bazsalikom
ALAPOK fűszerek

Bazsalikom

Ha az olasz ételekre gondolunk, biztosan hamar eszünkbe jut ez a jellegzetes mediterrán fűszer, a bazsalikom (Ocimum basilicum L. – jelentése királyian illatozó). A “királyi növényként” is ismert fűszer édeskés, aromás ízű. Indiában szent növény, és az ázsiai konyhában is gyakran használják. Népies elnevezései: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors.

A növény egyik fő különlegessége a benne található kb. 0,1% illóolaj: ennek összetétele cineol, linalol, citrál, metil-kavikol (esztragol), eugenol és metil-cinnamát, de további összetevőket is tartalmazhat.

  • Folsav
  • C vitamin
  • K vitamin
  • E vitamin
  • mangán
  • vas
  • magnézium
  • cink
  • kalcium
  • felfúvódás, emésztési panaszok
  • étvágytalanság
  • köhögés
  • magas vérnyomás
  • bőrgyulladás
  • vízhajtó
  • rovarcsípés
  • Bazsalikompesztó: igazi aduász a konyhában, hiszen receptötlet híján egy kis tésztával és sajttal szuper fogás rittyenthető belőle. Az eredeti pesztórecept friss bazsalikomot, nyers fokhagymát, fenyőmagot, parmezánt és jó minőségű olívaolajat használ.
  • Mártások, szószok: a paradicsom–bazsalikom kombó minden évszakban ütős választás, akár tésztához, akár húsokhoz vagy zöldséghez adnád.
  • Húspácok, kenyérfélék: citrommal és mézzel remek húspác, fokhagymával pedig bármelyik kenyérfélét feldobhatod vele.
  • Desszertek: az eperrel már-már klasszikus társítás, ahogyan a citrommal is. Fagyikhoz tökéletes, de egy piskótát vagy pohárkrémet is bármikor feldobhatsz vele. A dinnye mellé igazán hűsítő lehet.
  • Ecet és olaj: a bazsalikom tárolásához az ecet és az olaj is jó választás, főleg, hogy így remek öntetet is kaphatsz.
  • Levesek, szendvicsek: nem csak olasz minestronéba érdemes belecsempészni, hiszen bármelyik krémleves feldobható vele. A borsó például mennyei lesz tőle, de a szendvicsedbe tett pár friss levél is jó döntés.
  • Italok: lehet az italod alkoholos vagy alkoholmentes, a bazsalikom feldobja a bulit. Limonádékba, szörpökbe isteni, de a koktélok vagy egy fröccs mellé is jó választás. Uborkával, szederrel vagy áfonyával verhetetlen.
  • Minden más: személy szerint a chilis babtól kezdve a rántottán át a currys ételekig bármibe szívesen beleteszem. Mivel ennyire sokoldalú, érdemes is tesztelgetni, mi mindenben mutathat még új ízvilágot.
  • Bazsalikomtea: teaként is érdemes kipróbálni. Ehhez pár friss levelet apríts fel, önts rá 2,5 deci forró vizet, majd hagyd állni 5 percig! Mézzel és citrommal is élvezheted. forrás: Greendex

A legegyszerűbb és világszerte legnépszerűbb bazsalikomos saláta, a mozzarella-paradicsom-bazsalikom összeállítású caprese már csak azért is igen jó választás, mert a bazsalikom zsírban oldódó vitaminjai tökéletesen fejtik ki hatásukat a szervezetben a sajt társaságában.

A bazsalikom más zöldfűszerekkel is jól kombinálható, többek között a híres francia fűszercsokor, a bouquet garni egyik összetevője. A sokrétűen alkalmazható illatos fűszerek kis kötege bazsalikom mellett tartalmazhat petrezselyemzöldet, kakukkfűágat, rozmaringot, friss babérlevelet, zsályát. Mindez kis csokorban kitűnő ízesítője a különféle leveseknek, mártásoknak, de akár egytálételeknek, sülteknek is. 

A rovatban felhasznált források:

1 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük