Palacsinta

Palacsinta
pinit

Palacsinta

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 5 percFőzési idő: 20 percPihenő idő: percTeljes idő:: 25 percAdag:4 servingsKalóriák:359 kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

A legegyszerűbb alap recept palacsintához. A mai napig megoszlanak a vélemények, hogy kell-e cukor a tésztájába. Szerintem felesleges.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Feltöröm a tojásokat, kicsit elkeverem habverővel, majd a tej felét hozzákeverem.
  2. Ebbe beleszórom a lisztet, sót, csomómentesre keverem, közben adagolom hozzá a maradék tejet és szódát.
  3. Enyhén olajozott forró palacsintasütőbe eloszlatok 1 merőkanálnyi tésztát.
  4. Kb. 1 percig sütöm az egyik oldalát, majd megfordítom és újabb 1 percig a másik oldalát
Kulcsszavakdesszert, lekvár, tészta, egytálétel

Palacsinta

A legegyszerűbb alap recept palacsintához. A mai napig megoszlanak a vélemények, hogy kell-e cukor a tésztájába. Szerintem felesleges.

A legegyszerűbb alap tészta

Mindenkinek kell, hogy legyen egy alap palacsinta tészta recept, amit aztán végtelen számú verzióban variálhat. Lehet töltve, hajtva, édesen, sósan, rakottan… Én például a lasagne készítésekor tészta helyett is sós palacsintát használok.

A palacsinta tésztája egy egyszerű kevert tészta, serpenyőben mindkét oldalán megsütve. Összetevői országonként változó, de az alap a liszt, tojás, só, tej, szóda, amelyből egy sűrű, de folyékony tésztát készítenek. Ezt olajozott serpenyőben mindkét oldalán megsütik. Általában valamilyen töltelék kerül rá, amit azután feltekerve, félbe hajtva vagy leöntve tálalnak. Palacsintatortát is szoktak készíteni, ilyenkor rétegenként különböző töltelékkel töltik.

Sós palacsinta tésztát is készíthetünk. Felhasználható például a hortobágyi húsos palacsintához, lasagnéhoz, de csak simán gombával, hússal, sajttal, sonkával, zöldségekkel töltve is nagyon finom.

A palacsinta élettani hatása

Az egyik legnépszerűbb desszertünk a palacsinta, amelynek élettani hatása függ az alapanyagoktól és a töltelékektől. A palacsinta tésztája tojást, lisztet, tejet és zsiradékot tartalmaz, amelyek energiát, fehérjét, szénhidrátot és zsírt biztosítanak. A tojás segíti az izomépítést, a látást és az immunrendszert. A liszt fajtájától függően a palacsinta rostokat is tartalmazhat, amelyek javítják az emésztést és a vércukorszintet. A durumliszt például lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. A tej kalciumot és D-vitamint ad, amelyek erősítik a csontokat és a fogakat. A zsiradék pedig növeli a kalóriatartalmat és a teltségérzetet.

Ennek a desszertnek a töltelékei sokfélék lehetnek, és ezek is befolyásolják az élettani hatást. A gyümölcsös vagy lekváros töltelékek vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaznak, de cukrot is. A túrós vagy sajtos töltelékek kalciumot és fehérjét adnak, de zsírt is. A csokoládés vagy mogyorókrémes töltelékek magnéziumot és vasat tartalmaznak, de sok kalóriát is. A pudingos vagy tejszínes töltelékek krémes állagot adnak, de növelik a koleszterinszintet.

Összességében a palacsinta egy finom és változatos desszert, amelynek élettani hatása attól függ, hogy milyen mennyiségben és milyen töltelékkel fogyasztjuk. Ha egészségesen akarunk enni, akkor válasszunk teljes kiőrlésű lisztet, sovány tejet, kevés zsiradékot és friss gyümölcsöt a tésztához és a töltelékhez. Ha pedig kényeztetni akarjuk magunkat, akkor élvezzük a palacsintát bármilyen ízesítéssel!

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 5 min Főzési idő 20 min Teljes Idő 25 perc
Adag: 4 Kalóriák: 359 kcal
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

A legegyszerűbb alap recept palacsintához. A mai napig megoszlanak a vélemények, hogy kell-e cukor a tésztájába. Szerintem felesleges.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Feltöröm a tojásokat, kicsit elkeverem habverővel, majd a tej felét hozzákeverem.

  2. Ebbe beleszórom a lisztet, sót, csomómentesre keverem, közben adagolom hozzá a maradék tejet és szódát.

  3. Enyhén olajozott forró palacsintasütőbe eloszlatok 1 merőkanálnyi tésztát.

  4. Kb. 1 percig sütöm az egyik oldalát, majd megfordítom és újabb 1 percig a másik oldalát

Táplálkozási adatok

Adag 1


Mennyiség adagonként
Kalóriák 359kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 10.8g17%
Telített zsír 2.1g11%
Koleszterin 3.8mg2%
Nátrium 228.1mg10%
Kálium 215.99mg7%
Összes szénhidrát 51.6g18%
Élelmi rost 1.7g7%
Cukrok 4.2g
Fehérje 12.3g25%

A-vitamin 186.6 IU
Kálcium 118.1 mg
Vas 3.4 mg
D-vitamin 1.4 IU
Niacin 3.8 mg
Folsav 130.6 mcg
Foszfor 191.21 mg
Cink 1.1 mcg
Szelén 31.8 mg
0.01g
víz 74.9g
Egyszeresen telítetlen zsírok 3.3g
Többszörösen telítetlen zsírok 3.7g

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.

Kulcsszavak: palacsinta, desszert, lekvár
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük