézium – segíti a mellékpajzsmirigy működését, amely a csontok normális funkcionálásához termel hormonokat.

Foszfát – erősíti a csontokat.

Szelén – az immunrendszer megfelelő működéséhez járul hozzá.

Nátrium – kiegyensúlyozza a szervezetben található folyadékokat.

7, A karfiol a rák kockázatát is csökkenti, ilyen például a tüdő-, mell- és húgyhólyagrák. A keresztes virágúak családjából sok zöldségnek ugyanez a hatása, például a brokkolinak is.

A karfiol hatása a szervezetre:

8, A karfiol segít a testsúly csökkentésében. C-vitamint tartalmaz, ami kulcsfontosságú anyag a zsírégetésben. A karfiol folsavat is tartalmaz, ami ugyancsak segíti a fogyást. Egy csésze karfiol körülbelül 30 kalóriát tartalmaz, és mivel nem tartalmaz keményítőt, ezért korlátlan mennyiségben fogyasztható.

9, A karfiol olyan enzimeket aktivál a májban, amik több szervet is méregtelenítenek, így védve a szervezetet a károsodástól.

10, Ha szeretné növelni a K-vitamin mennyiségét a szervezetében, növelje a karfiol bevitelt a napi étrend során. A K-vitamin létfontosságú a csontok és csontsejtek fejlődésében. Másrészről, ha nincs elég K-vitamin a szervezetben, sérülés esetén erősebb a vérzés is, mert a K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban.

11, A karfiol olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek abban, hogy a szervezet fitt és egészséges maradjon. A karfiol fogyasztásának egyik előnye, hogy megfiatalítja a bőrt. A karfiol antioxidánsokat tartalmaz, amelyek öregedésgátlóként hatnak a bőrre.

12, A karfiol bővelkedik C-vitaminban és mangánban, amelyek erős antioxidánsok. Az antioxidánsok növelik az oxigénmennyiséget a vérben és felgyorsítják az anyagcserét. A gyors anyagcsere által könnyebb az emésztés és a táplálékból is könnyebben felszívódnak a tápanyagok. Minél több oxigén van a vérben, annál több mérgező anyagot tud kiválasztani a szervezet. Ha a vérben alacsony a toxikus anyagok mennyisége, a bőr is egészségesebb lesz. Az egészségtelen bőr néhány jellemzője a pattanások, hámló bőr, sötét foltok, ráncok, szemölcsök, májfoltok és kiütések. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja magán, akkor ideje drasztikus lépéseket tenni. A karfiol segít megszabadulni ezektől a bőrproblémáktól. Egyszerűen tegye az étrendje részévé, így bőrre fiatalabbnak fog tűnni.

13, A karfiol számos tápanyaggal látja el a szervezetet, így segíti a haj megfelelő növekedését. A karfiolban természetes módon megtalálható vitaminok, ásványi anyagok és más hasznos tápanyagok az A-, E-, C-, K- vitamin, a nátrium, kálium, kalcium, mangán, cink, zsírok, niacin, réz és vas.

14, Mindezek a tápanyagok abban segítik a szervezetet, hogy fenntartsa magát és egészséges maradjon. A rendszeresen fogyasztott karfiol segít a hajhullás megszüntetésében. A vitaminok és ásványi anyagok pedig hozzájárulnak a szervezet természetes gyógyulási folyamataihoz és fel is gyorsítják azokat.

15, A száraz és viszkető fejbőr lehet az eredménye annak is, hogy a szervezetből hiányoznak bizonyos lényeges tápanyagok. – forrás: Hatvani Magazin

Karfiolleves

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 9 min Főzési idő 45 min Teljes Idő 54 perc
Adag: 4
Legjobb évszak: Nyár

Leírás

Ez a tejfölös karfiolleves szintén nagymamám receptje szerint készült. Levesbetétnek rizst, vagy nokedlit szoktunk belefőzni.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A karfiolt rózsáira szedem és megmosom. A répát, zöldséget megpucolom és feldarabolom.

    1. másfél liter sós vízben a karfiolt a répát, zöldséget felteszem főni.
    2. Mikor felforrt, 3 ek. rizst adok hozzá és puhára főzöm a zöldségeket.
  2. Liszttel, étolajjal és pirospaprikával rántást készítek, hozzáadom a leveshez, még egyet forralok rajta

  3. A tűzről levéve tejfölt keverek bele.

Kulcsszavak: leves, karfiol
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük