Stefánia vagdalt
Leírás
A Stefánia vagdalt szintén egy klasszikus retró kaja. A fasírtot megtöltjük főtt tojással, roláddá formázzuk és sütőben megsütjük.
Hozzávalók
Elkészítés
- Megfőzök 4 db tojást.
- A fasírthoz a fokhagymát összezúzom, a vöröshagymát apróra vágom (reszelni is lehet). Kinyomkodom a tejbe áztatott zsemlét és minden hozzávalót a darált húshoz keverek.
- Kiterítem egy sütőpapíron a masszát, ráhelyezem a főtt tojásokat, majd feltekerem. Rolád alakúra igazgatom, zsemlemorzsát szórok rá és tepsibe teszem.
- A tepsiben megkenem étolajjal, 2-3 evőkanálnyit teszek alá is és 170 fokon 50 percig sütőm, majd 5 percig 200 fokon rápirítok.
Stefánia vagdalt
A Stefánia vagdalt szintén egy klasszikus retró kaja. A fasírtot megtöltjük főtt tojással, roláddá formázzuk és sütőben megsütjük.
A Stefánia vagdaltot kínálhatod krumplipürével vagy petrezselymes tört burgonyával is, mellé csemege uborka a legjobb választás. De főzelékek feltéteként is kitűnő, sőt kenyérre téve szendvicsként is megállja a helyét.
A Stefánia vagdalt a belga királyi hercegnő, II. Lipót belga király legkisebb lányának nevéhez fűződik. Fiatalon feleségül adták I. Ferenc József fiához, Rudolfhoz. Sisi nem kedvelte a menyét, bizalmasai körében flamand tehénnek, ronda tramplinak hívta, de nem avatkozott bele az életébe.
Rudolf öngyilkossága után az özvegy trónörökösné elmenekült a bécsi udvarból, utazgatni kezdett, majd rangon aluli házasságot kötött Lónyay Elemér földesúrral, akivel boldogságban élt a IV. Károly által később grófi rangra emelt férj oroszvári kastélyában. Híres volt jótékonykodásáról, és az ő védnöksége alatt alakult meg Budapesten az Országos Stefánia Szövetség, a jelenlegi védőnői hálózat elődje. A második világháború elől a házaspár Pannonhalmára menekült. Stefánia itt halt meg, és a főapátsági templom kriptájában temették el.
Hazánkban élve megkedvelte az országot és a konyhát, sőt gazdagította is a magyar gasztronómiát. Az általa kreált főételek, pl. a Stefánia módra készített vagdalt, sült és rizottó közös jellemzője, hogy valamilyen formában beledolgozott főtt tojást tartalmaznak. De Stefániáról tortát is elneveztek. A teljes történet a Mindmegette oldalán olvasható.
Mint a hagyományos ételeknél gyakran előfordul, a Stefánia-vagdaltat is többféle módon újragondolták már. Érdemes kipróbálni az egyik verziót, amikor a töltött fasírtot gazdag paradicsomszósszal öntik le, mielőtt a sütőbe kerül, vagy akár baconba is csomagolhatod, mielőtt megsütöd. Ez a tápláló fogás bármilyen krumplikörettel tökéletesen harmonizál, kínálhatod salátával is, sőt, akár kenyérre is szeletelheted fogyasztás előtt.
Stefánia vagdalt
Leírás
A Stefánia vagdalt szintén egy klasszikus retró kaja. A fasírtot megtöltjük főtt tojással, roláddá formázzuk és sütőben megsütjük.
Hozzávalók
Elkészítés
-
-
Megfőzök 4 db tojást.
-
A fasírthoz a fokhagymát összezúzom, a vöröshagymát apróra vágom (reszelni is lehet). Kinyomkodom a tejbe áztatott zsemlét és minden hozzávalót a darált húshoz keverek.
-
-
Kiterítem egy sütőpapíron a masszát, ráhelyezem a főtt tojásokat, majd feltekerem. Rolád alakúra igazgatom, zsemlemorzsát szórok rá és tepsibe teszem.
-
A tepsiben megkenem étolajjal, 2-3 evőkanálnyit teszek alá is és 170 fokon 50 percig sütőm, majd 5 percig 200 fokon rápirítok.