Szezámmagos-mézes csípős csirkemell

Szezámmagos mézes-csípős csirkemell
pinit

Szezámmagos-mézes csípős csirkemell

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 20 percFőzési idő: 20 percPihenő idő: percTeljes idő:: 40 percAdag:4 servingsKalóriák: kcal Legjobb évszak:Summer

Leírás

A távol-keleti ízeket nemcsak a kínai büfékben kóstolhatod meg. A szezámmagos mézes-csípős csirkemell viszonylag könnyen elkészíthető otthon is. Szerencsére nem kell hozzá különleges összetevő, az alapanyagok egyszerűen beszerezhetők.

Hozzávalók

  • A bundához:

  • A mázhoz:

Elkészítés

  1. A csirkemellet csíkokra vágom, sóval, őrölt borssal fűszerezem.
  2. A bundához összekeverem a lisztet, keményítőt, szódabikarbónát, sót, hozzáadom a tojást és vízzel elkeverem. Sűrű, kicsit nyúlós palacsintatészta szerű állagot ad.
  3. Egy serpenyőbe bő olajat öntök, majd nagy lángon felhevítem. A kikevert panírral tesztelem az olaj hőfokát, és amikor egyből feljön a felszínre, közepes fokozatra kapcsolok, és a csirkét egyenként a panírba mártogatva kisütöm. Amikor picit sárgul már a bunda, kiveszem és lecsepegtetem.
  4. Ezt követően a panírozott csirkét ismét beleteszem az olajba sülni. Azért fontos a kétszeri sütés, mert a köztes lecsepegtetéskor kicsit lehűl a panír, elkerülve az odaégést, míg a második sütésnek köszönhetően biztosan nem marad nyers a hús. Miután szép ropogósra sültek, lecsepegtetem és félrerakom a csirkét.
  5. A szezámmagot egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítom.

    Ezután a vizet felmelegítem egy serpenyőben (a legjobb wokban), hozzáadom a sűrített paradicsomot, az ecetet, a sót és a cukrot, kicsit forralom, és hozzácsorgatom a mézet. Összeforralom, és amikor elkezd sűrűsödni, hozzáadok 1 evőkanállal a sütéshez használt olajból. Beledobom a megsült csirkéket, megszórom a pirított szezámmaggal, és alaposan összeforgatom. Főtt rizzsel tálalom.
Kulcsszavakchilli, méz, csirke

Szezámmagos-mézes csípős csirkemell

Szezámmagos mézes-csípős csirkemell

A távol-keleti ízeket nemcsak a kínai büfékben kóstolhatod meg. A szezámmagos mézes-csípős csirkemell viszonylag könnyen elkészíthető otthon is. Szerencsére nem kell hozzá különleges összetevő, az alapanyagok egyszerűen beszerezhetők. Az elkészítése nem bonyolult, kezdőknek is ajánlom.

Ázsiai konyha

Ázsia rizs- és tésztakultúrájáról és a világ legjobb ételeiről ismert. Ázsia, mint a legnagyobb és legnépesebb kontinens, számos és elképesztően változatos kultúrának ad otthont, és bár sok országban hasonló ételek vannak, mégis soknak saját jellegzetes konyhája van és mindegyik a helyi hagyományokat és összetevőket használja fel ínycsiklandó ételek elkészítéséhez. Az ázsiai konyha is híres fűszereiről. A szezámmagos mézes-csípős csirkemell kínai eredetű étel, bár bővebb információ nem található róla.

Fűszereik

Az ázsiai konyhában számos fűszert használnak, amelyek jellegzetes ízeket kölcsönöznek az ételeknek. Az ázsiai fűszerek közé tartozik a szója, a rizs, a curry és a chili fűszerek. A kínai konyha például használja az ötfűszeres keveréket, amely magában foglalja a csillagánizst, a fahéjat, a szegfűszeget, a köményt és a szecsuáni borsot.

 Az indiai konyha ismert a curry fűszerkeverékéről, amely több mint tíz különböző fűszert tartalmaz, például kurkumát, koriandert és római köményt.

A thai konyha ismert a citromfű, a galangal és a kaffir lime levelek használatáról.

A japán konyha számos fűszert használ, amelyek jellegzetes ízeket kölcsönöznek az ételeknek. A japán konyha alapvetően a hal, a tenger gyümölcsei és a rizs felhasználására épül. A rizs minden étkezésnél főfogás, és gyakran használják köretként is, amit okazu-nak neveznek. Az algák közül jellemző a zöld, barna és a kombu alga. Shichimi togarashi: egy hét fűszer keveréke, amely magában foglalja a chili paprikát, a narancshéjat, a szezámmagot és más fűszereket.

A kontinens keleti és délkeleti régióiban számos kultúrában közös összetevők közé tartozik a rizs, a gyömbér, a fokhagyma, a szezámmag, a chili, a szárított hagyma, a szója és a tofu. A kevert sütés, gőzölés és mély sütés gyakori főzési módszerek.

Rizsfajták

Míg a rizs a legtöbb ázsiai konyhában közös, a különböző régiókban különböző fajták népszerűek. A ragacsos rizs Laosz kultúrájába, vallási hagyományaiba és nemzeti identitásába ivódott. A basmati rizs népszerű az indiai szubkontinensen, a jázmin rizs gyakran megtalálható Délkelet-Ázsiában, míg a hosszú szemű rizs Kínában népszerű, a rövid szemű pedig Japánban és Koreában. 

A curry gyakori étel Dél-Ázsiában, Délkelet-Ázsiában és Kelet-Ázsiában. A curry ételek az indiai szubkontinensről származnak. Kelet-Ázsia országai jellemzően kókusztej alapot használnak curryjükben, míg Délnyugat-Ázsia országai jellemzően joghurt alapot használnak. Az információ a Wikipédia oldalán található.

Szezámmagos-mézes csípős csirkemell

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 20 min Főzési idő 20 min Teljes Idő 40 perc
Adag: 1
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

A távol-keleti ízeket nemcsak a kínai büfékben kóstolhatod meg. A szezámmagos mézes-csípős csirkemell viszonylag könnyen elkészíthető otthon is.

Hozzávalók

A bundához:

A mázhoz:

Elkészítés

  1. A csirkemellet csíkokra vágom, sóval, őrölt borssal fűszerezem.

  2. A bundához összekeverem a lisztet, keményítőt, szódabikarbónát, sót, hozzáadom a tojást és vízzel elkeverem. Sűrű, kicsit nyúlós palacsintatészta szerű állagot ad.

  3. Egy serpenyőbe bő olajat öntök, majd nagy lángon felhevítem. A kikevert panírral tesztelem az olaj hőfokát, és amikor egyből feljön a felszínre, közepes fokozatra kapcsolok, és a csirkét egyenként a panírba mártogatva kisütöm. Amikor picit sárgul már a bunda, kiveszem és lecsepegtetem.

  4. Ezt követően a panírozott csirkét ismét beleteszem az olajba sülni. Azért fontos a kétszeri sütés, mert a köztes lecsepegtetéskor kicsit lehűl a panír, elkerülve az odaégést, míg a második sütésnek köszönhetően biztosan nem marad nyers a hús. Miután szép ropogósra sültek, lecsepegtetem és félrerakom a csirkét.

  5.  Egy száraz serpenyőben szezámmagot pirítok.

  6. Ezután a vizet felmelegítem egy serpenyőben (a legjobb wokban), hozzáadom a sűrített paradicsomot, az ecetet, a sót és a cukrot, kicsit forralom, és hozzácsorgatom a mézet. Összeforralom, és amikor elkezd sűrűsödni, hozzáadok 1 evőkanállal a sütéshez használt olajból. Beledobom a megsült csirkéket, megszórom a pirított szezámmaggal, és alaposan összeforgatom. Főtt rizzsel tálalom.
Kulcsszavak: csirke, méz, chilli,
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük