Hortobágyi palacsinta
Leírás
A hortobágyi húsos palacsinta egy hagyományos magyar étel, amelyet palacsintatésztába göngyölt húsos töltelékkel, szafttal és tejföllel tálalnak.
Hozzávalók a palacsintához:
A húsos töltelékhez:
Elkészítés
- A palacsinta elkészítését itt találod.
- Két nagyobb fej hagymát zsiradékon megdinsztelek, rádobom a fokhagymát, majd a darált húst megsózva fehéredésig sütöm rajta.
- Ekkor szórok rá pirospaprikát, esetleg őrölt köményt, összekavarom és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje.
- Ezután készre főzöm, közben gulyáskrémmel ízesítem. A végén 2 dl tejfölt hozzákeverek.
- A palacsintába töltsünk húst ízlés szerint, majd hajtsuk tetszőleges formájúra, öntsünk rá a szaftból, és ha szeretnénk, még tejföl is kerülhet rá.
- Én szeretem a végén szafttal meglocsolni és nagyjából 20 perc alatt 170 fokos sütőben összesütni az ízeket.
Hortobágyi palacsinta
A hortobágyi húsos palacsinta egy hagyományos magyar étel, amelyet palacsintatésztába göngyölt húsos töltelékkel, szafttal és tejföllel tálalnak.
Mindenkinek kell, hogy legyen egy alap palacsinta tészta recept, amit aztán végtelen számú verzióban variálhat. Az én receptemet itt találjátok.
A hortobágyi palacsinta jellemzői:
- Tészta:
- A palacsintatészta hagyományosan tojásból, lisztből és tejből készül. A palacsinták legyenek vékonyak és könnyűek.
- Húsos Töltelék:
- A húsos töltelék általában darált húsból készül, gyakran marha- vagy sertéshúsból. A húst hagymával, fűszerekkel párolják vagy sütik.
- Fűszerezés:
- A húst általában fűszerekkel, például pirospaprikával, sóval és borssal ízesítik. Ez adja a jellegzetes magyaros ízt.
- Göngyölés:
- A palacsinta körültekerve formázzák, majd a göngyöltek kerülnek a sütőtálba.
- Szósz:
- A tejfölös-paprikás szósz teszi teljessé az ételt. A szósz elkészítésekor pirospaprikát, lisztet, tejet és tejfölt használnak, amelyet a hústekercsek tetejére öntenek.
- Tálalás:
- A Hortobágyi húsos palacsintát általában friss petrezselyemmel vagy snidlinggel díszítik.
Eredete
Az étel neve ellenére valójában nem a Hortobágyról származik, az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki egy magyar szakács, nevét egyszerű marketingfogásként kapta a kifejezetten a kiállításra kreált, összevágott borjúpörkölttel készített étek. Egyedi íze, könnyű elkészítése miatt hamar népszerű étellé vált.
Ellkészítése
Az étel két alapösszetevője a palacsinta és a pörkölt. A szokottnál lehetőleg kissé vastagabb, enyhén megsütött palacsintát szaft nélküli, darált pörkölthússal töltik. A tölteléket ízlés szerint gyengébben, vagy erősebben fűszerezhetik. Fokhagyma, pirospaprika, paradicsompüré, bors, köménymag vagy egészen minimális mustár is adható hozzá. Alapvetően bármilyen pörköltből elkészíthető, legtöbbre a borjúpörköltből készítettet tartják.
A darált hússal töltött palacsintát az édes palacsintákkal ellentétben a legtöbbször nem göngyölik, hanem táskaszerűen négyrét hajtják, pörköltszaftból és tejfölből készített habart mártással leöntik, majd lehetőleg sütőben felforrósítják. Tálalás előtt kevés tejföllel, pörköltszafttal és petrezselyemmel díszíthető, akár reszelt sajt is szórható rá. Egy adag általában két palacsintából áll.
Gyakorta maradék pörkölt felhasználása végett készítik, ami önmagában elfogadható, de amennyiben pörkölt helyett különféle maradékok összedarálásával és utólagos fűszerezésével készül, az már nem tekinthető korrekt gasztronómiai eljárásnak. – forrás: Wikipédia
Hortobágyi palacsinta
Leírás
A hortobágyi húsos palacsinta egy hagyományos magyar étel, amelyet palacsintatésztába göngyölt húsos töltelékkel, szafttal és tejföllel tálalnak.
Hozzávalók
A húsos töltelékhez
Elkészítés
-
A palacsinta elkészítését itt találod.
-
Két nagyobb fej hagymát zsiradékon megdinsztelek, rádobom a fokhagymát, majd a darált húst megsózva fehéredésig sütöm rajta.
-
Két nagyobb fej hagymát zsiradékon megdinsztelek, rádobom a fokhagymát, majd a darált húst megsózva fehéredésig sütöm rajta.
Ezután készre főzöm, közben gulyáskrémmel ízesítem. A végén 2 dl tejfölt hozzákeverek.
-
A palacsintába töltsünk húst ízlés szerint, majd hajtsuk tetszőleges formájúra, öntsünk rá a szaftból, és ha szeretnénk, még tejföl is kerülhet rá.
Én szeretem a végén szafttal meglocsolni és nagyjából 20 percre 170 fokos sütőben összesütni az ízeket.
-
Én szeretem a végén szafttal meglocsolni és nagyjából 20 perc alatt 170 fokos sütőben összesütni az ízeket.