Opciók nyomtatása

Stefánia vagdalt

Stefánia vagdalt

A Stefánia vagdalt szintén egy klasszikus retró kaja. A fasírtot megtöltjük főtt tojással, roláddá formázzuk és sütőben megsütjük.

A Stefánia vagdaltot kínálhatod krumplipürével vagy petrezselymes tört burgonyával is, mellé csemege uborka a legjobb választás. De főzelékek feltéteként is kitűnő, sőt kenyérre téve szendvicsként is megállja a helyét.

A Stefánia vagdalt a belga királyi hercegnő, II. Lipót belga király legkisebb lányának nevéhez fűződik. Fiatalon feleségül adták I. Ferenc József fiához, Rudolfhoz. Sisi nem kedvelte a menyét, bizalmasai körében flamand tehénnek, ronda tramplinak hívta, de nem avatkozott bele az életébe.

Rudolf öngyilkossága után az özvegy trónörökösné elmenekült a bécsi udvarból, utazgatni kezdett, majd rangon aluli házasságot kötött Lónyay Elemér földesúrral, akivel boldogságban élt a IV. Károly által később grófi rangra emelt férj oroszvári kastélyában. Híres volt jótékonykodásáról, és az ő védnöksége alatt alakult meg Budapesten az Országos Stefánia Szövetség, a jelenlegi védőnői hálózat elődje. A második világháború elől a házaspár Pannonhalmára menekült. Stefánia itt halt meg, és a főapátsági templom kriptájában temették el.

Hazánkban élve megkedvelte az országot és a konyhát, sőt gazdagította is a magyar gasztronómiát. Az általa kreált főételek, pl. a Stefánia módra készített vagdalt, sült és rizottó közös jellemzője, hogy valamilyen formában beledolgozott főtt tojást tartalmaznak. De Stefániáról tortát is elneveztek. A teljes történet a Mindmegette oldalán olvasható.

Mint a hagyományos ételeknél gyakran előfordul, a Stefánia-vagdaltat is többféle módon újragondolták már. Érdemes kipróbálni az egyik verziót, amikor a töltött fasírtot gazdag paradicsomszósszal öntik le, mielőtt a sütőbe kerül, vagy akár baconba is csomagolhatod, mielőtt megsütöd. Ez a tápláló fogás bármilyen krumplikörettel tökéletesen harmonizál, kínálhatod salátával is, sőt, akár kenyérre is szeletelheted fogyasztás előtt.

Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 20 min Főzési idő: 55 min Teljes Idő: 1 óra 15 perc
Adag 8
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Leírás

A Stefánia vagdalt szintén egy klasszikus retró kaja. A fasírtot megtöltjük főtt tojással, roláddá formázzuk és sütőben megsütjük.

Hozzávalók
  • 50 dekagramm darált hús (sertéscomb vagy lapocka)
  • 1 darab zsemle (tejben áztatva)
  • 1 darab vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 5 darab tojás (4 főzve, egy nyersen a masszába)
  • zsemlemorzsa (a rolád panírozásához)
  • étolaj (a sütéshez)
Elkészítés
    1. Megfőzök 4 db tojást.

    2. A fasírthoz a fokhagymát összezúzom, a vöröshagymát apróra vágom (reszelni is lehet). Kinyomkodom a tejbe áztatott zsemlét és minden hozzávalót a darált húshoz keverek.

  1. Kiterítem egy sütőpapíron a masszát, ráhelyezem a főtt tojásokat, majd feltekerem. Rolád alakúra igazgatom, zsemlemorzsát szórok rá és tepsibe teszem.

  2. A tepsiben megkenem étolajjal, 2-3 evőkanálnyit teszek alá is és 170 fokon 50 percig sütőm, majd 5 percig 200 fokon rápirítok.

Kulcsszavak: főétel, sertés
ladybug
Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!