A majonézes krumplisaláta az ünnepi fogások nélkülözhetetlen eleme. Virslivel és főtt tojással dúsítva egy könnyű, önálló ételt varázsolhatunk belőle.
A hideg majonézes saláták a retró gasztronómia szerves részét képezik, és a '80-as évek stílusát idézik. Ezek a saláták népszerűek maradtak az évtizedek során, és sokak számára továbbra is fontosak az ünnepi események és családi összejövetelek alkalmával.
A krumplisaláta különösen kedvelt változat a hideg majonézes saláták között. A recept változhat, de általában tartalmaz főtt krumplit, majonézt, mustárt, tejfölt, lila hagymát és néha savanyúságot, például savanyú uborkát. A salátát alaposan összekeverik, majd hűtőszekrényben hagyják állni egy ideig, hogy az ízek jól összeérjenek, és a saláta hidegen tálalható legyen.
Az ilyen hideg majonézes saláták kiváló kísérők főtt húsokhoz, például grillezett csirkehúshoz, sültekhez. Magában, de akár főtt tojással, virslivel gazdagítva önálló ételként is fogyaszthatók. A krémes és friss ízük ideálissá teszi őket a melegebb hónapokban, amikor a hideg ételek különösen vonzóak.
Azoknak, akik szeretik a nosztalgikus ízeket, a hideg majonézes saláták, például a krumplisaláta, igazi retró gasztronómiai élményt nyújtanak.
Ezek az okok együttesen teszik a hideg majonézes salátákat olyan közkedvelt és szeretett ételekké, amelyek továbbra is a retró gasztronómiai világ egyik ikonjai maradtak.
Egy klasszikusabb változat olvasható a Street kitchen oldalán is.
A majonézes krumplisaláta az ünnepi fogások nélkülözhetetlen eleme. Virslivel és főtt tojással dúsítva egy könnyű, önálló ételt varázsolhatunk belőle.
A krumplit héjában megfőzöm, majd megpucolom és vékony karikára vágom.
A hagymát és a virslit vékonyan felszeletelem, illetve a főtt tojásokat is.
A tejföllel, mustárral, majonézzel, sóval és őrölt borssal tartármártást készítek.
Egy nagy tálban elkezdem rétegesen pakolni a hozzávalókat.
A tál aljára teszek pár kanál tartármártást.
Erre jöhetnek a krumplikarikák, a hagyma, virsli és a főtt tojás. A krumplit sózni kell.
Beterítem egy adag mártással, majd még egyszer rétegezem a hozzávalókat, amit szintén tartármártással zárok le.
Érdemes egy pár órára hűtőbe tenni.