Spenótos smoothie

Smoothiek
pinit

Spenótos smoothie

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 10 percFőzési idő: percPihenő idő: percTeljes idő:: 10 percAdag:1 servingsKalóriák: kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

A smoothie reggeliként is megállja a helyét, bármilyen gyümölccsel és zöldséggel.
Ez a spenótos-uborkás zöld smoothie méregtelenít, hidratál, tartós energiaforrás, könnyen emészthető, vízhajtó és tele van antioxidánsokkal.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan megmossuk és felszeleteljük.
  2. Egy smoothie készítőben, vagy turmixgépben összeturmixoljuk .
Kulcsszavaksmoothie, turmix, reggeli

Zöld smoothie

Ez a spenótos-uborkás zöld smoothie méregtelenít, hidratál, tartós energiaforrás, könnyen emészthető, vízhajtó és tele van antioxidánsokkal.

Nemcsak a fogyókúrázók itala, bár remek vízhajtó és méregtelenítő turmix.

Vannak, akiknek kihívás a zöldség- és gyümölcsevés. Ha szeretnék az egészséges táplálkozás felé venni az irányt, megoldást nyújthatnak nekik a zöldség- és gyümölcs turmixok. Sok-sok ásványi anyagot, vitamint és rostot tartalmaznak, amik segítik szervezetünk optimális működését.

A gyömbér azért is remek kiegészítője a turmixnak, mivel a benne található vegyületek csökkentik az étvágyat, és segítik az emésztést.

A spenót tele van antioxidánsokkal és jótékony hatást gyakorol a bőrre. Egyéb élettani hatásairól itt írtam.

Az uborka az egyik legjobb fogyókúrás zöldség, hiszen alacsony kalóriatartalommal bír, alig tartalmaz zsírokat és tele van vízzel, aminek köszönhetően nemcsak hidratálja a szervezetet, hanem kihajtja a pangó vizet is.

Lehet-e mindennap fogyasztani?

Zöld smoothiek fogyasztásával kapcsolatban mértékletességre int minket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Persze a hivatalos állásfoglalásból született cikkek már sarkítva fogalmazzák meg a tényeket és esetleges káros hatásukat emelik ki. Nézzük mi az igazság.

A zöld leveles zöldségek jelentős oxálsav és nitrát tartalommal rendelkeznek, amik nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztva növelhetik a vesekő kialakulásának kockázatát, növelheti a csontok leépülését, hiszen az oxalát csökkenti a kalcium, vas, kálium és nátrium sók élelmiszerekből való felvételét és nitrát tartalmának következményeként mikrobiológiai kockázatot hordozhat magában.

Ez a veszély nem áll fenn, ha nem mindennap indítjuk a napot fél liter spenótos zöld smoothieval vagy sóskát, rebarbarát tartalmazó ételeket nem egymással kombinálva fogyasztjuk nap nap után.

Mi a szakmai álláspont?

Az egészséges táplálkozás ismérve, kitétele, hogy változatosnak, sokszínűnek kell lennie, tehát minden alapanyagot kell, hogy tartalmazzon ahhoz, hogy a fontos tápanyagok minél szélesebb köréből profitáljunk.

Ha ezt a fontos szempontot figyelembe vesszük és próbálunk eszerint étkezni, nincs az az élelmiszer, ami problémás lenne zsírtartalma, szénhidráttartalma vagy egyéb összetevője miatt. Ha nem egyoldalúan táplálkozunk és nem csak tojásból vagy csupán gyümölcsturmixból áll az átlagos reggelink, kisétkezéseink alapján nem minden alakalommal ciha mag adja (napi fogyasztási korlát, olvass tovább) a napi bevitt energiamennyiségben egyensúlyt tudunk teremteni. Ha odafigyelünk hogy az avokádó bár „superfood”, ha csak az a reggelink, esszenciális aminosavakat állati eredetű fehérje vagy fehérjekomplettálás hiányában nem juttatunk szervezetünkbe. (Miért fontos? Mert az esszenciális aminosavakat a szervezetünk nem tudja előállítani, csak kívülről tudjuk bevinni, hiányában fontos élettani funkciókban támadhat zavar). A cikk tovább olvasható itt.

Smoothie

gyümölcsturmix friss gyümölcsökből pépesítéssel (turmixolással) készült alkoholmentes ital. A friss gyümölcs mellett tartalmazhat még édesítőszert (cukor, méz stb.), fagyasztott gyümölcsöt, csokoládét, mogyoróvajat, zúzott jeget, esetleg tejet vagy joghurtot. Állaga krémes, a jégkásánál viszkózusabb. A gyümölcsturmixokat az egészséges táplálkozás részének tekintik és az egészségtudatos embereket megcélozva reklámozzák, illetve éttermekben is az egészséges menü részeként szerepelnek. Az Egyesült Államokban először az 1960-as években kezdték el forgalmazni, majd az 1990-es években vált széles körben népszerűvé: előbb az éttermek kínálatában, majd palackozott formában a kiskereskedelemben is megjelent. Angol neve smoothie vagy ritkábban smoothy (kiejtése [ˈsmuði]), a legtöbb nyelv ezt az elnevezést vette át. (forrás: Wikipédia)

Spenótos smoothie

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 10 min Teljes Idő 10 perc
Adag: 1
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

A smoothie reggeliként is megállja a helyét, bármilyen gyümölccsel és zöldséggel.
Ez a spenótos-uborkás zöld smoothie méregtelenít, hidratál, tartós energiaforrás, könnyen emészthető, vízhajtó és tele van antioxidánsokkal.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan megmossuk és felszeleteljük.

  2. Egy smoothie készítőben, vagy turmixgépben összeturmixoljuk .

Kulcsszavak: smoothie, turmix, reggeli
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük