Nokedli

Nokedli
pinit

Nokedli

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 5 percFőzési idő: 20 percPihenő idő: percTeljes idő:: 25 percAdag:6 servingsKalóriák:195 kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

A galuska vagy nokedli a paprikás ételek népszerű körete, de levesbetétként is elterjedt.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először forrald fel a vizet, amiben főzni fogod a nokedlit egy kávéskanál sóval.
    Törj fel egy tojást, tegyél hozzá kb. fél dl vizet, egy fél kávéskanál sót és kb. 20-30 dkg liszttel keverd össze úgy, hogy lágy tésztát kell kapnod.
  2. Nem probléma, ha nincs nokedli szaggatód, kanállal vagy villával mindig egy kicsit “lecsípsz” a tésztából a főzővízbe.
    Kb. 3-4 perc alatt megfő. Onnan tudod, hogy feljön a víz tetejére. 
    Szűrd le és kevés olajjal keverd össze, hogy ne álljon össze egy csomóba.
Kulcsszavakköret, tészta, tojás

Nokedli

A galuska vagy nokedli a paprikás ételek népszerű körete, de levesbetétként is elterjedt.

nokedli egy, az osztrák konyhából átvett, frissen készített, főtt tésztaféle, amit főképp a mérete és a szaggatás módja különbözetet meg a szlovák közvetítéssel elterjedt lengyel galuskától.

A nokedli lágy tésztáját egy nagy lyukú fémlemezen keresztülpréselve szaggatják a forró, sós vízbe. Ezzel szemben a galuskát egy deszkáról késsel vagy kanállal szaggatják. Nagyjából ennyi a különbség. Illetve a galuska tésztája eredetileg tartalmaz főtt krumplit is.

Az osztrák, svájci és német konyhában elterjedt változat a spätzle is, amelyet azonban deszkáról, egy spakni szerű eszközzel szaggatnak hosszú, vékony csík formában, vagy egy nagy lyukú burgonyaprés-szerű eszközzel nyomják, ill. csurgatják a forrásban lévő vízbe.

Szlovákiában népszerű a sztrapacska tésztája. A haluska a mi nokedlinkhoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a tésztája krumplit is tartalmaz, így lesz a nudlink közelebbi rokona a tészta. Leggyakoribb a juhtúrós és a káposztás-húsos megoldás, a juhtúrós sztrapacskát talán senkinek sem kell bemutatnunk. -írja az Origó.

Az olasz konyha nudliját készítik burgonya nélkül is, de legelterjedtebb formájában krumplis. Hagyományosan leves helyett, első fogásként (primi piatti) fogyasztják. Arányai eltérnek a mi krumplis alaptésztánktól, a jó gnocchi habos.

Nálunk elterjedt könnyű egytálétel a tojásos nokedli. Vagy szereti valaki, vagy ki nem állhatja. Mindenesetre meg lehet bolondítani sült, füstölt szalonna kockával, reszelt sajttal és friss ecetes salátát kínálni hozzá.

Nokedli

Előkészítési idő 5 min Főzési idő 20 min Teljes Idő 25 perc
Adag: 6 Kalóriák: 195 kcal
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

A galuska vagy nokedli a paprikás ételek népszerű körete, de levesbetétként is elterjedt.

Hozzávalók

Elkészítés

    1. Először forrald fel a vizet, amiben főzni fogod a nokedlit egy kávéskanál sóval.
    2. Törj fel egy tojást, tegyél hozzá kb. fél dl vizet, egy fél kávéskanál sót és kb. 20-30 dkg liszttel keverd össze úgy, hogy lágy tésztát kell kapnod.
    1. Nem probléma, ha nincs nokedli szaggatód, kanállal vagy villával mindig egy kicsit "lecsípsz" a tésztából a főzővízbe.
      3-4 perc alatt megfő. Onnan tudod, hogy feljön a víz tetejére. 
      Szűrd le és kevés olajjal keverd össze, hogy ne álljon össze egy csomóba.
Táplálkozási adatok

Adag 1


Mennyiség adagonként
Kalóriák 195kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 1.3g2%
Telített zsír 0.4g2%
Koleszterin 0.02mg1%
Nátrium 1.31mg1%
Kálium 65.69mg2%
Összes szénhidrát 38.2g13%
Élelmi rost 1.3g6%
Cukrok 0.2g
Fehérje 6.3g13%

A-vitamin 47.7 IU
Kálcium 12.7 mg
Vas 2.51 mg
Niacin 3 mg
Folsav 95.6 mcg
Foszfor 71.51 mg
Magnézium 12.1 mmol
Szelén 19.7 mg
0.01g
víz 14.3g
Egyszeresen telítetlen zsírok 0.1g
Többszörösen telítetlen zsírok 0.2g

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.

Kulcsszavak: köret, tészta, tojás
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük