Rakott kelkáposzta

Rakott kelkáposzta
pinit

Rakott kelkáposzta

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő:1 óra Főzési idő: 40 percPihenő idő: percTeljes idő::1 óra 40 percAdag:4 servingsKalóriák:342 kcal Legjobb évszak:Winter

Leírás

Egy finom rakott kelkáposzta kiváló választás az egészséges étrend részeként, hiszen a kelkáposzta rendkívül tápláló és egészséges zöldség.

Hozzávalók

  • Tejföl helyett:

Elkészítés

  1. A kelkáposztát leveleire bontom és folyó víz alatt jól megmosom.
    Egy fazékban kb. 1 óra alatt puhára főzöm, a főzővízbe sót és őrölt köményt teszek 1-1 kávéskanálnyit.
  2. A tepsit kikenem étolajjal vagy sertészsírral (én szoktam beleszórni zsemlemorzsát, de ez el is maradhat), majd a főtt kelkáposzta levelek felét belefektetem.
  3. Erre simítom rá a hurkatölteléket. (Mi már eleve úgy tesszük el, hogy tasakokba van csomagolva, nem bélbe töltve. Ha hentesnél veszed, akkor bélbe töltve kapod, ki kell nyomni a bélből).
  4. A hurkára rápakolom a maradék káposztaleveleket.
    Végül a tetején egyenletesen elosztok egy pohár tejfölt. ( A tejfölt is megszórom zsemlemorzsával, szintén elmaradhat).
    Sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütöm.
  5. Sajtkrémes tejföl:

  6. Egy kisebb fej hagymát megpucolok és apró kockára vágok.
    Serpenyőben kevés olajat (2-3 evőkanálnyi) forrósítok, rádobom a hagymát és üvegesre párolom.
  7. Belenyomok egy tömlős krémsajtot és szétkeverem.
    A tűzről leveszem és hozzákeverek egy pohár tejfölt, sóval, őrölt borssal ízesítem.
    Rakottas ételek tetejére kiválóan alkalmas.
Kulcsszavakegytálétel, sertés, káposzta, hurka

Rakott kelkáposzta

Egy finom rakott kelkáposzta kiváló választás az egészséges étrend részeként, hiszen a kelkáposzta rendkívül tápláló és egészséges zöldség.

A kelkáposzta kiváló választás az egészséges étrend részeként, és egy finom rakott kelkáposzta recepttel szeretnélek megismertetni. Sok fiatal esetében az ellenérzések ellenére is érdemes kipróbálni, hiszen a kelkáposzta rendkívül tápláló és egészséges zöldség. Egy átlagos adag kelkáposzta már 100%-ban fedezi a napi A- és C-vitamin szükségletet, ami egyértelműen kiemeli a kelkáposzta tápértékét.

A kelkáposzta gazdag kalciumban, ami ideálissá teszi csonterősítőként, és pozitívan befolyásolhatja a vérnyomást és a szívizom működését. A béta-karotin tartalom erősítheti az immunrendszert, míg a káposzta ásványi sói, mint a kalcium, kálium és magnézium, valamint a vas és a vitaminok (A-, B1-, B2-, C-, E) további táplálkozási előnyöket kínálnak.

Az E-vitamin és B-vitaminok segíthetnek gyulladásos betegségek esetén, és pozitív hatással lehetnek az emésztésre és az idegrendszerre. A kelkáposzta nátriumban szegény, alacsony energia tartalmú, és sötétebb színe jelzi a gazdagabb ízt és tápanyagtartalmat. A kelkáposzta tehát nemcsak finom, de táplálkozási szempontból is kiváló választás az étrendünkben.

Disznótor

A disznótor – a háznál nevelt sertés hagyományos levágása és az ezt követő sült hurka, kolbász, töltött káposzta fogásokból rendezett vacsora- , a magyar népszokások egyik legkiemelkedőbb téli eseménye volt és sok vidéki családnál még ma is az. Magyarországon a disznóvágás általában már november végén megkezdődik, bár hagyományosan a szezonja vízkereszttől a farsangi időszak végéig tart.

Pár gondolat a hurkáról

Vidékenként, de akár családonként is eltérő lehet a hurka receptje, hiszen ezek titkát apák adják át fiaiknak. Ráadásul nemcsak a jól ismert hurkáról van szó, illik megemlíteni a tüdős, májas, véres hurkát is, amik belsőségekből, szalonnából, rizsből készülnek, különféle fűszerekkel.

A tavasz közeledtével rendszerint elfogy a sütni való kolbász (hiszen inkább füstölt kolbász formájában fogyasszuk), anélkül viszont már nem igazi a sült hurka sem. Így minden nyitás után egyre lejjebb kerül a fagyasztóban. Mégsem megy veszendőbe, ha pl. rakott kelkáposzta formájában készítjük el.

Rakott kelkáposzta

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 60 min Főzési idő 40 min Teljes Idő 1 óra 40 perc
Adag: 4 Kalóriák: 342 kcal
Legjobb évszak: Tél

Leírás

Egy finom rakott kelkáposzta kiváló választás az egészséges étrend részeként, hiszen a kelkáposzta rendkívül tápláló és egészséges zöldség.

Hozzávalók

Tejföl helyett:

Elkészítés

  1. A kelkáposztát leveleire bontom és folyó víz alatt jól megmosom

    .Egy fazékban kb. 1 óra alatt puhára főzöm, a főzővízbe sót és őrölt köményt teszek 1-1 kávéskanálnyit.

  2. A tepsit kikenem étolajjal vagy sertészsírral (én szoktam beleszórni zsemlemorzsát, de ez el is maradhat), majd a főtt kelkáposzta levelek felét belefektetem.

  3. Erre simítom rá a hurkatölteléket. (Mi már eleve úgy tesszük el, hogy tasakokba van csomagolva, nem bélbe töltve. Ha hentesnél veszed, akkor bélbe töltve kapod, ki kell nyomni a bélből).

    1. A hurkára rápakolom a maradék káposztaleveleket.
    2. Végül a tetején egyenletesen elosztok egy pohár tejfölt. ( A tejfölt is megszórom zsemlemorzsával, szintén elmaradhat).
    3. Sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütöm.

Sajtkrémes tejföl:

    1. Egy kisebb fej hagymát megpucolok és apró kockára vágok.
    2. Serpenyőben kevés olajat (2-3 evőkanálnyi) forrósítok, rádobom a hagymát és üvegesre párolom.
    1. Belenyomok egy tömlős krémsajtot és szétkeverem.
    2. A tűzről leveszem és hozzákeverek egy pohár tejfölt, sóval, őrölt borssal ízesítem.
    3. Rakottas ételek tetejére kiválóan alkalmas.
    4.  
Táplálkozási adatok

Adag 1


Mennyiség adagonként
Kalóriák 342kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 27.7g43%
Telített zsír 14.6g73%
Koleszterin 230.8mg77%
Nátrium 1210.4mg51%
Kálium 280.2mg9%
Összes szénhidrát 9.6g4%
Élelmi rost 3.6g15%
Cukrok 4.9g
Fehérje 15.2g31%

C-vitamin 36.2 mg
Kálcium 62.4 mg
Vas 1.68 mg
K-vitamin 80.29 mcg
Folsav 94.2 mcg
Foszfor 104 mg
Magnézium 40.19 mmol
Cink 1.9 mcg
Szelén 23.59 mg
víz 162.7g
Egyszeresen telítetlen zsírok 6.3g
Többszörösen telítetlen zsírok 2g

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.

Kulcsszavak: hurka, sertés, főétel, káposzta
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük