Az édeskömény zöldségként és fűszerként is népszerű alapanyag. Az intenzív, édeskés ízű termést világszerte használják a különböző édes és sós ételek ízesítéséhez. A magyar kulináris hagyomány ánizskapor, római kapor, olasz kapor, bécsi kapor, sőt a teljes káosz érdekében német kömény, főnigli és venkel néven is ismeri. Az akár kétméteresre is megnövő édesköményt gyakran hibásan ánizsnak titulálják jellegzetes, valóban ánizsra emlékeztető íze és illata miatt.
Növény:
Az édeskömény eredetileg Szicíliáról származik, ahol sok tradicionális étel fontos összetevője. Az édesköményt manapság főleg Kínában, Szíriában és Törökországban termesztik. A növény az akár két méteres magasságot is elérheti. Élénkzöld, szárnyas levelei hasonlóak a kaporlevelekhez. Az édesköménynek számos különböző változata létezik, például a római (más néven fűszer) és az olasz (más néven gumós) édeskömény. A fűszernövény legnépszerűbb változata azonban a közönséges és a „hajszerű” édeskömény. A középkorban I. Károly frank császár sok más fűszernövény mellett az édeskömény termesztését is kötelezővé tette minden kolostorkertben. Kétség kívül ez is hozzájárult ahhoz, hogy az édeskömény manapság ennyire elterjedt Közép-Európában.
Hatóanyagai:
- illóolaj tartalma magas (4-7%), mely fő hatóanyaga az transz-anetol (50-80%)
- fenchon (20%) – kámforos íz
- fönikulin
- metilkavikol
- flavonoidok (fitoöstrogének)
- fahéjsav-származékok
- kumarionok,
- pinem
- lomonen
- zsírosolaj
- keményítő
- cukor
- anethol
- fehérje
- ánizsaldehid
Gyógyhatásai:
- antibakteriális
- megfázás
- köhögés esetén jó köptető
- légúttisztító
- nyálkaoldó
- szélhajtó (karminatív)
- étvágyjavító
- gyomorgörcsök, bélgörcsök
- diszpepsziás panaszok: puffadás, teltségérzet
- gyomor- és bélhurut
- tejtermelést serkentő
- tejszaporító
- kisgyermekek emésztési panaszait is mérséklő
- görcsoldó
- vízhajtó
- fitoösztrogén
- Epilepsziások ne alkalmazzák!
- Ösztrogénszerű hatása miatt nem ajánlott ösztrogénfüggő daganatos betegségeknél!
Felhasználása:
Akárcsak az ánizst, az édesköményt is főként kenyérfélék, sütemények és péksütemények ízesítéséhez használják. Emellett világszerte számos édes és sós étel fontos összetevője. Az édeskömény a leveseknek, a szószoknak, a halaknak, a sertéshúsnak, a szárnyasoknak, a burgonyának, a hagymának, az olajbogyónak és a narancsnak is finom, friss, kissé kesernyés ízt kölcsönöz. Az egész magokat száraz serpenyőben megpirítva még jobban kihozhatod a fűszer intenzív ízét. Az édeskömény leveleit azonban frissen, főzés nélkül érdemes az ételre szórni.
Illik hozzá:
Az édeskömény különösen finom ánizzsal, köménnyel, korianderrel és fokhagymával kombinálva, mivel ezek a fűszerek nagyszerűen kiegészítik az édeskömény ízét.
Következő:
fahéj
A rovatban felhasznált források:
- Kotányi: Fűszerek
- Mindmegette: Fűszerek és ízesítők
- Házipatika: A legegészségesebb gyógynövények és fűszerek
- Wikipédia
- Fotók: Pixabay, Pinterest