A galuska vagy nokedli a paprikás ételek népszerű körete, de levesbetétként is elterjedt.
A nokedli egy, az osztrák konyhából átvett, frissen készített, főtt tésztaféle, amit főképp a mérete és a szaggatás módja különbözetet meg a szlovák közvetítéssel elterjedt lengyel galuskától.
A nokedli lágy tésztáját egy nagy lyukú fémlemezen keresztülpréselve szaggatják a forró, sós vízbe. Ezzel szemben a galuskát egy deszkáról késsel vagy kanállal szaggatják. Nagyjából ennyi a különbség. Illetve a galuska tésztája eredetileg tartalmaz főtt krumplit is.
Az osztrák, svájci és német konyhában elterjedt változat a spätzle is, amelyet azonban deszkáról, egy spakni szerű eszközzel szaggatnak hosszú, vékony csík formában, vagy egy nagy lyukú burgonyaprés-szerű eszközzel nyomják, ill. csurgatják a forrásban lévő vízbe.
Szlovákiában népszerű a sztrapacska tésztája. A haluska a mi nokedlinkhoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a tésztája krumplit is tartalmaz, így lesz a nudlink közelebbi rokona a tészta. Leggyakoribb a juhtúrós és a káposztás-húsos megoldás, a juhtúrós sztrapacskát talán senkinek sem kell bemutatnunk. -írja az Origó.
Az olasz konyha nudliját készítik burgonya nélkül is, de legelterjedtebb formájában krumplis. Hagyományosan leves helyett, első fogásként (primi piatti) fogyasztják. Arányai eltérnek a mi krumplis alaptésztánktól, a jó gnocchi habos.
Nálunk elterjedt könnyű egytálétel a tojásos nokedli. Vagy szereti valaki, vagy ki nem állhatja. Mindenesetre meg lehet bolondítani sült, füstölt szalonna kockával, reszelt sajttal és friss ecetes salátát kínálni hozzá.
A galuska vagy nokedli a paprikás ételek népszerű körete, de levesbetétként is elterjedt.
Adag 1
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.