Stefánia vagdalt

Stefánia vagdalt
pinit

Stefánia vagdalt

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 20 percFőzési idő: 55 percPihenő idő: percTeljes idő::1 óra 25 percAdag:8 servingsKalóriák: kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

A Stefánia vagdalt szintén egy klasszikus retró kaja. A fasírtot megtöltjük főtt tojással, roláddá formázzuk és sütőben megsütjük.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megfőzök 4 db tojást.
  2. A fasírthoz a fokhagymát összezúzom, a vöröshagymát apróra vágom (reszelni is lehet). Kinyomkodom a tejbe áztatott zsemlét és minden hozzávalót a darált húshoz keverek.
  3. Kiterítem egy sütőpapíron a masszát, ráhelyezem a főtt tojásokat, majd feltekerem. Rolád alakúra igazgatom, zsemlemorzsát szórok rá és tepsibe teszem.
  4. A tepsiben megkenem étolajjal, 2-3 evőkanálnyit teszek alá is és 170 fokon 50 percig sütőm, majd 5 percig 200 fokon rápirítok.
Kulcsszavakfőétel, sertés

Stefánia vagdalt

A Stefánia vagdalt szintén egy klasszikus retró kaja. A fasírtot megtöltjük főtt tojással, roláddá formázzuk és sütőben megsütjük.

A Stefánia vagdaltot kínálhatod krumplipürével vagy petrezselymes tört burgonyával is, mellé csemege uborka a legjobb választás. De főzelékek feltéteként is kitűnő, sőt kenyérre téve szendvicsként is megállja a helyét.

A Stefánia vagdalt a belga királyi hercegnő, II. Lipót belga király legkisebb lányának nevéhez fűződik. Fiatalon feleségül adták I. Ferenc József fiához, Rudolfhoz. Sisi nem kedvelte a menyét, bizalmasai körében flamand tehénnek, ronda tramplinak hívta, de nem avatkozott bele az életébe.

Rudolf öngyilkossága után az özvegy trónörökösné elmenekült a bécsi udvarból, utazgatni kezdett, majd rangon aluli házasságot kötött Lónyay Elemér földesúrral, akivel boldogságban élt a IV. Károly által később grófi rangra emelt férj oroszvári kastélyában. Híres volt jótékonykodásáról, és az ő védnöksége alatt alakult meg Budapesten az Országos Stefánia Szövetség, a jelenlegi védőnői hálózat elődje. A második világháború elől a házaspár Pannonhalmára menekült. Stefánia itt halt meg, és a főapátsági templom kriptájában temették el.

Hazánkban élve megkedvelte az országot és a konyhát, sőt gazdagította is a magyar gasztronómiát. Az általa kreált főételek, pl. a Stefánia módra készített vagdalt, sült és rizottó közös jellemzője, hogy valamilyen formában beledolgozott főtt tojást tartalmaznak. De Stefániáról tortát is elneveztek. A teljes történet a Mindmegette oldalán olvasható.

Mint a hagyományos ételeknél gyakran előfordul, a Stefánia-vagdaltat is többféle módon újragondolták már. Érdemes kipróbálni az egyik verziót, amikor a töltött fasírtot gazdag paradicsomszósszal öntik le, mielőtt a sütőbe kerül, vagy akár baconba is csomagolhatod, mielőtt megsütöd. Ez a tápláló fogás bármilyen krumplikörettel tökéletesen harmonizál, kínálhatod salátával is, sőt, akár kenyérre is szeletelheted fogyasztás előtt.

Stefánia vagdalt

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 20 min Főzési idő 55 min Teljes Idő 1 óra 15 perc
Adag: 8
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

A Stefánia vagdalt szintén egy klasszikus retró kaja. A fasírtot megtöltjük főtt tojással, roláddá formázzuk és sütőben megsütjük.

Hozzávalók

Elkészítés

    1. Megfőzök 4 db tojást.

    2. A fasírthoz a fokhagymát összezúzom, a vöröshagymát apróra vágom (reszelni is lehet). Kinyomkodom a tejbe áztatott zsemlét és minden hozzávalót a darált húshoz keverek.

  1. Kiterítem egy sütőpapíron a masszát, ráhelyezem a főtt tojásokat, majd feltekerem. Rolád alakúra igazgatom, zsemlemorzsát szórok rá és tepsibe teszem.

  2. A tepsiben megkenem étolajjal, 2-3 evőkanálnyit teszek alá is és 170 fokon 50 percig sütőm, majd 5 percig 200 fokon rápirítok.

Kulcsszavak: főétel, sertés
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük