A farsangi szalagos fánk egy hagyományos és ikonikus magyar édesség, amit farsang idején különösen kedvelnek az emberek. A farsangot hagyományosan a hosszú téli időszak végén ünneplik, és a fánk az egyik olyan édesség, amely ebben az időszakban kiemelt szerepet kap. Viszont nemcsak farsangkor, de borús, őszi hétvégéken is szívesen fogyasszuk.
A farsang fánk fogyasztása hagyományosan a farsangi mulatságokhoz kapcsolódik Ezek az édességek különösen népszerűek a farsangi karneválok és bálok során. A fánkok jellegzetes, bársonyos textúrájuk és édes ízük miatt kedveltek. Az elkészítésükhöz szükség lehet némi ügyességre és türelemre, de az eredmény egy különleges édesség, amely évtizedek óta szerepel a magyar konyha palettáján.
A fánk egy édes, olajban sült kelttészta-féleség, amit hagyományosan porcukorral és lekvárral tálalunk, frissen sütve. Magyarországon a fánk sütés hagyománya a 19. században terjedt el; a recept nagy valószínűséggel Bécsből származik. A legenda szerint a szalagos fánk Marie Antionette francia királyné egyik kedvenc édessége volt. A királyné egy álarcosbálról megszökve megéhezett és egy egyszerű utcai árustól vásárolta meg az édességet. A történet szerint annyira ízlett a királynénak, hogy a fánkkészítőt az udvarba rendelte és azóta is a királyi lakomák elengedhetetlen kelléke.
Hogyan köthető fánk a farsanghoz? A farsang a keresztény böjti időszak elé esik, ezért ezen az ünnepen a magyarok hagyományosan megengedhetik maguknak a falánkságot. A fánk ebben az időszakban a gazdagságot, gyarapodást szimbolizálja: minél többet eszünk belőle, annál könnyebb lesz a böjtöt kibírni. A szalagos fánk készítése és fogyasztása mindemellett számos népi hiedelemhez köthető, például régen a lányok párválasztáskor fánkot adtak a kiszemelt legényeknek.- olvasható a Helló Vidék oldalán.
A szalagos fánk a nevét a fánk oldalán húzódó világosabb sávról, „szalagról” kapta, amit akkor kap az édesség, amikor az olajban sütjük. Sütése nagyon egyszerű folyamat: beletesszük a fánkokat az előre felforrósított olajba; először az egyik oldalát sütjük ki, majd egyszerűen átfordítjuk és aranybarnára sütjük a másikat is.
Eredeti szalagos fánk recept Horváth Ilona szakácskönyvéből. Kicsit időigényes, de az eredmény egy különleges édesség.
Fontos, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek és meleg helyen dolgozzunk.
3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kk. porcukorral és 3 ek. liszttel félsűrű kovászt készítünk.
Egy tálban kikeverjük a tojássárgákat a többi porcukorral.
A liszthez hozzáadjuk az érett kovászt, a cukorral elkevert tojássárgákat, rumot, sót és annyi tejet, hogy lágy kalácstésztát kapjunk.
A turmixgép spirál karjával kb. 20 percig dagasszuk, majd liszttel megszórva meleg helyen egy órát pihentetjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk és vizespohár nagyságú szaggatóval kiszaggatjuk. Ilyenkor érdemes még letakarni egy konyharuhával és még fél órát keleszteni.
Sütés előtt ujjunkkal a fánkok közepébe egy mélyedést nyomunk, sütéskor ez legyen először alul, amit lefedve sütünk, majd fordításkor vesszük le a fedőt, és így sütjük a másik oldalt.
A fánkok mindkét oldalát középforró, bő zsiradékban 2-2 perc alatt készre sütjük.