Ha az olasz ételekre gondolunk, biztosan hamar eszünkbe jut ez a jellegzetes mediterrán fűszer, a bazsalikom (Ocimum basilicum L. – jelentése királyian illatozó). A “királyi növényként” is ismert fűszer édeskés, aromás ízű. Indiában szent növény, és az ázsiai konyhában is gyakran használják. Népies elnevezései: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors.
Növény:
Úgy tartják, hogy a bazsalikom eredetileg Egyiptomból vagy Indiából származik. Közép-Európában a 13. század óta használják. A bokros növény a majorannával, mentával, oregánóval, rozmaringgal és a zsályával is rokonságban áll. Levelei zöldek vagy pirosak, és akár a 10 cm-es hosszúságot is elérhetik. Ma már számtalan fajtája létezik. Tagadhatatlan, hogy legnépszerűbb a nagy levelű, édes bazsalikomként is emlegetett fajta, de nem ritkák a keskenyebb levelűek, sőt a vörös színűek sem. A sokféle bazsalikom levelei alakjában, méretében, illóolajuk összetételében, intenzitásában és a virág színében különböznek egymástól. Egynyári gyógy- és fűszernövény.
A bazsalikom hatóanyagai:
A növény egyik fő különlegessége a benne található kb. 0,1% illóolaj: ennek összetétele cineol, linalol, citrál, metil-kavikol (esztragol), eugenol és metil-cinnamát, de további összetevőket is tartalmazhat.
- Folsav
- C vitamin
- K vitamin
- E vitamin
- mangán
- vas
- magnézium
- cink
- kalcium
A bazsalikom gyógyhatásai:
- felfúvódás, emésztési panaszok
- étvágytalanság
- köhögés
- magas vérnyomás
- bőrgyulladás
- vízhajtó
- rovarcsípés
A bazsalikom felhasználása:
A mediterrán bazsalikom olyan, akár egy szeszélyes díva: rendkívül érzékeny aromája könnyen elillan főzés közben. Éppen ezért a legjobb, ha a bazsalikomot minél kisebb hőhatásnak tesszük ki, és csak tálalás előtt adjuk az ételekhez. A bazsalikom íze különösen jól illik a különböző mediterrán salátákhoz, tésztaételekhez, zöldségekhez, halakhoz, csirkéhez és marhához. Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére. A pesztó egyik fő összetevője.
- Bazsalikompesztó: igazi aduász a konyhában, hiszen receptötlet híján egy kis tésztával és sajttal szuper fogás rittyenthető belőle. Az eredeti pesztórecept friss bazsalikomot, nyers fokhagymát, fenyőmagot, parmezánt és jó minőségű olívaolajat használ.
- Mártások, szószok: a paradicsom–bazsalikom kombó minden évszakban ütős választás, akár tésztához, akár húsokhoz vagy zöldséghez adnád.
- Húspácok, kenyérfélék: citrommal és mézzel remek húspác, fokhagymával pedig bármelyik kenyérfélét feldobhatod vele.
- Desszertek: az eperrel már-már klasszikus társítás, ahogyan a citrommal is. Fagyikhoz tökéletes, de egy piskótát vagy pohárkrémet is bármikor feldobhatsz vele. A dinnye mellé igazán hűsítő lehet.
- Ecet és olaj: a bazsalikom tárolásához az ecet és az olaj is jó választás, főleg, hogy így remek öntetet is kaphatsz.
- Levesek, szendvicsek: nem csak olasz minestronéba érdemes belecsempészni, hiszen bármelyik krémleves feldobható vele. A borsó például mennyei lesz tőle, de a szendvicsedbe tett pár friss levél is jó döntés.
- Italok: lehet az italod alkoholos vagy alkoholmentes, a bazsalikom feldobja a bulit. Limonádékba, szörpökbe isteni, de a koktélok vagy egy fröccs mellé is jó választás. Uborkával, szederrel vagy áfonyával verhetetlen.
- Minden más: személy szerint a chilis babtól kezdve a rántottán át a currys ételekig bármibe szívesen beleteszem. Mivel ennyire sokoldalú, érdemes is tesztelgetni, mi mindenben mutathat még új ízvilágot.
- Bazsalikomtea: teaként is érdemes kipróbálni. Ehhez pár friss levelet apríts fel, önts rá 2,5 deci forró vizet, majd hagyd állni 5 percig! Mézzel és citrommal is élvezheted. forrás: Greendex
A legegyszerűbb és világszerte legnépszerűbb bazsalikomos saláta, a mozzarella-paradicsom-bazsalikom összeállítású caprese már csak azért is igen jó választás, mert a bazsalikom zsírban oldódó vitaminjai tökéletesen fejtik ki hatásukat a szervezetben a sajt társaságában.
Illik hozzá:
A bazsalikom más zöldfűszerekkel is jól kombinálható, többek között a híres francia fűszercsokor, a bouquet garni egyik összetevője. A sokrétűen alkalmazható illatos fűszerek kis kötege bazsalikom mellett tartalmazhat petrezselyemzöldet, kakukkfűágat, rozmaringot, friss babérlevelet, zsályát. Mindez kis csokorban kitűnő ízesítője a különféle leveseknek, mártásoknak, de akár egytálételeknek, sülteknek is.
Következő:
borókabogyó
A rovatban felhasznált források:
- Kotányi: Fűszerek
- Mindmegette: Fűszerek és ízesítők
- Házipatika: A legegészségesebb gyógynövények és fűszerek
- Wikipédia
- Fotók: Pixabay, Pinterest
[…] bazsalikom […]