Szalagos fánk

Szalagos fánk
pinit

Szalagos fánk

Nehézség:IntermediateElőkészítési idő: 20 percFőzési idő: 20 percPihenő idő:1 óra Teljes idő::1 óra 40 percAdag:8 servingsKalóriák: kcal Legjobb évszak:Winter

Leírás

Eredeti szalagos fánk recept Horváth Ilona szakácskönyvéből. Kicsit időigényes, de az eredmény egy különleges édesség.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Fontos, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek és meleg helyen dolgozzunk.
    3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kk. porcukorral és 3 ek. liszttel félsűrű kovászt készítünk.
  2. Egy tálban kikeverjük a tojássárgákat a többi porcukorral.
    A liszthez hozzáadjuk az érett kovászt, a cukorral elkevert tojássárgákat, rumot, sót és annyi tejet, hogy lágy kalácstésztát kapjunk.
    A turmixgép spirál karjával kb. 20 percig dagasszuk, majd liszttel megszórva meleg helyen egy órát pihentetjük.
  3. Lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk és vizespohár nagyságú szaggatóval kiszaggatjuk. Ilyenkor érdemes még letakarni egy konyharuhával és még fél órát keleszteni.
  4. Sütés előtt ujjunkkal a fánkok közepébe egy mélyedést nyomunk, sütéskor ez legyen először alul, amit lefedve sütünk, majd fordításkor vesszük le a fedőt, és így sütjük a másik oldalt.
    A fánkok mindkét oldalát középforró, bő zsiradékban 2-2 perc alatt készre sütjük.
Kulcsszavakdesszert, kelt tészta

Szalagos fánk

A farsangi szalagos fánk egy hagyományos és ikonikus magyar édesség, amit farsang idején különösen kedvelnek az emberek. A farsangot hagyományosan a hosszú téli időszak végén ünneplik, és a fánk az egyik olyan édesség, amely ebben az időszakban kiemelt szerepet kap. Viszont nemcsak farsangkor, de borús, őszi hétvégéken is szívesen fogyasszuk.

Farsangolás

A farsang fánk fogyasztása hagyományosan a farsangi mulatságokhoz kapcsolódik Ezek az édességek különösen népszerűek a farsangi karneválok és bálok során. A fánkok jellegzetes, bársonyos textúrájuk és édes ízük miatt kedveltek. Az elkészítésükhöz szükség lehet némi ügyességre és türelemre, de az eredmény egy különleges édesség, amely évtizedek óta szerepel a magyar konyha palettáján.

A farsangi fánk készítés hagyománya

A fánk egy édes, olajban sült kelttészta-féleség, amit hagyományosan porcukorral és lekvárral tálalunk, frissen sütve. Magyarországon a fánk sütés hagyománya a 19. században terjedt el; a recept nagy valószínűséggel Bécsből származik. A legenda szerint a szalagos fánk Marie Antionette francia királyné egyik kedvenc édessége volt. A királyné egy álarcosbálról megszökve megéhezett és egy egyszerű utcai árustól vásárolta meg az édességet. A történet szerint annyira ízlett a királynénak, hogy a fánkkészítőt az udvarba rendelte és azóta is a királyi lakomák elengedhetetlen kelléke.

Hogyan köthető fánk a farsanghoz? A farsang a keresztény böjti időszak elé esik, ezért ezen az ünnepen a magyarok hagyományosan megengedhetik maguknak a falánkságot. A fánk ebben az időszakban a gazdagságot, gyarapodást szimbolizálja: minél többet eszünk belőle, annál könnyebb lesz a böjtöt kibírni. A szalagos fánk készítése és fogyasztása mindemellett számos népi hiedelemhez köthető, például régen a lányok párválasztáskor fánkot adtak a kiszemelt legényeknek.- olvasható a Helló Vidék oldalán.

Mitől lesz szalagos a fánk?

A szalagos fánk a nevét a fánk oldalán húzódó világosabb sávról, „szalagról” kapta, amit akkor kap az édesség, amikor az olajban sütjük. Sütése nagyon egyszerű folyamat: beletesszük a fánkokat az előre felforrósított olajba; először az egyik oldalát sütjük ki, majd egyszerűen átfordítjuk és aranybarnára sütjük a másikat is.

Szalagos fánk

Nehézség: Középszint Előkészítési idő 20 min Főzési idő 20 min Pihenő idő 60 min Teljes Idő 1 óra 40 perc
Adag: 8
Legjobb évszak: Tél

Leírás

Eredeti szalagos fánk recept Horváth Ilona szakácskönyvéből. Kicsit időigényes, de az eredmény egy különleges édesség.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Fontos, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek és meleg helyen dolgozzunk.
    3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kk. porcukorral és 3 ek. liszttel félsűrű kovászt készítünk.

  2. Egy tálban kikeverjük a tojássárgákat a többi porcukorral.
    A liszthez hozzáadjuk az érett kovászt, a cukorral elkevert tojássárgákat, rumot, sót és annyi tejet, hogy lágy kalácstésztát kapjunk.
    A turmixgép spirál karjával kb. 20 percig dagasszuk, majd liszttel megszórva meleg helyen egy órát pihentetjük.

  3. Lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk és vizespohár nagyságú szaggatóval kiszaggatjuk. Ilyenkor érdemes még letakarni egy konyharuhával és még fél órát keleszteni.

  4. Sütés előtt ujjunkkal a fánkok közepébe egy mélyedést nyomunk, sütéskor ez legyen először alul, amit lefedve sütünk, majd fordításkor vesszük le a fedőt, és így sütjük a másik oldalt.
    A fánkok mindkét oldalát középforró, bő zsiradékban 2-2 perc alatt készre sütjük.

Kulcsszavak: desszert
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük