A céklás smoothie is lehet finom banánnal, áfonyával, eperrel felturbózva. Igazi energiabomba, tele antioxidánsokkal! Az emésztésserkentő céklás smoothie tökéletes választás lehet, ha diétázol, vagy csak szeretnéd egészségesebbé tenni az étrendedet.
Nem is gondolnánk, de ez a föld alatt növő, szerény gumó, valódi energiabomba, amit a benne lévő fehérjéknek, szénhidrátoknak, zsíroknak és a jellegzetes édes ízét adó cukroknak köszönhet. Bár nem hiányoznak belőle a cukrok, 100 g cékla csak 43 kalória, ezért fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott.
A rostok mellett vitamin- és ásványianyag-tartalma is rendkívül sokszínű: gazdag vasban, magnéziumban, cinkben, rézben, mangánban, káliumban, nátriumban, kalciumban, foszforban és szelénben. Főbb vitaminjai az A-, a B1-, B2-, B3-, B6-, B6-, a C-, az E-, a K- és a J-vitamin.
A cékla bővelkedik béta-karotinban, folsavban, valamint aminosavakban. Utóbbiak között a különösen értékes, esszenciális, azaz a szervezetben nem termelődők is megtalálhatók. A cékla vöröses, lilás színe egy természetes pigment (betanin) jelenlétére vezethető vissza, melyet az élelmiszeripar is előszeretettel alkalmaz. A termékeken ezt a E162 jelöli. Részletesebb élettani hatásait a Cékla eltevése télire receptemben olvashatod.
A smoothie készülhet gyümölcsökből vagy zöldségekből, amelyeket egy kevés gyümölcslével, növényi itallal vagy éppen tejjel keverünk el turmixgépben vagy speciális smoothie-készítőben. A turmixtól nem választja el éles határvonal, azonban azt leginkább tejes vagy tejszínes alappal készítjük. A smoothie-hoz viszont használhatunk vegyesen zöldségeket és gyümölcsöket, akár fagyasztott formában is, sőt könnyen hozzáadhatjuk a kedvenc fehérjeporunkat vagy egyéb étrend-kiegészítő készítményünket is.
A smoothie azonban ezek nélkül is nagyon egészséges ital: egy-egy adagja a napi ajánlott zöldség- vagy gyümölcsfogyasztás jelentős részét is kiteheti, a vízben oldható vitaminokból és az ásványi anyagokból sokfélét tartalmaz nagyobb mennyiségben, könnyen hasznosítható formában. Könnyen elkészíthető édesítés, azaz hozzáadott cukor nélkül is – így kalóriatartalma alacsony marad –, rosttartalma viszont az alapanyagoknak köszönhetően magas.
A smoothie nagyon könnyen elkészíthető különleges táplálkozási igények esetén, így remek lehetőség a diéták színesítésére. Ha valakinek laktózmentes étrendre van szüksége, használhatunk gyümölcslevet vagy laktózmentes tejet, tejfehérje-allergia esetén növényi italokat vagy gyümölcslevet, esetleg vizet. De az sem gond, ha valaki vegán életmódot követ, hiszen a smoothie-hoz éppen olyan jó a növényi ital is, mint a gyümölcslé, és máris megfelel a vegán előírásoknak. forrás: almapatika
A céklás smoothie is lehet finom banánnal, áfonyával, eperrel felturbózva. Igazi energiabomba, tele antioxidánsokkal!
A gyümölcsöket megmosom, feldarabolom. A céklát lereszelem (vagy kis kockákra vágom.)
Egy turmixgépben összeturmixolom.