Eperdzsem

Eperdzsem
pinit

Eperdzsem

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 20 percFőzési idő:1 óra Pihenő idő: percTeljes idő::1 óra 20 percAdag:4 servingsKalóriák:300 kcal Legjobb évszak:Summer

Leírás

Az eperdzsem kiváló választás, különösen, mivel rendkívül gyorsan elkészül, és a dzsemfix használatával még egyszerűbbé válik az egész folyamat.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az epret mossuk meg, szedjük le a levelét, válogassuk ki az esetleg túlérett szemeket. Vágjuk apró darabokra a megtisztított epreket. Egy tiszta fazékban feltesszük főni (víz nélkül).
  2. Kb. fél óra múlva a  fazékban botmixerrel törjük össze, öntsük rá a cukrot, amibe belekevertük a dzsemfixet és kb. fél órát főzzük, kevergetve.
  3. Ha kész, még melegen üvegbe töltjük, lezárjuk, majd pár percre felfordítva állni hagyjuk, majd száraz dunsztba tesszük a teljes kihűlésig, vagy egy napig. 
  4. Az üvegek sterilizálása nagyon fontos.
    Fertőtlenítés a sütőben
    Mosogasd el a befőttesüvegeket és a tetőket a szokásos módon, de nem kell lecsöpögtetni őket. A sütőt melegítsd elő 100-120 fokra. Tedd őket egy tepsire úgy, hogy az üvegek szája és a tetők belseje nézzen felfelé, majd told a sütőbe nagyjából 10-15 percre, míg teljesen kiszáradnak.
Kulcsszavaklekvár, befőzés

Eperdzsem

Az eperdzsem azért jó választás, mert tényleg hamar elkészül. Dzsemfixszel pedig még egyszerűbbé válik a történet.

Ha május, akkor eperszezon. Ez pedig egyet jelent a lekvárfőzéssel. Azoknak, akiknek van saját kertjük, könnyebb a dolguk, de napjainkban egyre népszerűbbek a “Szedd magad” akciók is, amelyek jó lehetőséget kínálnak az eper beszerzésére. A dzsemek előnye, hogy rövid idő alatt, körülbelül fél óra alatt elkészülnek, és még a gyors főzés miatt is megőrzik némi vitamintartalmukat.

Az eper élettani hatása

rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaznak, különösen jó forrásai a C-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost, jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitamin is található bennük.

Mivel nagyon magas az antioxidáns-tartalma , az eper igazi “szupergyümölcs”, melyet érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen a benne található vegyületek nemcsak bizonyos betegségeket segítenek megelőzni, de az öregedést is lassítják. Ráadásul eperből viszonylag könnyű elfogyasztani a pozitív egészségügyi hatásokhoz szükséges mennyiséget!

Az eper számtalan egészségügyi hatása között találhatjuk például azt, hogy hozzájárul a vércukorszint normalizálásához , és megelőzi a vércukorszint hirtelen megugrását. Ez a hatása még akkor is érvényesül, ha egyszerű szénhidrátok elfogyasztása után eszünk epret!

Az eperben található fitonutrienseknek erőteljes gyulladáscsökkentő hatása is van, ezzel pedig a szervezetünkben található, krónikus gy

ulladások ellen is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztunk epret (vagy más bogyós gyümölcsöt). A krónikus gyulladások károsíthatják például az érfalakat, de fokozhatják az ekcémára való hajlamot is. Az eper egyik legtöbbet tanulmányozott hatását a szívre és az érrendszerre gyakorolja. A rendszeres eperfogyasztás segítségével csökkenthető a koleszterinszint, megelőzhető az érfalak károsodása is. Az eper, gyulladáscsökkentő, antioxidáns tápanyagainak a segítségével hozzájárulhat bizonyos daganatos betegségek (emlő-, méhtesti-, bélrendszeri és nyelőcsőrákok) megelőzéséhez is. – olvasható a Házipatika oldalán.

Ha van egy egyszerű palacsinta alap recepted, akkor eperdzsemmel is megtöltheted.

Eperdzsem

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 20 min Főzési idő 60 min Teljes Idő 1 óra 20 perc
Adag: 4
Legjobb évszak: Nyár

Leírás

Az eperdzsem kiváló választás, mivel rendkívül gyorsan elkészül, és a dzsemfix használatával még egyszerűbbé válik az egész folyamat.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az epret mossuk meg, szedjük le a levelét, válogassuk ki az esetleg túlérett szemeket. Vágjuk apró darabokra a megtisztított epreket. Egy tiszta fazékban feltesszük főni (víz nélkül).

  2. Kb. fél óra múlva a  fazékban botmixerrel törjük össze, öntsük rá a cukrot, amibe belekevertük a dzsemfixet és kb. fél órát főzzük, kevergetve.

  3. Ha kész, még melegen üvegbe töltjük, lezárjuk, majd pár percre felfordítva állni hagyjuk, majd száraz dunsztba tesszük a teljes kihűlésig, vagy egy napig. 

    1. Az üvegek sterilizálása nagyon fontos.
      Fertőtlenítés a sütőben
      Mosogasd el a befőttesüvegeket és a tetőket a szokásos módon, de nem kell lecsöpögtetni őket. A sütőtmelegítsd elő 100-120 fokra. Tedd őket egy tepsire úgy, hogy az üvegek szája és a tetők belseje nézzen felfelé, majd told a sütőbe nagyjából 10-15 percre, míg teljesen kiszáradnak.
Kulcsszavak: lekvár, befőzés
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük