színes bors
ALAPOK fűszerek

Bors

színes bors

A különféle bors magok, a fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

  • illóolajat 
  • karicint
  • piperidin
  • piperin alkaloidákat tartalmaz, melyekből jellegzetes illata és csípős íze származik.
  • pinén
  • szabinén
  • limonén
  • kariofillén, és
  • linalool 
  • vas
  • kálium
  • kalcium
  • magnézium
  • mangán
  • cink
  • króm
  • K vitamin
  • A- és C-vitamin, a szelén vagy a béta-karotin felszívódását javítja
  • serkenti a gyomorsav termelődést
  • javítja az ízlelést, az étvágyat és az emésztést
  • hozzájárul a zsírsejtek “lebontásához”, vagyis megakadályozza, hogy a felesleges energia zsír formájában raktározódjon el
  • megfázás esetén az inhalálás segít a letapadt váladék fellazításában (Arc- vagy homloküreg-gyulladás)
  • gyulladáscsökkentő
  • fajdalomcsillapító (borsolajos masszírozás)

Fehér bors

Intenzív csípősséget ad az ételeknek, azonban az íze nem túl karakteres, ezért általában nem szokás önmagában használni. Ehelyett a fehér bors szerepe inkább az ételek harmonikus és telt ízének elősegítése. Ideális a fehér szószokhoz, például a besamel mártáshoz, ahol a fekete bors látványra elütne az ételtől. Pácok, halak, grillezett és sült ételek, levesek, szószok, salátaöntetek és saláták ízesítéséhez is tökéletes – gyakorlatilag nincs olyan sós étel, amit ne dobna fel egy kis fehér bors. 

Zöld bors

A huszadik század szülötte. Tulajdonképpen éretlen borsszem, melyben „megölik” a feketedést okozó enzimeket (vízben főzik, vagy sós lébe áztatják a borsot, majd gyakran liofilizálják is, avagy sós-ecetes lében kerül forgalomba). Bizonyos helyeken kapható friss zöld bors is: íze friss-gyümölcsös, fanyar-érdekes.

Piros bors

A piros bors semmiképp nem összetévesztendő a rózsaborssal, ami bár külsőleg valamelyest hasonlít hozzá, de még csak távoli rokonságban sem állnak egymással. A borscserje teljesen érett bogyói pirosak, és jóval erősebbek éretlen zöld testvérüknél. Kissé gyümölcsös, édeskés, és a zöld bors frissességét idéző aromája nagyon jól passzol vörös húsokhoz vagy akár vadhoz, vörösborral vagy konyakkal összepárosítva….

Fekete bors

A fekete borshoz a bogyókat akkor szüretelik, amikor már szinte teljesen érettek és sárgás színt kaptak. A szemeket ezután kiszárítják. A borsszemek ráncos, sötétbarna külseje és jellegzetes íze a fermentálásnak köszönhető. A fekete bors a legerősebb és legintenzívebb ízű borsfajta. 

Cubebe bors

Az egyik legritkább borsfajta. Elsősorban Jáváról és Szumátráról származik. Parányi „farka” miatt szokták „farkas” vagy „száras” borsnak is nevezni. Aromája olyan, mintha a fekete bors és a szegfűbors keveréke lenne.

Hosszú bors

Valójában ez az a fajta, amit Európában talán a legrégebben ismerünk. Az ókori rómaiak nagyrészt ezt használták „piper” néven. Kalandorok és kereskedők hozták a manapság Indonéziához tartozó Banda-szigetről. Bár háromszor annyiba került, mint a kerek szemű fekete bors, nagy volt a keletje. Ugyanis sajátos édeskés aromája van: emlékeztet a fahéjra, a szerecsendió-virágra, a tömjénre. Igen magas arányban tartalmaz éteri olajokat, használatával vigyázni kell, mert lényegesen erősebb, mint az egyszeri bors. Ne próbálkozzunk az őrlésével, szívósan ellenáll.

Mozsárban kell törni.

A most felsoroltak mellett használunk még rózsaborsot, szecsuani borsot, szegfűborsot, cayenne borsot is, amik csak nevükben borsfélék, inkább csípősségük vagy formájuk okán sorolják őket ebbe a kategóriába.

chili

chili

A rovatban felhasznált források:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük