Kovászos uborka

Kovászos uborka
pinit

Kovászos uborka

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 10 percFőzési idő: 10 percPihenő idő: 3 percTeljes idő:: 20 percAdag:8 servingsKalóriák: kcal Legjobb évszak:Summer

Leírás

A nyári ebédek elengedhetetlen kísérője a kovászos uborka. Legalább annyira népszerű, mint karácsonykor a beigli:)

Elkészítés

Elkészítés

  1. Az uborkát alaposan megmosom.
    A végeit levágom és hosszában mindkét oldalon (keresztbe) bevágom.
  2. Egy üveg aljába beleteszek egy csokor kaprot, ráhelyezem az uborkát.
    Ahány kg az uborka, annyi liter vizet felforralok annyi teáskanál sóval, amit az uborkára öntök.
    A végén 2 szelet kenyeret teszek rá.
  3. Az üveg tetejére kistányért helyezek, kirakom a napra, és kb. 3 napig kint hagyom. Ha jónak gondolom, óvatosan kiveszek egy darabot belőle, és megkóstolom. Ha már megpuhult, akkor leszedem róla a kenyeret és a kaprot.
  4. Az uborkákat kisebb befőttes üvegekbe, vagy műanyag dobozba tesszem, egy szűrőn keresztül ráöntöm a levet és mehet a hűtőbe.

Notes

  • Télire is el lehet tenni. A leszűrt léhez hozzákeverek 1 kk. nátrium-benzoátot, és ezt a levet töltöm az üvegekbe az uborkára.
Kulcsszavakbefőzés, uborka

Kovászos uborka

A nyári ebédek elengedhetetlen kísérője a kovászos uborka. Legalább annyira népszerű, mint karácsonykor a bejgli:)

Milyen betegségek esetén hasznos a kovászos uborka?

A fermentált élelmiszerként számon tartott kovászos uborka rendszeres fogyasztásával bizonyos betegségeket előzhetünk meg, valamint hozzájárulhatunk azok gyógyulásához. A leggyakrabban előforduló emésztőszervi gond a székrekedés. A testmozgás hiánya, a nem megfelelő táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás éppen úgy állhat hátterében, mint bizonyos gyógyszerek szedése. A vérnyomáscsökkentők és nyugtatók sokszor okoznak székrekedést, mely ellen életmódunkkal és gyógyteákkal tehetünk, de a kovászos uborka fogyasztása is hasznos segítőtársnak bizonyul.

A legyengült immunrendszer hátterében sokszor a mikroelemek felszívódási hiányosságai állnak. Ha nincsen rendben a bélflórád, akkor nehézkesen hasznosulnak a bevitt vitaminok és ásványi anyagok. Ilyenkor éppen úgy hasznos lehet a kovászos uborka, mint gombás fertőzések esetén. Tisztítja a gyomrot és gyomorfekély esetén is jótékony hatással bír.

Súlycsökkentés kovászos uborkával? Lehetséges!

A napjainkban népbetegségnek számító elhízás esetén is ajánlott beiktatni az étrendbe a kovászos uborkát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a plusz kilók talaján kialakuló diabéteszre is hasznos választás az alapanyag, de egyébként, köretként, vagy a falási rohamok ellen is javasolt. A kovászos uborka remek köret húsfélék mellé, ráadásul a nyári melegben gyakran nem is kívánunk mást, többet nála. Természetesen nem mindegy, mit eszel egyébként a nap folyamán, de ha kerülöd azokat a tipikus alapanyagokat, melyek elhízáshoz vezethetnek, és a mozgásra is ügyelsz, akkor a fermentált alapanyagok kétségkívül meghozzák hatásukat.

Az uborka nyersen is jó választás!

Az uborka egész nyáron elérhető, sőt, hosszabb társa bármikor az év során. Ha nem szereted a kovászolt változatot, akkor nyersen is tányérodra kerülhet az értékes alapanyag. Népszerűségét elsősorban egészséges hatásainak köszönheti, mely főként a fogyás időszakában hasznos. Mivel az uborka kilencven százaléka víz, ezért a szervezet hidratálására tökéletesen alkalmas. Hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Ehhez persze rendszeresen érdemes fogyasztani, így a vesekő megelőzésében is szerepet játszik.

Az uborkában sok az A-, a B-, és a C-vitamin. Gyakran kerül turmixokba is, a világhálón számos olyan smoothie receptet találhatsz, melyek egyik összetevője az uborka. Spenóttal és sárgarépával társítva igazi vitaminbomba születhet. A zöldség hozzájárul az ízületek egészségéhez, ezt pedig úgy teszi, hogy csökkenti a vér húgysav-szintjét. Akár másnaposság ellen s bevethető, ugyanis elektrolitjai és B-vitaminjai segítenek túlélni a macskajaj tipikus tüneteit.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mindennapokban elfogyasztott táplálék milyen jelentős hatással van az általános egészségi állapotra. Az uborka alapélelmiszerünk, mely különféle formában télen-nyáron elérhető. Tarts otthon mindig belőle a hűtőben, nyáron pedig gyorsan összedobhatod a kovászos uborka alapját, és néhány napon belül fogyaszthatod a sokak kedvencének számító finomságot. -olvastam itt.

5 tény, hogy miért együnk minél többet belőle

1. probiotikumokban gazdag

A probiotikumok támogatják a bélflóra egyészségét. De nemcsak emésztésünket segítik, hanem immunrendszerünkre is jótékonyan hatnak. Kutatók szerint a bélflóra sokkal nagyobb hatással van az egész életünkre, mint azt korábban feltételeztük. Az egészséges bélflóra javítja az immunrendszert, megakadályozza az elhízást, enyhíti a puffadást és a székrekedést, gyönyörű bőrt eredményez és segít megelőzni a  szív- és érrendszeri problémákat. A legújabb kutatások szerint akár a mentális egészségre is pozitív hatással is lehet.

2. enyhíti az izomgörcsöket

Tanulmányok szerint a kovászos uborka leve görcsoldó hatású. Felére csökkenti az izomgörcs időtartamát. Különösen edzés után ajánlott, mert gyulladáscsökkentő hatásának következtében izomláz megelőzésére is kiváló. A mennyiségre érdemes figyelni, mert fél decinál többet nem szabad inni, ennél nagyobb mennyiségben a só tartalom leterheli a szervezetet.

3. szabályozza a vércukorszintet

Egy 2005-ös kutatás szerint az erjesztett ételek pozitív hatással vannak a vércukorszint szabályozásra. (az almaecet is rendelkezik ilyen tulajdonsággal) A diétánk is hatékonyabb lehet kiegyensúlyozott vércukorszint következtében.

kalória tartalma: 100 grammban 11 kalória!
4. gazdag antioxidánsokban

A szabadgyökök (mely daganatos és szív- és érrendszeri betegséget okozhat) elleni harcban, jó hatékonysággal veszik fel a harcot a kovászos uborkában található antioxidánsok. Emellett a bőr öregedési jeleit is képes mérsékelni, aminek mi nők nagyon tudunk örülni. A zöldségek nagy része főzés során elveszti jótékony antioxidáns tartalmát, ezzel szemben a kovászos uborka (mivel nincs kitéve hőhatásnak) megtartja azt.

5. enyhíti a gyomorpanaszokat

A gyomornedvet semlegesíti és nyugtatóan hatnak az emésztésre.

A kovászos uborka hatásai

Összességében elmondhatjuk, hogy a kovászos uborkának a lehető legtöbbet kell szerepelnie étrendünkben, de a főétkezések elengedhetetlen részét kell, hogy képezze nap, mint nap. Hisz bélflórára, az immunrendszerre, a bőrre és az emésztési problémákra is gyógyírt jelenthet. -A wellness iránytű cikkéből idézve

Kovászos uborka

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 10 min Főzési idő 10 min Teljes Idő 20 perc
Adag: 8
Legjobb évszak: Nyár

Leírás

A nyári ebédek elengedhetetlen kísérője a kovászos uborka. Legalább annyira népszerű, mint karácsonykor a beigli:)

Hozzávalók

Kulcsszavak: uborka, befőzés
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük