Zabpelyhes turmix

Zabpelyhes turmix
pinit

Zabpelyhes turmix

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 5 percFőzési idő: percPihenő idő: percTeljes idő:: 5 percAdag:4 servingsKalóriák:300 kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

A zabpelyhes turmix egy egészséges és tápláló ital, amelyet gyakran fogyasztanak reggeliként vagy nassolásra.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az összes hozzávalót egy smoothie készítőbe töltöm és összeturmixolom.
Kulcsszavakturmix, gyümölcs, smoothie

Zabpelyhes turmix

A zabpelyhes turmix egy egészséges és tápláló ital, amelyet gyakran fogyasztanak reggeliként vagy nassolásra. A turmix alapvetően zabpehelyből, tejből vagy növényi tejalternatívából és különféle ízlés szerinti hozzávalókból készül, például gyümölcsökből, magvakból vagy fehérjeporokból.

Az élettani hatások szempontjából a zabpelyhes turmix kiváló forrása a rostnak és az egészséges szénhidrátoknak, amelyek hozzájárulnak az energiaszint fenntartásához és az emésztési folyamatok szabályozásához. Emellett a zabpehelyben található béta-glükán nevű rostanyag csökkentheti a koleszterinszintet és segíthet az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában.

A turmixban felhasznált gyümölcsök és magvak további tápanyagokat és antioxidánsokat szállítanak, amelyek támogatják az immunrendszert és hozzájárulnak az egészséges bőr és haj fenntartásához.

Összességében a zabpelyhes turmix ízletes és tápláló választás, amely könnyen elkészíthető, és sok pozitív egészségügyi előnnyel jár.

Növényi tejek

Az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a növényi tejek. Ennek számos oka van, de elsősorban a veganizmus és az egészségtudatos étrendek elterjedésének köszönhető. Manapság növényi-alapú tejek széles választékát találhatjuk a boltokban, azonban nem mindegyik passzol minden ételhez, italhoz. Íme egy útmutató a felhasználásukhoz.

  • Szójatej –  cukor vagy cukormentes formában kapható, többnyire vitaminokkal dúsított. Friss vagy tartósított formában áruljak. Továbbá szójatejből készül a legtöbb növényi-alapú joghurt, tejszín és tejföl is. Jó sajt helyettesítő a tofu, ami úgyszintén szójababból készül.
  • Mandulatej – natúr vagy pörkölt mandulából készül, cukor vagy cukormentes verziókban kapható. Manapság árulnak friss verziót a hűtőpultokon, ezek szavatossági ideje korlátoltabb. A legtöbb mandulatej vitaminokkal és kalciummal dúsított.
  • Zabtej  – zabpehelyből készül, vitaminokkal dúsított, friss vagy tartósított, cukor vagy cukormentes verziókban kapható. Az olcsóbb verziók zab-szirupból készülnek, ezeket kerüljük. Joghurt, sajt és tejszín is készül belőle. Házilag nagyon könnyen készíthető.
  • Kókusztej  –  ez nem ugyanaz, mint a konzerves verzió, amiben kókuszolaj is található. Kapható friss és tartósított verziókban, továbbá csokoládés tejként is. Íze nagyon jellegzetes, így óvatosan használjuk.
  • Rizstej  –  fehér vagy barnarizsből készül, némelyük rizsszirupból. Kapható rizs-tejszín is. Nem ajánlott gyerekek számára (5 éves korig), mert túl sok arzént tartalmazhat.
  • Egyéb tejek: érdemes megemlíti a mogyorótejet, kesudiótejet, kendermagtejet és quinoatejet. Ezeknek meglehetősen jellegzetes ízük van, így csak bizonyos ételekhez jók. Pl a mogyorótej jól passzol forró csokiba, sütikbe vagy csokoládékrémbe, a kendermagtej kenyérbe stb.

Növényi tejek élettani hatásai

Tudatosult bennünk az a szlogen, hogy a „tej élet, erő, egészség”.  A mai napig elfogadott tény, hogy a tej a legjobb kalciumforrás, annak ellenére, hogy független tudományos kutatások bizonyítják az ellenkezőjét. Például több nemzetközi tanulmány megerősíti, hogy a tejtermékek rendszeres fogyasztása fokozza a csontritkulást és  a csonttörések számát.  Valójában nem a tej a legjobb kalciumforrás, hanem a szójabab, sötétzöld zöldségek (pl fodros kel), zabpehely, mandula stb. Lásd tejérzékenység>>

Növényi tejeket az elmúlt évtizedig elsősorban tejfehérjére érzékenyek-allergiások fogyasztottak, illetve a laktóz intoleranciában szenvedők (lásd étel allergia, ézékenység vagy intolerancia). Az elmúlt években a növényi tejek, különösen a szójatej, egyre népszerűbbek lettek a vegán és egészségtudatos étrendet, továbbá a különböző diétás és fogyókúrás étrendeket követők körében. Ennek fő oka az, hogy a cukormentes növényi tejeknek alacsony a kalóriaértékük, koleszterintartalmuk, szénhidráttartalmuk, ugyanakkor tartalmaznak szükségszerű vitaminokat, fehérjét és ásványi anyagokat. – A teljes cikk elolvasható a Zest.hu oldalán.

Zabpelyhes turmix

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 5 min Teljes Idő 5 perc
Adag: 1
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

A zabpelyhes turmix egy egészséges és tápláló ital, amelyet gyakran fogyasztanak reggeliként vagy nassolásra.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az összes hozzávalót egy smoothie készítőbe töltöm és összeturmixolom.

Kulcsszavak: zabpehely, reggeli, tej
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük