Nokedli
Leírás
A galuska vagy nokedli a paprikás ételek népszerű körete, de levesbetétként is elterjedt.
Hozzávalók
Elkészítés
- Először forrald fel a vizet, amiben főzni fogod a nokedlit egy kávéskanál sóval.
Törj fel egy tojást, tegyél hozzá kb. fél dl vizet, egy fél kávéskanál sót és kb. 20-30 dkg liszttel keverd össze úgy, hogy lágy tésztát kell kapnod. - Nem probléma, ha nincs nokedli szaggatód, kanállal vagy villával mindig egy kicsit “lecsípsz” a tésztából a főzővízbe.
Kb. 3-4 perc alatt megfő. Onnan tudod, hogy feljön a víz tetejére.
Szűrd le és kevés olajjal keverd össze, hogy ne álljon össze egy csomóba.
Nokedli
A galuska vagy nokedli a paprikás ételek népszerű körete, de levesbetétként is elterjedt.
A nokedli egy, az osztrák konyhából átvett, frissen készített, főtt tésztaféle, amit főképp a mérete és a szaggatás módja különbözetet meg a szlovák közvetítéssel elterjedt lengyel galuskától.
A nokedli lágy tésztáját egy nagy lyukú fémlemezen keresztülpréselve szaggatják a forró, sós vízbe. Ezzel szemben a galuskát egy deszkáról késsel vagy kanállal szaggatják. Nagyjából ennyi a különbség. Illetve a galuska tésztája eredetileg tartalmaz főtt krumplit is.
Az osztrák, svájci és német konyhában elterjedt változat a spätzle is, amelyet azonban deszkáról, egy spakni szerű eszközzel szaggatnak hosszú, vékony csík formában, vagy egy nagy lyukú burgonyaprés-szerű eszközzel nyomják, ill. csurgatják a forrásban lévő vízbe.
Szlovákiában népszerű a sztrapacska tésztája. A haluska a mi nokedlinkhoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a tésztája krumplit is tartalmaz, így lesz a nudlink közelebbi rokona a tészta. Leggyakoribb a juhtúrós és a káposztás-húsos megoldás, a juhtúrós sztrapacskát talán senkinek sem kell bemutatnunk. -írja az Origó.
Az olasz konyha nudliját készítik burgonya nélkül is, de legelterjedtebb formájában krumplis. Hagyományosan leves helyett, első fogásként (primi piatti) fogyasztják. Arányai eltérnek a mi krumplis alaptésztánktól, a jó gnocchi habos.
Nálunk elterjedt könnyű egytálétel a tojásos nokedli. Vagy szereti valaki, vagy ki nem állhatja. Mindenesetre meg lehet bolondítani sült, füstölt szalonna kockával, reszelt sajttal és friss ecetes salátát kínálni hozzá.
Nokedli
Leírás
A galuska vagy nokedli a paprikás ételek népszerű körete, de levesbetétként is elterjedt.
Hozzávalók
Elkészítés
-
- Először forrald fel a vizet, amiben főzni fogod a nokedlit egy kávéskanál sóval.
- Törj fel egy tojást, tegyél hozzá kb. fél dl vizet, egy fél kávéskanál sót és kb. 20-30 dkg liszttel keverd össze úgy, hogy lágy tésztát kell kapnod.
-
- Nem probléma, ha nincs nokedli szaggatód, kanállal vagy villával mindig egy kicsit "lecsípsz" a tésztából a főzővízbe.
3-4 perc alatt megfő. Onnan tudod, hogy feljön a víz tetejére.
Szűrd le és kevés olajjal keverd össze, hogy ne álljon össze egy csomóba.
- Nem probléma, ha nincs nokedli szaggatód, kanállal vagy villával mindig egy kicsit "lecsípsz" a tésztából a főzővízbe.
Adag 1
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 195kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 1.3g2%
- Telített zsír 0.4g2%
- Koleszterin 0.02mg1%
- Nátrium 1.31mg1%
- Kálium 65.69mg2%
- Összes szénhidrát 38.2g13%
- Élelmi rost 1.3g6%
- Cukrok 0.2g
- Fehérje 6.3g13%
- A-vitamin 47.7 IU
- Kálcium 12.7 mg
- Vas 2.51 mg
- Niacin 3 mg
- Folsav 95.6 mcg
- Foszfor 71.51 mg
- Magnézium 12.1 mmol
- Szelén 19.7 mg
- Só 0.01g
- víz 14.3g
- Egyszeresen telítetlen zsírok 0.1g
- Többszörösen telítetlen zsírok 0.2g
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.