Cékla eltevése télire
Leírás
A cékla savanyúság egy finom és egészséges étel, amit ecettel, cukorral és köménymaggal ízesítenek. népszerűségében talán csak a csemege uborka és a kovászos uborka előzi meg. A cékla igazi vitaminbomba: B- és C-vitamint, folsavat és rostokat bőven tartalmaz.
Hozzávalók
Elkészítés
- A céklákat megpucolom, felszeletelem és kb. fél óra alatt puhára főzöm.
- Kiszedem a vízből és sterilizált üvegekbe teszem. A fűszerekkel és ecettel felforralom a céklalét, a végén belekeverek 1 kk. tartósítószert. Még forrón az üvegekbe öntöm a céklára.
- Miután lezártam az üvegeket, kb. 5 percre fejre állítom. Ezután száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Cékla eltevése télire
A cékla eltevése télire egy nagyszerű módja annak, hogy a friss és egészséges céklát hosszú hónapokig megőrizd. Igazi vitaminbomba. Ez a savanyúság egy finom és egészséges étel, amit ecettel, cukorral és köménymaggal ízesítenek. népszerűségében talán csak a csemege uborka és a kovászos uborka előzi meg. A cékla igazi vitaminbomba: B- és C-vitamint, folsavat és rostokat bőven tartalmaz.
Szuperélelmiszer
Nem is gondolnánk, de ez a föld alatt növő, szerény gumó, valódi energiabomba, amit a benne lévő fehérjéknek, szénhidrátoknak, zsíroknak és a jellegzetes édes ízét adó cukroknak köszönhet. Bár nem hiányoznak belőle a cukrok, 100 g cékla csak 43 kalória, ezért fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott.
A rostok mellett vitamin- és ásványianyag-tartalma is rendkívül sokszínű: gazdag vasban, magnéziumban, cinkben, rézben, mangánban, káliumban, nátriumban, kalciumban, foszforban és szelénben. Főbb vitaminjai az A-, a B1-, B2-, B3-, B6-, B6-, a C-, az E-, a K- és a J-vitamin.
A cékla bővelkedik béta-karotinban, folsavban, valamint aminosavakban. Utóbbiak között a különösen értékes, esszenciális, azaz a szervezetben nem termelődők is megtalálhatók. A cékla vöröses, lilás színe egy természetes pigment (betanin) jelenlétére vezethető vissza, melyet az élelmiszeripar is előszeretettel alkalmaz. A termékeken ezt a E162 jelöli.
A cékla élettani hatásai
Nem túlzás azt állítani, hogy a cékla igazi szuperélelmiszer, amit hatóanyagainak sokféleségén kívül szerteágazó egészségvédő hatásai is igazolnak.
Daganatos megbetegedések:
ahogyan már említettük, a cékla, hála antioxidánsainak, hozzájárul a daganatok kialakulásának megelőzéséhez, valamint hatékonyan bánik el a már meglévő tumoros sejtekkel. A kutatások szerint főként a vastagbél-, a prosztata- és a mellrák esetében alkalmazható, de a hasnyálmirigy rákos megbetegedései esetében is támogatja a gyógyulást.
Pótolja a hiányzó ásványi anyagokat, és vitaminokat:
ennek köszönhető, hogy a cékla nagy segítségünkre lehet, ha valamilyen betegségből lábadozunk. Már egy pohárnyi céklalé pótolja azokat a tápanyagokat, amelyeket, akár fekvő betegként, elvesztettünk. Szinte azonnal érezni fogjuk a plusz energiát, éppen ezért, fogyasztása sportolóknak is kifejezetten ajánlott, amennyiben sportolunk, együnk céklát vagy igyunk céklalevet a tevékenység előtt 2-3 órával, bármilyen formában. Kisebb gyerekeknek is nyugodtan adhatjuk, szívesen elfogadják majd ragyogó színe és édeskés íze miatt. A céklában lévő nitrátok előnyösen befolyásolják a mitokondriumok működését, ami fontos szerepet játszik a sejtszintű energiatermelésben. Az elfogyasztott cékla nagyjából 21 százalékkal javítja a szervezet oxigén felhasználását. Magas a vastartalma, elősegíti a vörösvérsejtek termelődését, ezért nagyszerű kiegészítője a vérszegénységben szenvedők étrendjének.
Méregtelenít:
a cékla, hála benne lévő nagy mennyiségű rostnak és szaponinnak, támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, valamint tisztítja a beleket és a vért. Javítja az emésztést és a felgyülemlett salakanyagok
rendszeres, alapos kiürülését, ami előfeltétele a tápanyagok megfelelő felszívódásának. Ezzel a cékla segít megelőzni a hiánybetegségek kialakulását. Optimalizálja a máj működését, remekül alkalmazható különféle májbetegségek esetén, mint például a hepatitisz vagy a májzsugor.
Védi az érrendszert:
jelentős C-vitamin-tartalma révén nemcsak az immunrendszer működéséhez, hanem az erek és a szív egészségéhez is hozzájárul. A céklában lévő folsav a betaninnal együtt, javítja az érfalak rugalmasságát, szabályozza a vérnyomást. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a cékla segítségével, nagyobb eséllyel kerülhetjük el a szív- és érrendszeri betegségeket, többek között a visszerességet vagy akár az infarktust.
Antioxidáns hatás:
a cékla ebből a szempontból is figyelemreméltó, hiszen többféle antioxidánst tartalmaz. A C-vitamin mellett a flavonoidok közé tartozó, vízben oldódó pigmentek, az antocianinok a legfontosabbak, amelyek felveszik a harcot a tumorokat, gyulladásokat, érrendszeri problémákat okozó, és a sejtek korai öregedéséért is felelőssé tehető szabad gyökökkel.
Gyulladáscsökkentő:
antioxidánsként a szervezetben kialakuló gyulladások kiváló ellenszere, ezek közül is kiemelkedik azonban a bélrendszerre gyakorolt hatása. A cékla ugyanis remekül csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat, enyhíti a kellemetlen tüneteket, gyorsítja a gyógyulás folyamatát.
Segíti a fogyást:
bővelkedik vízben és igen kevés kalóriát tartalmaz. Ha fogyni szeretnénk, iktassuk be a céklát napi étrendünkbe, kezdjük a napot egy pohárnyi céklalével.
Cékla eltevése télire
Leírás
A cékla savanyúság egy finom és egészséges étel, amit ecettel, cukorral és köménymaggal ízesítenek. népszerűségében talán csak a csemege uborka és a kovászos uborka előzi meg. A cékla igazi vitaminbomba: B- és C-vitamint, folsavat és rostokat bőven tartalmaz.
Hozzávalók
Elkészítés
-
A céklákat megpucolom, felszeletelem és kb. fél óra alatt puhára főzöm.
-
Kiszedem a vízből és sterilizált üvegekbe teszem. A fűszerekkel és ecettel felforralom a céklalét, a végén belekeverek 1 kk. tartósítószert. Még forrón az üvegekbe öntöm a céklára.
-
Miután lezártam az üvegeket, kb. 5 percre fejre állítom. Ezután száraz dunsztban hagyom kihűlni.