A salátaleves egy könnyű és frissítő étel, amely tökéletes választás lehet a melegebb napokon vagy egy könnyű vacsorához.
A salátalevest általában hidegen tálalják, ami ideálissá teszi a meleg időjárásban való fogyasztásra. Emellett könnyen elkészíthető, és sokféle változatban készülhet, attól függően, hogy milyen zöldségeket és ízesítéseket szeretnél felhasználni.
Ez a könnyű és friss leves tökéletes választás lehet egy könnyű ebéd vagy vacsora részeként, és hozzájárulhat az egészséges étkezéshez is, mivel tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal.
A salátaleves nagyon sokféleképp elkészíthető. Lehet habarással -mint nálunk-, vagy rántással, lehet hozzáadni szalonnakockákat, tojást, csíkokra vágott palacsintatésztát...
✓ A saláta étrendünk ízletes rostforrása.
✓ Hasonlóképpen fontos szervezetünk számára a növény 95%-át kitevő szöveti víz. Serkenti a veseműködést és a vérképzést, vízhajtó hatású.
✓ A színesebb saláták erőssége a karotin és sokféle B-vitamin (B1, B2, B3 és B6). Említésre méltó még az A-, és C-vitamin tartalom is.
✓ Gazdag nátriumban, foszforban és káliumban.
Talán legismertebb a fejes saláta, amely enyhén szétterülő fejével először májusban kerül az asztalra.
A jégsaláta levélszéle enyhén szeldelt, színe halványzöld. Nevét onnan kapta, hogy 1920 táján a Kalifornia állambeli termesztők zúzott jéggel borítva rakták hajóra, és úgy szállították. A salátafélék közül ez a legkevésbé tápláló.
Az endívia levele lehet szeldelt, illetve fodros is. Ezek a keserű saláták kiválóak a méregtelenítésben.
A mészben gazdag cikóriát egy bizonyos termesztési mód során halványításnak vetik alá. Ennek következtében a fej puha és világos lesz. A cikória-saláták közé tartozik a vöröskáposztára hasonlító radicchio.
A római saláta lapított gömb alakú, kemény, sötétzöld fejű.
A tépősaláták közé tartozó „Lollo” fajták színe sárgásfehér, pirosas de haragos zöld is lehet. A tépősaláta igazi fejet nem képez.
„A saláta frissít, mértékletességre int, előnyös hatással van erkölcsi tisztaságunkra.” – John Evelyn, Acetaria: A Discourse of Sallets (1699).
„A saláta olyan, mint a beszélgetés: legyen friss és határozott, annyira ropogós, hogy ne is vegyük észre a kesernyésségét.” – C.D. Warner ( XIX sz.) - olvasható a Tudatos vásárlók oldalán
Ahogy nő a szennyezettség szintje, a kitettség a káros vegyszereknek, stressznek és helytelen étrendnek, a bőrproblémák úgy válnak egyre gyakoribbá manapság. Valójában a szépségipari termékek, amelyek mindenféle jótékony hatással kéne, hogy legyenek a bőrre, csak kis mértékben hatnak. Fontos megérteni, hogy a tápanyagok megfelelő felszívódása létfontosságú az egészséges szervezet és a bőr számára is. Az olyan zöldségek, mint a saláta, tele vannak fontos tápanyagokkal, vitaminokkal és rosttal, amelyek hozzájárulnak az egészséges bőr kialakításához, valamint távol tartják a bőrproblémákat is.
1. Revitalizálja a bőrt:
A saláta gazdag A-vitamin forrás, így például hat salátalevél több mint a 100%-át tartalmazza a napi A-vitamin bevitel értékének. Az A-vitamin serkenti a sejtek megújulását, így revitalizálja a bőrt.
2. Tápanyagokkal lát el:
A saláta káliumot tartalmaz, amely tápanyagokkal gazdagon látja el a szervezetet, valamint serkenti az oxigénkeringést, így végeredményben a bőr egészséges és ragyogó lesz tőle.
3. Megvédi a bőrt:
Ebben a zöldségben az E- és C-vitamin kombinációja segít abban, hogy a bőr az öregedés alatt is egészséges maradjon. Az E-vitamin védelmet nyújt a nap káros ultraviola sugarai ellen és csökkenti a szürkehályog és a makula degeneráció kialakulását.
4. Eltávolítja a méreganyagokat:
A saláta fogyasztásával növelhető az étvágy, valamint eltávolíthatóak a méreganyagok a szervezetből. Ezenkívül kezelhető vele a hemoglobin és ásványi sók hiánya, így a bőr tiszta éa ragyogó lesz.
5. Bőrproblémák:
A salátás borogatással hatékonyan kezelhető számos bőrprobléma. Főzzön fel két salátalevelet 1 liter vízben, amit főzzön körülbelül 20 percig. A létrejövő folyadékot használhatja az arcára vagy más testrészeire borogatásként.
Ezzel a borogatással kezelhetőek a pattanások és a pikkelysömör, mivel a saláta tisztítja a bőrt. Hogy a borogatás hatásos legyen, a keveréknek szobahőmérsékletűnek kell lennie, és 10 percig kell fent hagyni a bőrön.
6. Szebb arcbőr:
A borogatás szebbé teszi az arcbőrt, valamint használható arcpakolásként, különösen a száraz bőrre.
7. Elősegíti a jobb alvást:
A salátából készült főzet görcsoldó hatású, valamint vizelethajtó és nyugtató tulajdonságokkal is rendelkezik. A főzet fogyasztásával elősegíthető a jó éjszakai alvás, így az eredmény a bőrön is láthatóvá fog válni.
Csak úgy, mint a szervezet többi részének, a hajnak is megfelelő mennyiségű tápanyagra, vitaminra és ásványi anyagokra van szüksége a növekedéshez és az egészséghez. Mivel kifejezetten tápláló, a saláta kiváló hatással van a hajra.
8. Serkenti a hajnövekedést:
A salátalé rendszeres napi fogyasztásával serkenthető a hajnövekedés, mivel a tápanyagok a haj idegeihez és gyökereihez érve táplálják azokat.
9. Létfontosságú mikro-ásványi anyagok:
A saláta 8% szilíciumot, 9% foszfort és bősége mennyiségben ként tartalmaz. Ez a három ásványi anyag létfontosságú a bőr, a haj és a körmök egészségének fenntartásában.
10. Tápanyagok:
A hajhullás elsődleges oka az olyan ételek szervetlen formában való fogyasztása, mint a müzlik, mivel így a haj nem kapja meg a megfelelő tápanyagokat. A saláta fogyasztásával azonban megszüntethető ez a probléma, mint ez a zöldség megfelelő tápanyagokkal látja el a hajat vitaminok és tápanyagok formájában.
Ha lehetséges, akkor ne jégsalátát válasszon és vásároljon a boltban, mivel ez kevesebb tápanyagot tartalmaz.
11. Protein:
A proteinek a fejlődő szervezet építőkövei. Az izmok fejlődése és sok más fontos anyagcsere folyamat miatt van rájuk szükség a szervezetben. Egy egész salátában, körülbelül egy jó 20% protein található összességében.
12. Kevés cukor:
Nem csak a mesterséges ízesítő anyagok, de a mesterséges cukrok is károsíthatják a szervezetet, ha túlzott mértékben fogyasztják őket. Azok viszont, akik nagy mennyiségben szeretnék a salátát fogyasztani, nem kell, hogy aggódjanak, mivel a saláta kis mennyiségű cukrot tartalmaz csak.
13. Vas:
A vas a vér hemoglobin tartalma miatt fontos, és más, szívhez kötődő hatásai miatt. A salátalevelek megfelelő mennyiségű vasat tartalmaznak, majdnem négyszer annyi mennyiséget, mint amennyi a jégsalátában található.
14. K-vitamin:
A saláta K-vitamin tartalma majdnem háromszor annyi, mint amennyi a jégsalátában található, és szükséges a szervezet számára, kifejezetten a teherbe esés álló nőknél, valamint a várandósság alatt. Ez a vitamin megakadályozza az idegi problémák kialakulását a terhesség alatt.
15. C-vitamin:
A salátában található C-vitamin gazdag antioxidáns forrás, amely megakadályozza a szabadgyökök kialakulását és visszafordítja a nem kívánatos reakciókat, amelyek betegségek vagy rák kialakulásához vezethetnek.
16. Fogyás:
A saláta, amely jó felosztásban tartalmazza a különféle tápanyagokat, valamint kevés zsírt és kalóriát tartalmaz, kiváló súlycsökkentő zöldség.
17. Omega-3 zsírsavak:
2:1 arányban a saláta omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz, amelyek igazán jótékony hatással vannak az egészség fenntartására.
18. Álmatlanság:
Az álmatlanság gyakran kezelhető a saláta fogyasztásával, mivel a zöldség lactucariumot tartalmaz. Ez az anyag akkor válik láthatóvá, ha a leveleket megtörjük vagy felvágjuk. Ezzel az anyaggal elősegíthető a nyugalom elérése és az alvás. A hatásai alapján hasonló az ópiumhoz, viszont nincsenek mérgező mellékhatásai.
19. Lúgos folyamatok és méregtelenítés:
A salátában található ásványi anyagok segítik a lúgos folyamatokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy eltávolítsák a méreganyagokat a szervezetből.
20. Alacsony glikémiás index:
A saláta alacsony kalóriatartalma miatt a zöldség glikémiás indexe nulla, ezért a fogyasztásával fenntartható a vércukor szintje.
A salátaleves egy könnyű és frissítő étel, amely tökéletes választás lehet a melegebb napokon vagy egy könnyű vacsorához.
A salátát leveleire szedem és alaposan megmosom, majd összetépkedem.
Egy fazékban a sóval, cukorral, zúzott fokhagymával és az ecettel kb. 15-20 perc alatt megfőzöm.
Lisztet és tejet összekeverek és ezzel behabarom a levest. Újra felforralom és leveszem a tűzről.