Céklás smoothie

Céklás smoothie
pinit

Céklás smoothie

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 10 percFőzési idő: percPihenő idő: percTeljes idő:: 10 percAdag:1 servingsKalóriák: kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

A céklás smoothie is lehet finom banánnal, áfonyával, eperrel felturbózva. Igazi energiabomba, tele antioxidánsokkal!

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gyümölcsöket megmosom, feldarabolom. A céklát lereszelem (vagy kis kockákra vágom.)
  2. Egy turmixgépben összeturmixolom.
Kulcsszavakturmix, reggeli, smoothie, cékla

Céklás smoothie

 A céklás smoothie is lehet finom banánnal, áfonyával, eperrel felturbózva. Igazi energiabomba, tele antioxidánsokkal! Az emésztésserkentő céklás smoothie tökéletes választás lehet, ha diétázol, vagy csak szeretnéd egészségesebbé tenni az étrendedet.

A cékla élettani hatásai

Szuperélelmiszer

Nem is gondolnánk, de ez a föld alatt növő, szerény gumó, valódi energiabomba, amit a benne lévő fehérjéknek, szénhidrátoknak, zsíroknak és a jellegzetes édes ízét adó cukroknak köszönhet. Bár nem hiányoznak belőle a cukrok, 100 g cékla csak 43 kalória, ezért fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott.

A rostok mellett vitamin- és ásványianyag-tartalma is rendkívül sokszínű: gazdag vasban, magnéziumban, cinkben, rézben, mangánban, káliumban, nátriumban, kalciumban, foszforban és szelénben. Főbb vitaminjai az A-, a B1-, B2-, B3-, B6-, B6-, a C-, az E-, a K- és a J-vitamin.

A cékla bővelkedik béta-karotinban, folsavban, valamint aminosavakban. Utóbbiak között a különösen értékes, esszenciális, azaz a szervezetben nem termelődők is megtalálhatók. A cékla vöröses, lilás színe egy természetes pigment (betanin) jelenlétére vezethető vissza, melyet az élelmiszeripar is előszeretettel alkalmaz. A termékeken ezt a E162 jelöli. Részletesebb élettani hatásait a Cékla eltevése télire receptemben olvashatod.

A smoothie hatása szervezetünkre

A smoothie készülhet gyümölcsökből vagy zöldségekből, amelyeket egy kevés gyümölcslével, növényi itallal vagy éppen tejjel keverünk el turmixgépben vagy speciális smoothie-készítőben. A turmixtól nem választja el éles határvonal, azonban azt leginkább tejes vagy tejszínes alappal készítjük. A smoothie-hoz viszont használhatunk vegyesen zöldségeket és gyümölcsöket, akár fagyasztott formában is, sőt könnyen hozzáadhatjuk a kedvenc fehérjeporunkat vagy egyéb étrend-kiegészítő készítményünket is.

A smoothie azonban ezek nélkül is nagyon egészséges ital: egy-egy adagja a napi ajánlott zöldség- vagy gyümölcsfogyasztás jelentős részét is kiteheti, a vízben oldható vitaminokból és az ásványi anyagokból sokfélét tartalmaz nagyobb mennyiségben, könnyen hasznosítható formában. Könnyen elkészíthető édesítés, azaz hozzáadott cukor nélkül is – így kalóriatartalma alacsony marad –, rosttartalma viszont az alapanyagoknak köszönhetően magas.

A smoothie nagyon könnyen elkészíthető különleges táplálkozási igények esetén, így remek lehetőség a diéták színesítésére. Ha valakinek laktózmentes étrendre van szüksége, használhatunk gyümölcslevet vagy laktózmentes tejet, tejfehérje-allergia esetén növényi italokat vagy gyümölcslevet, esetleg vizet. De az sem gond, ha valaki vegán életmódot követ, hiszen a smoothie-hoz éppen olyan jó a növényi ital is, mint a gyümölcslé, és máris megfelel a vegán előírásoknak. forrás: almapatika

Céklás smoothie

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 10 min Teljes Idő 10 perc
Adag: 1
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

A céklás smoothie is lehet finom banánnal, áfonyával, eperrel felturbózva. Igazi energiabomba, tele antioxidánsokkal!

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gyümölcsöket megmosom, feldarabolom. A céklát lereszelem (vagy kis kockákra vágom.)

  2. Egy turmixgépben összeturmixolom.

Kulcsszavak: cékla, smoothie, turmix, reggeli
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük