babérlevél
ALAPOK fűszerek

Babérlevél

Leggyakrabban a növény levelét használják fűszerként, de a termés és az ágak is alkalmasak ételízesítésre. A friss babérlevél kesernyés, gyümölcsös, citrusos aromával rendelkezik. Ezzel szemben a szárított levél kevésbé keserű, és balzsamos íze a szerecsendióra emlékeztet. Az illat intenzitása és a levelek színe alapján könnyen meg lehet állapítani a babérlevél minőségét, minél zöldebb a levél, annál jobb minőségű.

babérlevél

A nem ritkán az élet fájaként ábrázolt cserje, aranyból font babérkoszorúit pedig a legjelesebb római költők érdemelhették csak ki – a siker legszembetűnőbb jelképeként, így következtetvén a’’Nem terem számára babér” ősi kifejezésének eredetére..

  • kaffeinsav
  • polifenol
  • rutin
  • szalicilátok
  • fitonutriensek
  • korpásodás ellen
  • puffadás
  • izületi problémák
  • gomba- és virusellenes (Candida albicans ellen)
  •  csökkenti az LDL-koleszterinszintet
  • növelte a jó, HDL-koleszterin szintet
  • szív- és érrendszer
  • gyomorégés
  • székrekedés
  • reflux
  • irritábilisbél-szindróma
  • influenza
  • nátha
  • reuma
  • vesekő
  • fogfehérítés
  • rovarcsípés

A babér nagyon jól illik a rizshez és a tejtermékekhez. Tipp a pihentető alvásért: Áztass egy-két babérlevelet mézzel ízesített, forró tejbe!

A rovatban felhasznált források:

1 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük