Szalagos fánk
Leírás
Eredeti szalagos fánk recept Horváth Ilona szakácskönyvéből. Kicsit időigényes, de az eredmény egy különleges édesség.
Hozzávalók
Elkészítés
- Fontos, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek és meleg helyen dolgozzunk.
3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kk. porcukorral és 3 ek. liszttel félsűrű kovászt készítünk. - Egy tálban kikeverjük a tojássárgákat a többi porcukorral.
A liszthez hozzáadjuk az érett kovászt, a cukorral elkevert tojássárgákat, rumot, sót és annyi tejet, hogy lágy kalácstésztát kapjunk.
A turmixgép spirál karjával kb. 20 percig dagasszuk, majd liszttel megszórva meleg helyen egy órát pihentetjük. - Lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk és vizespohár nagyságú szaggatóval kiszaggatjuk. Ilyenkor érdemes még letakarni egy konyharuhával és még fél órát keleszteni.
- Sütés előtt ujjunkkal a fánkok közepébe egy mélyedést nyomunk, sütéskor ez legyen először alul, amit lefedve sütünk, majd fordításkor vesszük le a fedőt, és így sütjük a másik oldalt.
A fánkok mindkét oldalát középforró, bő zsiradékban 2-2 perc alatt készre sütjük.
Szalagos fánk
A farsangi szalagos fánk egy hagyományos és ikonikus magyar édesség, amit farsang idején különösen kedvelnek az emberek. A farsangot hagyományosan a hosszú téli időszak végén ünneplik, és a fánk az egyik olyan édesség, amely ebben az időszakban kiemelt szerepet kap. Viszont nemcsak farsangkor, de borús, őszi hétvégéken is szívesen fogyasszuk.
Farsangolás
A farsang fánk fogyasztása hagyományosan a farsangi mulatságokhoz kapcsolódik Ezek az édességek különösen népszerűek a farsangi karneválok és bálok során. A fánkok jellegzetes, bársonyos textúrájuk és édes ízük miatt kedveltek. Az elkészítésükhöz szükség lehet némi ügyességre és türelemre, de az eredmény egy különleges édesség, amely évtizedek óta szerepel a magyar konyha palettáján.
A farsangi fánk készítés hagyománya
A fánk egy édes, olajban sült kelttészta-féleség, amit hagyományosan porcukorral és lekvárral tálalunk, frissen sütve. Magyarországon a fánk sütés hagyománya a 19. században terjedt el; a recept nagy valószínűséggel Bécsből származik. A legenda szerint a szalagos fánk Marie Antionette francia királyné egyik kedvenc édessége volt. A királyné egy álarcosbálról megszökve megéhezett és egy egyszerű utcai árustól vásárolta meg az édességet. A történet szerint annyira ízlett a királynénak, hogy a fánkkészítőt az udvarba rendelte és azóta is a királyi lakomák elengedhetetlen kelléke.
Hogyan köthető fánk a farsanghoz? A farsang a keresztény böjti időszak elé esik, ezért ezen az ünnepen a magyarok hagyományosan megengedhetik maguknak a falánkságot. A fánk ebben az időszakban a gazdagságot, gyarapodást szimbolizálja: minél többet eszünk belőle, annál könnyebb lesz a böjtöt kibírni. A szalagos fánk készítése és fogyasztása mindemellett számos népi hiedelemhez köthető, például régen a lányok párválasztáskor fánkot adtak a kiszemelt legényeknek.- olvasható a Helló Vidék oldalán.
Mitől lesz szalagos a fánk?
A szalagos fánk a nevét a fánk oldalán húzódó világosabb sávról, „szalagról” kapta, amit akkor kap az édesség, amikor az olajban sütjük. Sütése nagyon egyszerű folyamat: beletesszük a fánkokat az előre felforrósított olajba; először az egyik oldalát sütjük ki, majd egyszerűen átfordítjuk és aranybarnára sütjük a másikat is.
Szalagos fánk
Leírás
Eredeti szalagos fánk recept Horváth Ilona szakácskönyvéből. Kicsit időigényes, de az eredmény egy különleges édesség.
Hozzávalók
Elkészítés
-
Fontos, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek és meleg helyen dolgozzunk.
3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kk. porcukorral és 3 ek. liszttel félsűrű kovászt készítünk. -
Egy tálban kikeverjük a tojássárgákat a többi porcukorral.
A liszthez hozzáadjuk az érett kovászt, a cukorral elkevert tojássárgákat, rumot, sót és annyi tejet, hogy lágy kalácstésztát kapjunk.
A turmixgép spirál karjával kb. 20 percig dagasszuk, majd liszttel megszórva meleg helyen egy órát pihentetjük. -
Lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk és vizespohár nagyságú szaggatóval kiszaggatjuk. Ilyenkor érdemes még letakarni egy konyharuhával és még fél órát keleszteni.
-
Sütés előtt ujjunkkal a fánkok közepébe egy mélyedést nyomunk, sütéskor ez legyen először alul, amit lefedve sütünk, majd fordításkor vesszük le a fedőt, és így sütjük a másik oldalt.
A fánkok mindkét oldalát középforró, bő zsiradékban 2-2 perc alatt készre sütjük.