A svéd svédasztal egyik legfőbb eleme a szendvicstorta. Jóval egyszerűbb elkészíteni, mint ahogy első pillanatban gondolnánk. Aki készített már szendvicset, biztosan megbirkózik vele.
Ehhez a recepthez nem írok részletes hozzávalókat, mert mindenki a saját ízlése szerint készítheti el.
A skandináv országban enélkül nincs is ünnep: ott pompázik a karácsonyfa fényében, az esküvői partikon, a családi összejöveteleken, születésnapon pedig az édes torta látványával vetekedik.
A variációk száma végtelen, készítőre és fogyasztókra van bízva, mivel töltjük meg. Lehet halas, húsos, vegetáriánus vagy akár egy tortán belül is kombinálhatjuk ezeket.
Íme, néhány ötlet:
– sonkakrém: darált füstölt sonka, vaj, mustár, majonéz, só, bors, petrezselyem
– májkrém: bolti májkrém vagy házi májpástétom egy kis vajjal fellazítva
– avokádókrém: avokádó, citromlé, chili, fokhagyma, olívaolaj, koriander, majonéz
– halkrémek: lazac, tonhal, makréla, sprotni aprítva, citrommal ízesítve, majonézzel krémesítve
– tojáskrém: főtt tojás, mustár, vaj, majonéz, só, bors, fűszerkömény
Továbbá: szeletelt sonka, sajt, sajtkrém, ízlés szerint.
A lényeg, hogy minél több krémes töltelék legyen a szendvicstortánkban.
Ha kész vagyunk az összeállítással, az egészet szorosan körbetekerjük folpackkal, és egy éjszakára a hűtőben hagyjuk állni.
Tálalás előtt...
...mint egy tortát, bevonjuk majonézzel (én tartármártást készítettem, hogy ne legyen olyan tömény).
A díszítésnél...
...hagyjuk szárnyalni a fantáziánkat, legyen az egész minél tortaszerűbb!
Sonka-, sajt- vagy lazacszeletekből tekerhetünk rózsát, karikázhatunk rá főtt tojást, tehetünk a tetejére kaviárt, garnélát, citrom-, narancs- vagy kiviszeleteket, uborkát, paradicsomot, rukkolát, megszórhatjuk (akár az oldalát is) kaporral, csírával, reszelt sajttal. -forrás: világrecept.hu
A svéd svédasztal egyik legfőbb eleme a szendvicstorta. Jóval egyszerűbb elkészíteni, mint ahogy első pillanatban gondolnánk. Aki készített már szendvicset, biztosan megbirkózik vele.
A szeletelt kenyér héját levágom és két szeletet egymás mellé helyezek.
Mikor a rétegek egymásra pakolásával kész vagyok, folpackkal körbetekerem és 1 órára a hűtőbe teszem.
Tálalás előtt vonom be krémmel, és díszítem a tetejét.
További ötleteket a Pinteresten is kereshettek.