Fűszeres, melengető, édesköményre emlékeztető ízének köszönhetően a csillagánizs édes és sós ételek fűszerezéséhez is tökéletes választás. A csillagánizs a dél-kínai konyha egyik legnépszerűbb fűszere. A csillagánizst a francia gasztronómia is nagyon kedveli. A kor nagy elméi zöld múzsájának – az abszintnak – a betiltása után megszületett a francia aperitifek új hulláma, ami szintén az abszintra is oly jellemző ánizsos ízre épített. A leghíresebb közülük a Provence környékén őshonos Pastis, amit 1932-ben alkotott meg Paul Ricard.
Növény:
A csillagánizs (Illicium verum) egy Délnyugat-Kínában és Vietnámban őshonos örökzöld fa csillag alakú gyümölcse, amit szárított formájában fűszerként használunk. Manapság főleg Kínában, Japánban, Laoszban, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Jamaicában termesztik. A fa átlagosan 10 méter magasra nő, és halványsárga virágjaiból csillag alakú termést fejleszt. A vörösesbarna terméseket a mai napig kézzel szedik. A csillagánizs termése általában nyolc (időnként pedig akár tizenkettő) magházból áll. Ezeket a magházakat a napon történő szárítás után fűszerként használják. A hasonló íz és a névegyezés dacára a csillagánizs nem rokona az ánizsnak. A csillagánizs valójában a szerecsendió távoli rokona.
Hatóanyagai:
- illóolaj
- tarnszetanol
- metil-kavikol
- ánizsaldehid
- fenchon
- limonén
- alfapinén
- linaloolcserzőanyag
- zsírosolaj
- flavonoidok
- Shikimic sav
- tanninok
- B6 vitamin
Gyógyhatásai:
- emésztést segítő
- görcsoldó
- antibakteriális
- klimax tüneteit csökkenti
- gombaölő
- asztma
- légúti megbetegedésekre
- váladékot feloldja a légutakban
- “hideg” betegségek ellen (influenza, hidegrázás, nátha, izomfájdalom)
- serkenti a tejelválasztást
- sterssz
- álmatlanság
- fáradtság
Vásárlás esetében vigyázzunk, nehogy japán csillagánizst vegyünk, mert az mérgező, és csupán füstölőként használható.
Felhasználása:
A csillagánizs sós ételek, például húsok, halak, levesek és szószok, valamint édes ételek, például lekvárok, teák, desszertek, kompótok, forralt bor és ünnepi sütemények ízesítésére is tökéletes. Ízesíthető vele hal, baromfi, marhahús vagy bárány. Nem árt azonban csínján bánni vele, mivel erőteljes íze könnyen elnyomhatja a többi fűszert. Ha egy recepthez pontosabb mennyiségre van szükség, nyugodtan darabokra törhetjük a csillagokat.
Csillag alakú hüvelye dekorációnak is kiváló – de ne feledd, hogy nem ehető! Íze mellett a szépsége kapcsán is használhatjuk. Adventi koszsorúra vagy potpurriba is tehetjük.
Illik hozzá:
A csillagánizs íze különösen jól érvényesül, ha édesköménnyel, édesgyökérrel, fahéjjal, galangállal, chilivel vagy naranccsal kombináljuk.
Következő:
édeskömény
A rovatban felhasznált források:
- Kotányi: Fűszerek
- Mindmegette: Fűszerek és ízesítők
- Házipatika: A legegészségesebb gyógynövények és fűszerek
- Wikipédia
- Fotók: Pixabay, Pinterest