Opciók nyomtatása

Mimóza szelet

Mimóza szelet

A mimóza szelet omlós tésztából készül.

A pitetésztának is nevezett omlós gyúrt tészta fő alkotóelemei a liszt, a vaj és a porcukor. A cukrászok aranyszabálya szerint 3 rész liszthez 2 rész vaj és 1 rész cukor kell. A vajat ugyanannyi margarinnal vagy a vaj 80 százalékát kitevő zsírral helyettesítheted.

Az omlós tésztáknak két fajtája van, a gyúrt és a kevert omlósak. Az otthon is legtöbbet használt fajta a gyúrt omlós tészta, amely készülhet élesztővel vagy anélkül (mint a linzer), mindkettőnél kulcsfontosságú, hogy a tésztához használt zsiradék hideg legyen.

A linzertésztáknak magas a liszttartalmuk, ezért kézzel gyúrhatók és nyújthatók, míg a kevert omlósak zsiradék- és tojástartalma magasabb, tehát lágyabb, emiatt bekeverés után habzsákból lehet formázni. A klasszikus linzi tésztában a liszt-vaj-cukor aránya 1-2-3, ezt gyakran tojássárgájával dúsítják, ízesíthetik vaníliával, citromhéjjal. -olvasható a Magyar Konyha honlapján.

Formázzunk belőle gombócot, és fóliába csomagolva tegyük fél órára hűtőbe. Ügyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk túl sokáig, mert leég a tésztánk, aminek következtében nyújtásnál repedezni fog, és nehéz lesz vele bánni. Ha linzerkarikát készítünk, lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 mm vastagra, majd szaggassuk ki linzerkiszúróval – felét lyukassal, a másik felét telivel. 180 °C-on 8-10 percig süssük. Mindig várjuk meg, hogy az omlós tészta teljesen kihűljön, forrón és melegen ugyanis könnyen törik.

HIBALEHETŐSÉGEK

Ha túl sokáig gyúrjuk a tésztát, a benne lévő zsiradék megolvadhat, amitől nyújtásnál nehezen kezelhetővé válik, sütés után pedig szétporlad. Ugyanez történik, ha puha zsiradékkal dolgozunk, illetve, ha túl meleg helyen gyúrjuk be a tésztát. Ezt nevezik „leégésnek”, ilyenkor a tészta zsíros tapintású, grízessé válik, a lisztszemcsék megszívják magukat az olvadt vajjal. Puha, nem eléggé hűtött tésztával nehezebb is dolgozni, könnyen leragad, amit ha túl sok liszttel szórunk meg, szintén morzsálódó állagú lehet. Megkönnyíti a munkát, ha a zsiradékot géppel dolgozzuk a liszthez, így elkerülhető, hogy a kezünk melegétől megolvadjon.

Tipp:

Ha kakaós omlós tésztát készítenének, a hozzáadott kakaópor mennyiségét a liszt mennyiségéből vonjuk le. Léteznek további variánsok, például a liszt egy része lecserélhető finomra őrölt dióra, mogyoróra, mandulára vagy akár teljes egészében is készíthető mandulalisztből.

Sós verzióban is megsüthetjük, ebben az esetben a cukrot elhagyjuk, és kevéssel több sót adunk az alaprecepthez.

Pitékhez, kekszekhez, linzerekhez és más aprósüteményekhez, kosárkákhoz vagy a méltán népszerű quiche-ekhez (francia sós pitékhez) egyaránt erre a tésztára lesz szükségünk. Hasonló receptek a sütnijó! oldalán találhatóak

Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok
Nehézség Középszint
Idő
Előkészítési idő: 25 min Főzési idő: 8 min Pihenő idő: 30 min Teljes Idő: 1 óra 3 perc
Adag 8
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Leírás

Omlós tészta, főzött citromos krémmel és baracklekvárral.
A pitetésztának is nevezett omlós gyúrt tészta fő alkotóelemei a liszt, a vaj és a porcukor. A cukrászok aranyszabálya szerint 3 rész liszthez 2 rész vaj és 1 rész cukor kell.

Hozzávalók
    A tésztához:
  • 50 dekagramm liszt
  • 20 dekagramm margarin (vagy sertészsír)
  • 2 darab tojás
  • 1 sütőpor
  • 10 dekagramm porcukor
  • 1 deciliter tej
  • 0,5 darab citrom (leve és reszelt héja)
  • A krémhez:
  • 25 dekagramm margarin
  • 20 dekagramm porcukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 dekagramm tej
  • 0,5 darab citrom (leve és reszelt héja)
  • baracklekvár
Elkészítés
  1. A margarint a liszttel elmorzsolom.

  2. Hozzáadom a sütőport, tojásokat, a citromlevet és reszelt héját, a porcukrot és kevés tejjel összegyúrom.

  3. 4 részre osztom, kinyújtom, és négy tortalapot sütök belőle. 180 fokon kb. 8 perc alatt.

  4. A tejből és lisztből sűrű besamelt főzök. Amíg várom, hogy kihűljön, egy tálban összekeverem a porcukrot a margarinnal, amihez hozzáadom a citrom levét és reszelt héját, vaníliaaromát. Végül belekeverem a besamelt is.

  5. Összeállítás:
  6. Az alsó lapot megkenem a krém felével.
    Ráteszem a következő lapot, ezt baracklekvárral kenem meg. Majd rárakom a harmadik lapot, erre teszem a krém másik felét. Végül a negyedik lapot is ráhelyezem. Ez a sütemény teteje. Erre vaníliás porcukrot szórok.
    Kicsit hűtőbe teszem, majd apró kockákra szeletelem.

Kulcsszavak: citrom, desszert, omlós, lekvár
ladybug
Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!