Kovászos uborka
Leírás
A nyári ebédek elengedhetetlen kísérője a kovászos uborka. Legalább annyira népszerű, mint karácsonykor a beigli:)
Elkészítés
Elkészítés
- Az uborkát alaposan megmosom.
A végeit levágom és hosszában mindkét oldalon (keresztbe) bevágom. - Egy üveg aljába beleteszek egy csokor kaprot, ráhelyezem az uborkát.
Ahány kg az uborka, annyi liter vizet felforralok annyi teáskanál sóval, amit az uborkára öntök.
A végén 2 szelet kenyeret teszek rá. - Az üveg tetejére kistányért helyezek, kirakom a napra, és kb. 3 napig kint hagyom. Ha jónak gondolom, óvatosan kiveszek egy darabot belőle, és megkóstolom. Ha már megpuhult, akkor leszedem róla a kenyeret és a kaprot.
- Az uborkákat kisebb befőttes üvegekbe, vagy műanyag dobozba tesszem, egy szűrőn keresztül ráöntöm a levet és mehet a hűtőbe.
Notes
- Télire is el lehet tenni. A leszűrt léhez hozzákeverek 1 kk. nátrium-benzoátot, és ezt a levet töltöm az üvegekbe az uborkára.
Kovászos uborka
A nyári ebédek elengedhetetlen kísérője a kovászos uborka. Legalább annyira népszerű, mint karácsonykor a bejgli:)
Milyen betegségek esetén hasznos a kovászos uborka?
A fermentált élelmiszerként számon tartott kovászos uborka rendszeres fogyasztásával bizonyos betegségeket előzhetünk meg, valamint hozzájárulhatunk azok gyógyulásához. A leggyakrabban előforduló emésztőszervi gond a székrekedés. A testmozgás hiánya, a nem megfelelő táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás éppen úgy állhat hátterében, mint bizonyos gyógyszerek szedése. A vérnyomáscsökkentők és nyugtatók sokszor okoznak székrekedést, mely ellen életmódunkkal és gyógyteákkal tehetünk, de a kovászos uborka fogyasztása is hasznos segítőtársnak bizonyul.
A legyengült immunrendszer hátterében sokszor a mikroelemek felszívódási hiányosságai állnak. Ha nincsen rendben a bélflórád, akkor nehézkesen hasznosulnak a bevitt vitaminok és ásványi anyagok. Ilyenkor éppen úgy hasznos lehet a kovászos uborka, mint gombás fertőzések esetén. Tisztítja a gyomrot és gyomorfekély esetén is jótékony hatással bír.
Súlycsökkentés kovászos uborkával? Lehetséges!
A napjainkban népbetegségnek számító elhízás esetén is ajánlott beiktatni az étrendbe a kovászos uborkát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a plusz kilók talaján kialakuló diabéteszre is hasznos választás az alapanyag, de egyébként, köretként, vagy a falási rohamok ellen is javasolt. A kovászos uborka remek köret húsfélék mellé, ráadásul a nyári melegben gyakran nem is kívánunk mást, többet nála. Természetesen nem mindegy, mit eszel egyébként a nap folyamán, de ha kerülöd azokat a tipikus alapanyagokat, melyek elhízáshoz vezethetnek, és a mozgásra is ügyelsz, akkor a fermentált alapanyagok kétségkívül meghozzák hatásukat.
Az uborka nyersen is jó választás!
Az uborka egész nyáron elérhető, sőt, hosszabb társa bármikor az év során. Ha nem szereted a kovászolt változatot, akkor nyersen is tányérodra kerülhet az értékes alapanyag. Népszerűségét elsősorban egészséges hatásainak köszönheti, mely főként a fogyás időszakában hasznos. Mivel az uborka kilencven százaléka víz, ezért a szervezet hidratálására tökéletesen alkalmas. Hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Ehhez persze rendszeresen érdemes fogyasztani, így a vesekő megelőzésében is szerepet játszik.
Az uborkában sok az A-, a B-, és a C-vitamin. Gyakran kerül turmixokba is, a világhálón számos olyan smoothie receptet találhatsz, melyek egyik összetevője az uborka. Spenóttal és sárgarépával társítva igazi vitaminbomba születhet. A zöldség hozzájárul az ízületek egészségéhez, ezt pedig úgy teszi, hogy csökkenti a vér húgysav-szintjét. Akár másnaposság ellen s bevethető, ugyanis elektrolitjai és B-vitaminjai segítenek túlélni a macskajaj tipikus tüneteit.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mindennapokban elfogyasztott táplálék milyen jelentős hatással van az általános egészségi állapotra. Az uborka alapélelmiszerünk, mely különféle formában télen-nyáron elérhető. Tarts otthon mindig belőle a hűtőben, nyáron pedig gyorsan összedobhatod a kovászos uborka alapját, és néhány napon belül fogyaszthatod a sokak kedvencének számító finomságot. -olvastam itt.
5 tény, hogy miért együnk minél többet belőle
1. probiotikumokban gazdag
A probiotikumok támogatják a bélflóra egyészségét. De nemcsak emésztésünket segítik, hanem immunrendszerünkre is jótékonyan hatnak. Kutatók szerint a bélflóra sokkal nagyobb hatással van az egész életünkre, mint azt korábban feltételeztük. Az egészséges bélflóra javítja az immunrendszert, megakadályozza az elhízást, enyhíti a puffadást és a székrekedést, gyönyörű bőrt eredményez és segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat. A legújabb kutatások szerint akár a mentális egészségre is pozitív hatással is lehet.
2. enyhíti az izomgörcsöket
Tanulmányok szerint a kovászos uborka leve görcsoldó hatású. Felére csökkenti az izomgörcs időtartamát. Különösen edzés után ajánlott, mert gyulladáscsökkentő hatásának következtében izomláz megelőzésére is kiváló. A mennyiségre érdemes figyelni, mert fél decinál többet nem szabad inni, ennél nagyobb mennyiségben a só tartalom leterheli a szervezetet.
3. szabályozza a vércukorszintet
Egy 2005-ös kutatás szerint az erjesztett ételek pozitív hatással vannak a vércukorszint szabályozásra. (az almaecet is rendelkezik ilyen tulajdonsággal) A diétánk is hatékonyabb lehet kiegyensúlyozott vércukorszint következtében.
kalória tartalma: 100 grammban 11 kalória!
4. gazdag antioxidánsokban
A szabadgyökök (mely daganatos és szív- és érrendszeri betegséget okozhat) elleni harcban, jó hatékonysággal veszik fel a harcot a kovászos uborkában található antioxidánsok. Emellett a bőr öregedési jeleit is képes mérsékelni, aminek mi nők nagyon tudunk örülni. A zöldségek nagy része főzés során elveszti jótékony antioxidáns tartalmát, ezzel szemben a kovászos uborka (mivel nincs kitéve hőhatásnak) megtartja azt.
5. enyhíti a gyomorpanaszokat
A gyomornedvet semlegesíti és nyugtatóan hatnak az emésztésre.
A kovászos uborka hatásai
Összességében elmondhatjuk, hogy a kovászos uborkának a lehető legtöbbet kell szerepelnie étrendünkben, de a főétkezések elengedhetetlen részét kell, hogy képezze nap, mint nap. Hisz bélflórára, az immunrendszerre, a bőrre és az emésztési problémákra is gyógyírt jelenthet. -A wellness iránytű cikkéből idézve
Kovászos uborka
Leírás
A nyári ebédek elengedhetetlen kísérője a kovászos uborka. Legalább annyira népszerű, mint karácsonykor a beigli:)