A legegyszerűbb alap recept palacsintához. A mai napig megoszlanak a vélemények, hogy kell-e cukor a tésztájába. Szerintem felesleges.
Mindenkinek kell, hogy legyen egy alap palacsinta tészta recept, amit aztán végtelen számú verzióban variálhat. Lehet töltve, hajtva, édesen, sósan, rakottan... Én például a lasagne készítésekor tészta helyett is sós palacsintát használok.
A palacsinta tésztája egy egyszerű kevert tészta, serpenyőben mindkét oldalán megsütve. Összetevői országonként változó, de az alap a liszt, tojás, só, tej, szóda, amelyből egy sűrű, de folyékony tésztát készítenek. Ezt olajozott serpenyőben mindkét oldalán megsütik. Általában valamilyen töltelék kerül rá, amit azután feltekerve, félbe hajtva vagy leöntve tálalnak. Palacsintatortát is szoktak készíteni, ilyenkor rétegenként különböző töltelékkel töltik.
Sós palacsinta tésztát is készíthetünk. Felhasználható például a hortobágyi húsos palacsintához, lasagnéhoz, de csak simán gombával, hússal, sajttal, sonkával, zöldségekkel töltve is nagyon finom.
Az egyik legnépszerűbb desszertünk a palacsinta, amelynek élettani hatása függ az alapanyagoktól és a töltelékektől. A palacsinta tésztája tojást, lisztet, tejet és zsiradékot tartalmaz, amelyek energiát, fehérjét, szénhidrátot és zsírt biztosítanak. A tojás segíti az izomépítést, a látást és az immunrendszert. A liszt fajtájától függően a palacsinta rostokat is tartalmazhat, amelyek javítják az emésztést és a vércukorszintet. A durumliszt például lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. A tej kalciumot és D-vitamint ad, amelyek erősítik a csontokat és a fogakat. A zsiradék pedig növeli a kalóriatartalmat és a teltségérzetet.
Ennek a desszertnek a töltelékei sokfélék lehetnek, és ezek is befolyásolják az élettani hatást. A gyümölcsös vagy lekváros töltelékek vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaznak, de cukrot is. A túrós vagy sajtos töltelékek kalciumot és fehérjét adnak, de zsírt is. A csokoládés vagy mogyorókrémes töltelékek magnéziumot és vasat tartalmaznak, de sok kalóriát is. A pudingos vagy tejszínes töltelékek krémes állagot adnak, de növelik a koleszterinszintet.
Összességében a palacsinta egy finom és változatos desszert, amelynek élettani hatása attól függ, hogy milyen mennyiségben és milyen töltelékkel fogyasztjuk. Ha egészségesen akarunk enni, akkor válasszunk teljes kiőrlésű lisztet, sovány tejet, kevés zsiradékot és friss gyümölcsöt a tésztához és a töltelékhez. Ha pedig kényeztetni akarjuk magunkat, akkor élvezzük a palacsintát bármilyen ízesítéssel!
A legegyszerűbb alap recept palacsintához. A mai napig megoszlanak a vélemények, hogy kell-e cukor a tésztájába. Szerintem felesleges.
Feltöröm a tojásokat, kicsit elkeverem habverővel, majd a tej felét hozzákeverem.
Ebbe beleszórom a lisztet, sót, csomómentesre keverem, közben adagolom hozzá a maradék tejet és szódát.
Enyhén olajozott forró palacsintasütőbe eloszlatok 1 merőkanálnyi tésztát.
Kb. 1 percig sütöm az egyik oldalát, majd megfordítom és újabb 1 percig a másik oldalát
Adag 1
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.