Salátaleves

Salátaleves
pinit

Salátaleves

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 5 percFőzési idő: 25 percPihenő idő: percTeljes idő:: 30 percAdag:4 servingsKalóriák:-1 kcal Legjobb évszak:Spring

Leírás

A salátaleves egy könnyű és frissítő étel, amely tökéletes választás lehet a melegebb napokon vagy egy könnyű vacsorához.

Hozzávalók

Elklészítés

  1. A salátát leveleire szedem és alaposan megmosom, majd összetépkedem.
  2. Egy fazékban a sóval, cukorral, zúzott fokhagymával és az ecettel kb. 15-20 perc alatt megfőzöm.
  3. Lisztet és tejet összekeverek és ezzel behabarom a levest. Újra felforralom és leveszem a tűzről.
Kulcsszavakleves, saláta

Salátaleves

A salátaleves egy könnyű és frissítő étel, amely tökéletes választás lehet a melegebb napokon vagy egy könnyű vacsorához.

A salátalevest általában hidegen tálalják, ami ideálissá teszi a meleg időjárásban való fogyasztásra. Emellett könnyen elkészíthető, és sokféle változatban készülhet, attól függően, hogy milyen zöldségeket és ízesítéseket szeretnél felhasználni.

Ez a könnyű és friss leves tökéletes választás lehet egy könnyű ebéd vagy vacsora részeként, és hozzájárulhat az egészséges étkezéshez is, mivel tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal.

A salátaleves nagyon sokféleképp elkészíthető. Lehet habarással -mint nálunk-, vagy rántással, lehet hozzáadni szalonnakockákat, tojást, csíkokra vágott palacsintatésztát…

A saláta élettani hatásai

Nemcsak finom, de jó is

✓ A saláta étrendünk ízletes rostforrása.

✓ Hasonlóképpen fontos szervezetünk számára a növény 95%-át kitevő szöveti víz. Serkenti a veseműködést és a vérképzést, vízhajtó hatású.

✓ A színesebb saláták erőssége a karotin és sokféle B-vitamin (B1, B2, B3 és B6). Említésre méltó még az A-, és C-vitamin tartalom is.

✓ Gazdag nátriumban, foszforban és káliumban.

A saláta

Talán legismertebb a fejes saláta, amely enyhén szétterülő fejével először májusban kerül az asztalra.

jégsaláta levélszéle enyhén szeldelt, színe halványzöld. Nevét onnan kapta, hogy 1920 táján a Kalifornia állambeli termesztők zúzott jéggel borítva rakták hajóra, és úgy szállították. A salátafélék közül ez a legkevésbé tápláló.

Az endívia levele lehet szeldelt, illetve fodros is. Ezek a keserű saláták kiválóak a méregtelenítésben.

A mészben gazdag cikóriát egy bizonyos termesztési mód során halványításnak vetik alá. Ennek következtében a fej puha és világos lesz. A cikória-saláták közé tartozik a vöröskáposztára hasonlító radicchio.

római saláta lapított gömb alakú, kemény, sötétzöld fejű.

tépősaláták közé tartozó „Lollo” fajták színe sárgásfehér, pirosas de haragos zöld is lehet. A tépősaláta igazi fejet nem képez.

A salátáról mondták…

„A saláta frissít, mértékletességre int, előnyös hatással van erkölcsi tisztaságunkra.” – John Evelyn, Acetaria: A Discourse of Sallets (1699).

„A saláta olyan, mint a beszélgetés: legyen friss és határozott, annyira ropogós, hogy ne is vegyük észre a kesernyésségét.” – C.D. Warner ( XIX sz.) – olvasható a Tudatos vásárlók oldalán

Dr. Tihanyi László részletesen felsorolja a saláta jótékony hatásait:

A fejes saláta bőrre gyakorolt jótékony hatása

Ahogy nő a szennyezettség szintje, a kitettség a káros vegyszereknek, stressznek és helytelen étrendnek, a bőrproblémák úgy válnak egyre gyakoribbá manapság. Valójában a szépségipari termékek, amelyek mindenféle jótékony hatással kéne, hogy legyenek a bőrre, csak kis mértékben hatnak. Fontos megérteni, hogy a tápanyagok megfelelő felszívódása létfontosságú az egészséges szervezet és a bőr számára is. Az olyan zöldségek, mint a saláta, tele vannak fontos tápanyagokkal, vitaminokkal és rosttal, amelyek hozzájárulnak az egészséges bőr kialakításához, valamint távol tartják a bőrproblémákat is.

1. Revitalizálja a bőrt:

A saláta gazdag A-vitamin forrás, így például hat salátalevél több mint a 100%-át tartalmazza a napi A-vitamin bevitel értékének. Az A-vitamin serkenti a sejtek megújulását, így revitalizálja a bőrt.

2. Tápanyagokkal lát el:

A saláta káliumot tartalmaz, amely tápanyagokkal gazdagon látja el a szervezetet, valamint serkenti az oxigénkeringést, így végeredményben a bőr egészséges és ragyogó lesz tőle.

3. Megvédi a bőrt:

Ebben a zöldségben az E- és C-vitamin kombinációja segít abban, hogy a bőr az öregedés alatt is egészséges maradjon. Az E-vitamin védelmet nyújt a nap káros ultraviola sugarai ellen és csökkenti a szürkehályog és a makula degeneráció kialakulását.

4. Eltávolítja a méreganyagokat:

A saláta fogyasztásával növelhető az étvágy, valamint eltávolíthatóak a méreganyagok a szervezetből. Ezenkívül kezelhető vele a hemoglobin és ásványi sók hiánya, így a bőr tiszta éa ragyogó lesz.

5. Bőrproblémák:

A salátás borogatással hatékonyan kezelhető számos bőrprobléma. Főzzön fel két salátalevelet 1 liter vízben, amit főzzön körülbelül 20 percig. A létrejövő folyadékot használhatja az arcára vagy más testrészeire borogatásként.

Ezzel a borogatással kezelhetőek a pattanások és a pikkelysömör, mivel a saláta tisztítja a bőrt. Hogy a borogatás hatásos legyen, a keveréknek szobahőmérsékletűnek kell lennie, és 10 percig kell fent hagyni a bőrön.

6. Szebb arcbőr:

A borogatás szebbé teszi az arcbőrt, valamint használható arcpakolásként, különösen a száraz bőrre.

7. Elősegíti a jobb alvást:

A salátából készült főzet görcsoldó hatású, valamint vizelethajtó és nyugtató tulajdonságokkal is rendelkezik. A főzet fogyasztásával elősegíthető a jó éjszakai alvás, így az eredmény a bőrön is láthatóvá fog válni.

A fejes saláta hajra gyakorolt jótékony hatása

Csak úgy, mint a szervezet többi részének, a hajnak is megfelelő mennyiségű tápanyagra, vitaminra és ásványi anyagokra van szüksége a növekedéshez és az egészséghez. Mivel kifejezetten tápláló, a saláta kiváló hatással van a hajra.

8. Serkenti a hajnövekedést:

A salátalé rendszeres napi fogyasztásával serkenthető a hajnövekedés, mivel a tápanyagok a haj idegeihez és gyökereihez érve táplálják azokat.

9. Létfontosságú mikro-ásványi anyagok:

A saláta 8% szilíciumot, 9% foszfort és bősége mennyiségben ként tartalmaz. Ez a három ásványi anyag létfontosságú a bőr, a haj és a körmök egészségének fenntartásában.

10. Tápanyagok:

A hajhullás elsődleges oka az olyan ételek szervetlen formában való fogyasztása, mint a müzlik, mivel így a haj nem kapja meg a megfelelő tápanyagokat. A saláta fogyasztásával azonban megszüntethető ez a probléma, mint ez a zöldség megfelelő tápanyagokkal látja el a hajat vitaminok és tápanyagok formájában.

A fejes saláta egészségre gyakorolt jótékony hatása

Ha lehetséges, akkor ne jégsalátát válasszon és vásároljon a boltban, mivel ez kevesebb tápanyagot tartalmaz.

11. Protein:

A proteinek a fejlődő szervezet építőkövei. Az izmok fejlődése és sok más fontos anyagcsere folyamat miatt van rájuk szükség a szervezetben. Egy egész salátában, körülbelül egy jó 20% protein található összességében.

12. Kevés cukor:

Nem csak a mesterséges ízesítő anyagok, de a mesterséges cukrok is károsíthatják a szervezetet, ha túlzott mértékben fogyasztják őket. Azok viszont, akik nagy mennyiségben szeretnék a salátát fogyasztani, nem kell, hogy aggódjanak, mivel a saláta kis mennyiségű cukrot tartalmaz csak.

13. Vas:

A vas a vér hemoglobin tartalma miatt fontos, és más, szívhez kötődő hatásai miatt. A salátalevelek megfelelő mennyiségű vasat tartalmaznak, majdnem négyszer annyi mennyiséget, mint amennyi a jégsalátában található.

14. K-vitamin:

A saláta K-vitamin tartalma majdnem háromszor annyi, mint amennyi a jégsalátában található, és szükséges a szervezet számára, kifejezetten a teherbe esés álló nőknél, valamint a várandósság alatt. Ez a vitamin megakadályozza az idegi problémák kialakulását a terhesség alatt.

15. C-vitamin:

A salátában található C-vitamin gazdag antioxidáns forrás, amely megakadályozza a szabadgyökök kialakulását és visszafordítja a nem kívánatos reakciókat, amelyek betegségek vagy rák kialakulásához vezethetnek.

16. Fogyás:

A saláta, amely jó felosztásban tartalmazza a különféle tápanyagokat, valamint kevés zsírt és kalóriát tartalmaz, kiváló súlycsökkentő zöldség.

17. Omega-3 zsírsavak:

2:1 arányban a saláta omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz, amelyek igazán jótékony hatással vannak az egészség fenntartására.

18. Álmatlanság:

Az álmatlanság gyakran kezelhető a saláta fogyasztásával, mivel a zöldség lactucariumot tartalmaz. Ez az anyag akkor válik láthatóvá, ha a leveleket megtörjük vagy felvágjuk. Ezzel az anyaggal elősegíthető a nyugalom elérése és az alvás. A hatásai alapján hasonló az ópiumhoz, viszont nincsenek mérgező mellékhatásai.

19. Lúgos folyamatok és méregtelenítés:

A salátában található ásványi anyagok segítik a lúgos folyamatokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy eltávolítsák a méreganyagokat a szervezetből.

20. Alacsony glikémiás index:

A saláta alacsony kalóriatartalma miatt a zöldség glikémiás indexe nulla, ezért a fogyasztásával fenntartható a vércukor szintje.

Salátaleves

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 5 min Főzési idő 25 min Teljes Idő 30 perc
Adag: 1
Legjobb évszak: Tavasz

Leírás

A salátaleves egy könnyű és frissítő étel, amely tökéletes választás lehet a melegebb napokon vagy egy könnyű vacsorához.

Hozzávalók

Elkészítés

    1. A salátát leveleire szedem és alaposan megmosom, majd összetépkedem.

    2. Egy fazékban a sóval, cukorral, zúzott fokhagymával és az ecettel kb. 15-20 perc alatt megfőzöm.

  1. Lisztet és tejet összekeverek és ezzel behabarom a levest. Újra felforralom és leveszem a tűzről.

Kulcsszavak: leves, saláta
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük