édeskömény
ALAPOK fűszerek

Édeskömény

Az édeskömény zöldségként és fűszerként is népszerű alapanyag. Az intenzív, édeskés ízű termést világszerte használják a különböző édes és sós ételek ízesítéséhez. A magyar kulináris hagyomány ánizskapor, római kapor, olasz kapor, bécsi kapor, sőt a teljes káosz érdekében német kömény, főnigli és venkel néven is ismeri. Az akár kétméteresre is megnövő édesköményt gyakran hibásan ánizsnak titulálják jellegzetes, valóban ánizsra emlékeztető íze és illata miatt.

  • illóolaj tartalma magas (4-7%), mely fő hatóanyaga az transz-anetol (50-80%)
  • fenchon (20%) – kámforos íz
  • fönikulin
  • metilkavikol
  • flavonoidok (fitoöstrogének)
  • fahéjsav-származékok
  • kumarionok,
  • pinem
  • lomonen
  • zsírosolaj
  • keményítő
  • cukor
  • anethol
  • fehérje
  • ánizsaldehid
  • antibakteriális
  • megfázás
  • köhögés esetén jó köptető
  • légúttisztító
  • nyálkaoldó
  • szélhajtó (karminatív)
  • étvágyjavító
  • gyomorgörcsök, bélgörcsök
  • diszpepsziás panaszok: puffadás, teltségérzet
  • gyomor- és bélhurut
  • tejtermelést serkentő
  • tejszaporító
  • kisgyermekek emésztési panaszait is mérséklő
  • görcsoldó
  • vízhajtó
  • fitoösztrogén

Akárcsak az ánizst, az édesköményt is főként kenyérfélék, sütemények és péksütemények ízesítéséhez használják. Emellett világszerte számos édes és sós étel fontos összetevője. Az édeskömény a leveseknek, a szószoknak, a halaknak, a sertéshúsnak, a szárnyasoknak, a burgonyának, a hagymának, az olajbogyónak és a narancsnak is finom, friss, kissé kesernyés ízt kölcsönöz. Az egész magokat száraz serpenyőben megpirítva még jobban kihozhatod a fűszer intenzív ízét. Az édeskömény leveleit azonban frissen, főzés nélkül érdemes az ételre szórni. 

Az édeskömény különösen finom ánizzsalköménnyelkorianderrel és fokhagymával kombinálva, mivel ezek a fűszerek nagyszerűen kiegészítik az édeskömény ízét.

Következő:

A rovatban felhasznált források:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük