Eperdzsem
Leírás
Az eperdzsem kiváló választás, különösen, mivel rendkívül gyorsan elkészül, és a dzsemfix használatával még egyszerűbbé válik az egész folyamat.
Hozzávalók
Elkészítés
- Az epret mossuk meg, szedjük le a levelét, válogassuk ki az esetleg túlérett szemeket. Vágjuk apró darabokra a megtisztított epreket. Egy tiszta fazékban feltesszük főni (víz nélkül).
- Kb. fél óra múlva a fazékban botmixerrel törjük össze, öntsük rá a cukrot, amibe belekevertük a dzsemfixet és kb. fél órát főzzük, kevergetve.
- Ha kész, még melegen üvegbe töltjük, lezárjuk, majd pár percre felfordítva állni hagyjuk, majd száraz dunsztba tesszük a teljes kihűlésig, vagy egy napig.
- Az üvegek sterilizálása nagyon fontos.
Fertőtlenítés a sütőben
Mosogasd el a befőttesüvegeket és a tetőket a szokásos módon, de nem kell lecsöpögtetni őket. A sütőt melegítsd elő 100-120 fokra. Tedd őket egy tepsire úgy, hogy az üvegek szája és a tetők belseje nézzen felfelé, majd told a sütőbe nagyjából 10-15 percre, míg teljesen kiszáradnak.
Eperdzsem
Az eperdzsem azért jó választás, mert tényleg hamar elkészül. Dzsemfixszel pedig még egyszerűbbé válik a történet.
Ha május, akkor eperszezon. Ez pedig egyet jelent a lekvárfőzéssel. Azoknak, akiknek van saját kertjük, könnyebb a dolguk, de napjainkban egyre népszerűbbek a “Szedd magad” akciók is, amelyek jó lehetőséget kínálnak az eper beszerzésére. A dzsemek előnye, hogy rövid idő alatt, körülbelül fél óra alatt elkészülnek, és még a gyors főzés miatt is megőrzik némi vitamintartalmukat.
Az eper élettani hatása
rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaznak, különösen jó forrásai a C-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost, jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitamin is található bennük.
Mivel nagyon magas az antioxidáns-tartalma , az eper igazi “szupergyümölcs”, melyet érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen a benne található vegyületek nemcsak bizonyos betegségeket segítenek megelőzni, de az öregedést is lassítják. Ráadásul eperből viszonylag könnyű elfogyasztani a pozitív egészségügyi hatásokhoz szükséges mennyiséget!
Az eper számtalan egészségügyi hatása között találhatjuk például azt, hogy hozzájárul a vércukorszint normalizálásához , és megelőzi a vércukorszint hirtelen megugrását. Ez a hatása még akkor is érvényesül, ha egyszerű szénhidrátok elfogyasztása után eszünk epret!
Az eperben található fitonutrienseknek erőteljes gyulladáscsökkentő hatása is van, ezzel pedig a szervezetünkben található, krónikus gy
ulladások ellen is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztunk epret (vagy más bogyós gyümölcsöt). A krónikus gyulladások károsíthatják például az érfalakat, de fokozhatják az ekcémára való hajlamot is. Az eper egyik legtöbbet tanulmányozott hatását a szívre és az érrendszerre gyakorolja. A rendszeres eperfogyasztás segítségével csökkenthető a koleszterinszint, megelőzhető az érfalak károsodása is. Az eper, gyulladáscsökkentő, antioxidáns tápanyagainak a segítségével hozzájárulhat bizonyos daganatos betegségek (emlő-, méhtesti-, bélrendszeri és nyelőcsőrákok) megelőzéséhez is. – olvasható a Házipatika oldalán.
Ha van egy egyszerű palacsinta alap recepted, akkor eperdzsemmel is megtöltheted.
Eperdzsem
Leírás
Az eperdzsem kiváló választás, mivel rendkívül gyorsan elkészül, és a dzsemfix használatával még egyszerűbbé válik az egész folyamat.
Hozzávalók
Elkészítés
-
Az epret mossuk meg, szedjük le a levelét, válogassuk ki az esetleg túlérett szemeket. Vágjuk apró darabokra a megtisztított epreket. Egy tiszta fazékban feltesszük főni (víz nélkül).
-
Kb. fél óra múlva a fazékban botmixerrel törjük össze, öntsük rá a cukrot, amibe belekevertük a dzsemfixet és kb. fél órát főzzük, kevergetve.
-
Ha kész, még melegen üvegbe töltjük, lezárjuk, majd pár percre felfordítva állni hagyjuk, majd száraz dunsztba tesszük a teljes kihűlésig, vagy egy napig.
-
- Az üvegek sterilizálása nagyon fontos.
Fertőtlenítés a sütőben
Mosogasd el a befőttesüvegeket és a tetőket a szokásos módon, de nem kell lecsöpögtetni őket. A sütőtmelegítsd elő 100-120 fokra. Tedd őket egy tepsire úgy, hogy az üvegek szája és a tetők belseje nézzen felfelé, majd told a sütőbe nagyjából 10-15 percre, míg teljesen kiszáradnak.
- Az üvegek sterilizálása nagyon fontos.