Opciók nyomtatása

Rozmaringos sült hal

Rozmaringos sült hal

Könnyű és gyorsan elkészíthető citromos-rozmaringos sült hal. A tőkehal gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. Ezt a sült halat akkor is kedvelni fogod, ha egyébként nem rajongsz a halételekért.

 A tőkehal nagy mennyiségű B12-vitamint, foszfort, szelént és fehérjét is tartalmaz, de emellett káliumban, B6-vitaminban és Omega-3 zsírsavakban is igen gazdag.

Miért egészséges a tőkehal?

A tőkehal vitaminban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag. A B3, B6 és B12-vitamin mellett nagy arányban tartalmaz fehérjét is (80 gramm tőkehalban 17,36 gramm fehérje van), valamint D-vitamint, omega-3 zsírsavakat. A rendszeres fogyasztása csökkenti a szívroham, és egyéb szívbetegségek kockázatát. Az Omega-3 zsírsavaknak, valamint a szelénnek ezen kívül gyulladáscsökkentő hatása is van, ízületi panaszokkal, migrénnel küzdőknek is ideális lehet.

Izomfájdalmak ellen és immunerősítéshez

A megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen az izmok egészségének megőrzéséhez, valamint az immunrendszer megerősítéséhez. Az immunrendszer a szervezet saját “önvédelmi mechanizmusa”, ami segíti testünket a betegségek, fertőzések megelőzésében és legyőzésében.

Hozzájárul a haj és a bőr egészségének megőrzéséhez

A magas fehérjetartalom segít fenntartani a haj egészségét, megakadályozza annak sérülékenységét. A hajnövekedésben is fontos szerepe van. De a bőr egészségének megőrzéséhez is hozzájárul, segítve annak folyamatos revitalizációját.

Egészséges, erős csontok

A foszfor fontos szerepet játszik a fogazat és a csontok megerősítésében, növekedésében. A kalcium mellett erre is szükség van ahhoz, hogy csontozatunk, fogaink erősek, ínyünk és fogzománcuk egészséges legyen. A foszforbevitel csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját is.

Segíti az emésztést

Mind a tőkehalban található niacin, mind a riboflavin igen fontos szerepet játszanak a megfelelő anyagcsere során. Segítenek megszüntetni és megelőzni a különféle emésztési zavarokat, így például a székrekedést is. Segítik a szervezet saját méregtelenítési folyamatait.

Hozzájárul a sejtképződéshez

A foszfor segíti a folyamatos sejtképződést, serkenti az új sejtek fejlődését, anyagcseréjét. Hozzájárul a megfelelő hormonháztartás kialakulásához is.

A tőkehal igen tápláló, egészséges halfajta, mindazonáltal óvatosan, mértékkel fogyasszuk: nagy mérete és viszonylag hosszú élettartama miatt ugyanis higanytartalma magas lehet. Időnként egy kis tőkehalpástétom viszont beleférhet! - olvasható a Tonhalfutár oldalán.

Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 5 min Főzési idő: 25 min Teljes Idő: 30 perc
Adag 4
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Leírás

Könnyű és gyorsan elkészíthető citromos-rozmaringos sült hal. A tőkehal gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. Ezt a sült halat akkor is kedvelni fogod, ha egyébként nem rajongsz a halételekért.

Hozzávalók
  • 1 alaszkai tőkehalfilé
  • 1 darab citrom
  • őrölt bors (ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál rozmaring szárított (vagy 3-4 db ágacska)
  • 2 evőkanál olívaolaj (a sütéshez)
Kulcsszavak: főétel, hal, citrom,
ladybug
Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!