Görögdinnye

Görögdinnye
pinit

Görögdinnye

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 30 percFőzési idő: 40 percPihenő idő: 40 percTeljes idő:: percAdag:4 servingsKalóriák:300 kcal Legjobb évszak:Summer

Leírás

Kánikula, hőségriadó – ilyenkor szilárd táplálékot szinte nem is kívánunk. A görögdinnye 92% vizet és szervezetünk számára értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Hűtsd le.
    Darabold fel és egyél minél többet belőle:)
Kulcsszavakgyümölcs, nyers

Görögdinnye

A görögdinnye 92% vizet és szervezetünk számára értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

Kánikula, hőségriadó – ilyenkor szilárd táplálékot szinte nem is kívánunk. A csökkent étvágy a nyári időszakban általános jelenségnek számít, testünk ugyanis a melegben takarékra állítja a hőtermelő funkcióit, mint amilyen az emésztés is. Ez ellen nem sokat tehetünk, ezért duplán is érdemes odafigyelnünk rá, hogy amit megeszünk,  az egészséges legyen és hozzájussunk belőle minden fontos tápanyaghoz. Szervezetünk jelzi a megnövekedett folyadékigényét. Érdemes ilyenkor lédús, frissítő gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztani, esetleg zöld teával és persze rengeteg vízzel pótolni az elvesztett ásványi anyagokat és folyadékot. A nagy melegben mi háziasszonyok sem töltünk szívesen órákat a gőzölgő fazék, vagy a sütő mellett és este, munka után is el tudunk képzelni jobbat a főzésnél.

A nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse a görögdinnye, amely nemcsak nagy mennyiségű vizet, hanem szervezetünk számára értékes vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

A görögdinnye élettani hatásai

Mitől egészséges?!

✓ Bár tömegének 92%-a szöveti víz, a fennmaradó 8% összetétele az egyik legegészségesebb gyümölccsé teszi a görögdinnyét. Sok benne az A-, B1-, B6- és C-vitamin.

✓ Antioxidáns vegyületei a béta-karotin és a likopin. Ezek mennyisége a szobahőmérsékleten történő tárolással egyenes arányban nő. A béta-karotin védi a sejteket a káros mutációktól. A likopin csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét, enyhíti az ízületi gyulladásos, reumatikus tüneteket.

✓ Fogyasztása hatékonyan előz meg egyes szívbetegségeket, az asztma tüneteit.

✓ A görögdinnyében jelentős mennyiségben fordulnak elő a következő ásványi anyagok: kálium, magnézium, vas, fluor, szelén.

Likopint tartalmaz

A likopin egy antioxidáns hatású festékanyag, ami a dinnye mellett a paradicsom, a paprika vagy a vérnarancs pirosas színéért is felelős. Egészségmegőrző hatásairól több tanulmány is született, fontos szerepet játszhat számos krónikus betegség, például a prosztatarák, a szívbetegségek és az időskori vakság megelőzésében. A mag nélküli görögdinnyéknek még az átlagosnál is nagyobb a likopin-tartalma.

Védi a bőrt az UV sugaraktól

Az imént említett likopin a bőrünkre is jó hatással van, nagyobb dózisban némi védelmet nyújthat a káros UV sugarak ellen is. Ez persze nem jelenti azt, hogy a dinnyeevést követően már nem kell bekennünk magunkat fényvédő krémmel!

Erősíti a szívet

A görögdinnye az L-citrullin nevű aminosavban is gazdag, ami javítja a vérkeringést, és csökkenti a vérnyomást is. Kutatások igazolták, hogy ez az aminosav segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását, és az erek egészségének megőrzésében is fontos szerepük van.

Jót tesz az ízületeknek

Egy másik antioxidánsának, a béta-kriptoxantinnak köszönhetően a görögdinnye az ízületek védelméről is gondoskodik. Csökkenti továbbá a szintén ízületeket támadó rheumatoid arthritis kialakulásának a veszélyét is.

Jót tesz a szemnek

A szemek egészségéhez elengedhetetlen A-vitamin a dinnyében is megtalálható. A vitaminhiány szembetegségeket és bőrproblémákat is okozhat, fontos ezért, hogy kellő mennyiségben juttassuk a szervezetünkbe. A dinnye mellett A-vitaminban gazdag például a sárgarépa, a sütőtök, az édesburgonya, a sötétzöld leveles zöldségek és a halak is.

Hidratálja a szervezetet

A forró nyári hónapokban a szervezet folyadékigénye is megnő, amit nem csak ivással tudunk kielégíteni. A dinnye egy rendkívül lédús gyümölcs: 92 százaléka víz, ezért segít a szervezetünket is hidratálni.

Selymesebbé teszi a bőrt

A benne lévő A, B6 és C-vitaminoknak köszönhetően a dinnye segít megőrizni a bőrünk rugalmasságát és puhaságát. Akár arcpakolást is készíthetünk belőle, ha a levét összekeverjük némi görög joghurttal.

Kielégíti az édesség iránti vágyat

Egy csésze fagylaltban körülbelül 300 kalória van, de ugyanennyi dinnye elfogyasztása csak 40 kalóriát jelent. Ráadásul zsírt és koleszterint sem tartalmaz, így valóban ideális finomság!

Segíti az edzést

A gyümölcs többféle antioxidánst és aminosavat tartalmaz, ezért az edzést követően is tápláló finomság. Ráadásul magas folyadéktartalma az izzadtságként távozó vizet is segít pótolni.

Könnyű megemészteni

Ha valamilyen emésztési problémával – például Crohn-betegséggel, vagy vastagbélgyulladással – küzdünk, sok étel kerülhet tiltólistára. Szerencsére a dinnye biztosan nincs közöttük, hisz a lédús gyümölcsöt még a gyulladt bél is könnyen megemészti. A magokat viszont ilyen betegségek esetén jobb, ha inkább nem nyeljük le. – olvasható a Házipatika oldalán

Görögdinnye

Nehézség: Kezdő
Adag: 8 Kalóriák: 30 kcal/100 g
Legjobb évszak: Nyár

Leírás

Kánikula, hőségriadó - ilyenkor szilárd táplálékot szinte nem is kívánunk. A görögdinnye 92% vizet és szervezetünk számára értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Hűtsd le.
    Darabold fel és egyél minél többet belőle:)

Táplálkozási adatok

Adag 1


Mennyiség adagonként
Kalóriák 30kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 0.2g1%
Telített zsír 0.02g1%
Nátrium 1mg1%
Kálium 112mg4%
Összes szénhidrát 7.2g3%
Élelmi rost 0.8g4%
Cukrok 6.2g
Fehérje 0.6g2%

A-vitamin 93.34 IU
C-vitamin 8.1 mg
Kálcium 7 mg
Vas 0.23 mg
E-vitamin 0.05 IU
K-vitamin 0.1 mcg
Tiamin 0.03 mg
Riboflavin 0.02 mg
Niacin 0.18 mg
B6 vitamin 0.05 mg
Folsav 3 mcg
Foszfor 11 mg
Magnézium 10 mmol
Cink 0.1 mcg

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.

Kulcsszavak: gyümölcs, nyers,
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük