A távol-keleti ízeket nemcsak a kínai büfékben kóstolhatod meg. A szezámmagos mézes-csípős csirkemell viszonylag könnyen elkészíthető otthon is. Szerencsére nem kell hozzá különleges összetevő, az alapanyagok egyszerűen beszerezhetők. Az elkészítése nem bonyolult, kezdőknek is ajánlom.
Ázsia rizs- és tésztakultúrájáról és a világ legjobb ételeiről ismert. Ázsia, mint a legnagyobb és legnépesebb kontinens, számos és elképesztően változatos kultúrának ad otthont, és bár sok országban hasonló ételek vannak, mégis soknak saját jellegzetes konyhája van és mindegyik a helyi hagyományokat és összetevőket használja fel ínycsiklandó ételek elkészítéséhez. Az ázsiai konyha is híres fűszereiről. A szezámmagos mézes-csípős csirkemell kínai eredetű étel, bár bővebb információ nem található róla.
Az ázsiai konyhában számos fűszert használnak, amelyek jellegzetes ízeket kölcsönöznek az ételeknek. Az ázsiai fűszerek közé tartozik a szója, a rizs, a curry és a chili fűszerek. A kínai konyha például használja az ötfűszeres keveréket, amely magában foglalja a csillagánizst, a fahéjat, a szegfűszeget, a köményt és a szecsuáni borsot.
Az indiai konyha ismert a curry fűszerkeverékéről, amely több mint tíz különböző fűszert tartalmaz, például kurkumát, koriandert és római köményt.
A thai konyha ismert a citromfű, a galangal és a kaffir lime levelek használatáról.
A japán konyha számos fűszert használ, amelyek jellegzetes ízeket kölcsönöznek az ételeknek. A japán konyha alapvetően a hal, a tenger gyümölcsei és a rizs felhasználására épül. A rizs minden étkezésnél főfogás, és gyakran használják köretként is, amit okazu-nak neveznek. Az algák közül jellemző a zöld, barna és a kombu alga. Shichimi togarashi: egy hét fűszer keveréke, amely magában foglalja a chili paprikát, a narancshéjat, a szezámmagot és más fűszereket.
A kontinens keleti és délkeleti régióiban számos kultúrában közös összetevők közé tartozik a rizs, a gyömbér, a fokhagyma, a szezámmag, a chili, a szárított hagyma, a szója és a tofu. A kevert sütés, gőzölés és mély sütés gyakori főzési módszerek.
Míg a rizs a legtöbb ázsiai konyhában közös, a különböző régiókban különböző fajták népszerűek. A ragacsos rizs Laosz kultúrájába, vallási hagyományaiba és nemzeti identitásába ivódott. A basmati rizs népszerű az indiai szubkontinensen, a jázmin rizs gyakran megtalálható Délkelet-Ázsiában, míg a hosszú szemű rizs Kínában népszerű, a rövid szemű pedig Japánban és Koreában.
A curry gyakori étel Dél-Ázsiában, Délkelet-Ázsiában és Kelet-Ázsiában. A curry ételek az indiai szubkontinensről származnak. Kelet-Ázsia országai jellemzően kókusztej alapot használnak curryjükben, míg Délnyugat-Ázsia országai jellemzően joghurt alapot használnak. Az információ a Wikipédia oldalán található.
A távol-keleti ízeket nemcsak a kínai büfékben kóstolhatod meg. A szezámmagos mézes-csípős csirkemell viszonylag könnyen elkészíthető otthon is.
A csirkemellet csíkokra vágom, sóval, őrölt borssal fűszerezem.
A bundához összekeverem a lisztet, keményítőt, szódabikarbónát, sót, hozzáadom a tojást és vízzel elkeverem. Sűrű, kicsit nyúlós palacsintatészta szerű állagot ad.
Egy serpenyőbe bő olajat öntök, majd nagy lángon felhevítem. A kikevert panírral tesztelem az olaj hőfokát, és amikor egyből feljön a felszínre, közepes fokozatra kapcsolok, és a csirkét egyenként a panírba mártogatva kisütöm. Amikor picit sárgul már a bunda, kiveszem és lecsepegtetem.
Ezt követően a panírozott csirkét ismét beleteszem az olajba sülni. Azért fontos a kétszeri sütés, mert a köztes lecsepegtetéskor kicsit lehűl a panír, elkerülve az odaégést, míg a második sütésnek köszönhetően biztosan nem marad nyers a hús. Miután szép ropogósra sültek, lecsepegtetem és félrerakom a csirkét.
Egy száraz serpenyőben szezámmagot pirítok.