Opciók nyomtatása

Nokedli

Nokedli

A galuska vagy nokedli a paprikás ételek népszerű körete, de levesbetétként is elterjedt.

nokedli egy, az osztrák konyhából átvett, frissen készített, főtt tésztaféle, amit főképp a mérete és a szaggatás módja különbözetet meg a szlovák közvetítéssel elterjedt lengyel galuskától.

A nokedli lágy tésztáját egy nagy lyukú fémlemezen keresztülpréselve szaggatják a forró, sós vízbe. Ezzel szemben a galuskát egy deszkáról késsel vagy kanállal szaggatják. Nagyjából ennyi a különbség. Illetve a galuska tésztája eredetileg tartalmaz főtt krumplit is.

Az osztrák, svájci és német konyhában elterjedt változat a spätzle is, amelyet azonban deszkáról, egy spakni szerű eszközzel szaggatnak hosszú, vékony csík formában, vagy egy nagy lyukú burgonyaprés-szerű eszközzel nyomják, ill. csurgatják a forrásban lévő vízbe.

Szlovákiában népszerű a sztrapacska tésztája. A haluska a mi nokedlinkhoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a tésztája krumplit is tartalmaz, így lesz a nudlink közelebbi rokona a tészta. Leggyakoribb a juhtúrós és a káposztás-húsos megoldás, a juhtúrós sztrapacskát talán senkinek sem kell bemutatnunk. -írja az Origó.

Az olasz konyha nudliját készítik burgonya nélkül is, de legelterjedtebb formájában krumplis. Hagyományosan leves helyett, első fogásként (primi piatti) fogyasztják. Arányai eltérnek a mi krumplis alaptésztánktól, a jó gnocchi habos.

Nálunk elterjedt könnyű egytálétel a tojásos nokedli. Vagy szereti valaki, vagy ki nem állhatja. Mindenesetre meg lehet bolondítani sült, füstölt szalonna kockával, reszelt sajttal és friss ecetes salátát kínálni hozzá.

Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok
Idő
Előkészítési idő: 5 min Főzési idő: 20 min Teljes Idő: 25 perc
Adag 6
Kalóriák 195 kcal
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Leírás

A galuska vagy nokedli a paprikás ételek népszerű körete, de levesbetétként is elterjedt.

Hozzávalók
  • 1 darab tojás
  • 0,5 deciliter víz
  • 1 kávéskanál só
  • 25 dekagramm liszt
Elkészítés
    1. Először forrald fel a vizet, amiben főzni fogod a nokedlit egy kávéskanál sóval.
    2. Törj fel egy tojást, tegyél hozzá kb. fél dl vizet, egy fél kávéskanál sót és kb. 20-30 dkg liszttel keverd össze úgy, hogy lágy tésztát kell kapnod.
    1. Nem probléma, ha nincs nokedli szaggatód, kanállal vagy villával mindig egy kicsit "lecsípsz" a tésztából a főzővízbe.
      3-4 perc alatt megfő. Onnan tudod, hogy feljön a víz tetejére. 
      Szűrd le és kevés olajjal keverd össze, hogy ne álljon össze egy csomóba.
Táplálkozási adatok

Adag 1


Mennyiség adagonként
Kalóriák 195kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 1.3g2%
Telített zsír 0.4g2%
Koleszterin 0.02mg1%
Nátrium 1.31mg1%
Kálium 65.69mg2%
Összes szénhidrát 38.2g13%
Élelmi rost 1.3g6%
Cukrok 0.2g
Fehérje 6.3g13%

A-vitamin 47.7 IU
Kálcium 12.7 mg
Vas 2.51 mg
Niacin 3 mg
Folsav 95.6 mcg
Foszfor 71.51 mg
Magnézium 12.1 mmol
Szelén 19.7 mg
0.01g
víz 14.3g
Egyszeresen telítetlen zsírok 0.1g
Többszörösen telítetlen zsírok 0.2g

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.

Kulcsszavak: köret, tészta, tojás
ladybug
Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!