A zabpelyhes turmix egy egészséges és tápláló ital, amelyet gyakran fogyasztanak reggeliként vagy nassolásra. A turmix alapvetően zabpehelyből, tejből vagy növényi tejalternatívából és különféle ízlés szerinti hozzávalókból készül, például gyümölcsökből, magvakból vagy fehérjeporokból.
Az élettani hatások szempontjából a zabpelyhes turmix kiváló forrása a rostnak és az egészséges szénhidrátoknak, amelyek hozzájárulnak az energiaszint fenntartásához és az emésztési folyamatok szabályozásához. Emellett a zabpehelyben található béta-glükán nevű rostanyag csökkentheti a koleszterinszintet és segíthet az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában.
A turmixban felhasznált gyümölcsök és magvak további tápanyagokat és antioxidánsokat szállítanak, amelyek támogatják az immunrendszert és hozzájárulnak az egészséges bőr és haj fenntartásához.
Összességében a zabpelyhes turmix ízletes és tápláló választás, amely könnyen elkészíthető, és sok pozitív egészségügyi előnnyel jár.
Az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a növényi tejek. Ennek számos oka van, de elsősorban a veganizmus és az egészségtudatos étrendek elterjedésének köszönhető. Manapság növényi-alapú tejek széles választékát találhatjuk a boltokban, azonban nem mindegyik passzol minden ételhez, italhoz. Íme egy útmutató a felhasználásukhoz.
Tudatosult bennünk az a szlogen, hogy a „tej élet, erő, egészség”. A mai napig elfogadott tény, hogy a tej a legjobb kalciumforrás, annak ellenére, hogy független tudományos kutatások bizonyítják az ellenkezőjét. Például több nemzetközi tanulmány megerősíti, hogy a tejtermékek rendszeres fogyasztása fokozza a csontritkulást és a csonttörések számát. Valójában nem a tej a legjobb kalciumforrás, hanem a szójabab, sötétzöld zöldségek (pl fodros kel), zabpehely, mandula stb. Lásd tejérzékenység>>
Növényi tejeket az elmúlt évtizedig elsősorban tejfehérjére érzékenyek-allergiások fogyasztottak, illetve a laktóz intoleranciában szenvedők (lásd étel allergia, ézékenység vagy intolerancia). Az elmúlt években a növényi tejek, különösen a szójatej, egyre népszerűbbek lettek a vegán és egészségtudatos étrendet, továbbá a különböző diétás és fogyókúrás étrendeket követők körében. Ennek fő oka az, hogy a cukormentes növényi tejeknek alacsony a kalóriaértékük, koleszterintartalmuk, szénhidráttartalmuk, ugyanakkor tartalmaznak szükségszerű vitaminokat, fehérjét és ásványi anyagokat. - A teljes cikk elolvasható a Zest.hu oldalán.
A zabpelyhes turmix egy egészséges és tápláló ital, amelyet gyakran fogyasztanak reggeliként vagy nassolásra.
Az összes hozzávalót egy smoothie készítőbe töltöm és összeturmixolom.