csillagánizs
ALAPOK fűszerek

Csillagánizs

csillagánizs

Fűszeres, melengető, édesköményre emlékeztető ízének köszönhetően a csillagánizs édes és sós ételek fűszerezéséhez is tökéletes választás. A csillagánizs a dél-kínai konyha egyik legnépszerűbb fűszere. A csillagánizst a francia gasztronómia is nagyon kedveli. A kor nagy elméi zöld múzsájának – az abszintnak – a betiltása után megszületett a francia aperitifek új hulláma, ami szintén az abszintra is oly jellemző ánizsos ízre épített. A leghíresebb közülük a Provence környékén őshonos Pastis, amit 1932-ben alkotott meg Paul Ricard.

  • illóolaj
  • tarnszetanol
  • metil-kavikol
  • ánizsaldehid
  • fenchon
  • limonén
  • alfapinén
  • linaloolcserzőanyag
  • zsírosolaj
  • flavonoidok
  • Shikimic sav
  • tanninok
  • B6 vitamin
  • emésztést segítő
  • görcsoldó
  • antibakteriális
  • klimax tüneteit csökkenti
  • gombaölő
  • asztma
  • légúti megbetegedésekre
  • váladékot feloldja a légutakban
  • “hideg” betegségek ellen (influenza, hidegrázás, nátha, izomfájdalom)
  • serkenti a tejelválasztást
  • sterssz
  • álmatlanság
  • fáradtság

A csillagánizs sós ételek, például húsok, halak, levesek és szószok, valamint édes ételek, például lekvárok, teák, desszertek, kompótok, forralt bor és ünnepi sütemények ízesítésére is tökéletes. Ízesíthető vele hal, baromfi, marhahús vagy bárány. Nem árt azonban csínján bánni vele, mivel erőteljes íze könnyen elnyomhatja a többi fűszert. Ha egy recepthez pontosabb mennyiségre van szükség, nyugodtan darabokra törhetjük a csillagokat. 

Csillag alakú hüvelye dekorációnak is kiváló – de ne feledd, hogy nem ehető! Íze mellett a szépsége kapcsán is használhatjuk. Adventi koszsorúra vagy potpurriba is tehetjük.

A csillagánizs íze különösen jól érvényesül, ha édesköménnyel, édesgyökérrel, fahéjjal, galangállal, chilivel vagy naranccsal kombináljuk.

Következő:

A rovatban felhasznált források:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük