A chili univerzális fűszer, amely érett és éretlen, friss és szárított, valamint füstölt, sült és sűrítmény formában is jellegzetes csípősséget ad az ételeknek. A gyümölcsös, édes, diós vagy füstös ízű chilik a világ minden konyhájában megtalálhatók. Az egyik legismertebb chilifajta a cayenne chili, amelyből a népszerű cayenne bors készül.
Növény:
Capsicum annuum: A chili paprikák a trópusi és szubtrópusi éghajlaton élő csípős paprikákat jelölik, melyek lehetnek cserjés, közönséges, bogyós vagy kínai paprika változatok. Manapság világszerte több mint 2000 különböző chilifajta létezik, amelyek csípősségükben, ízükben és színükben is nagy változatosságot mutatnak. A piros, zöld, sárga, narancssárga, lila és fekete színváltozatban is előforduló chilifajták közül az indiai Bhut Jolokia a legerősebb – a maga egymilliós Scoville-egységével minden más chilifajtát maga mögé utasít. A Scoville-skálával a chilipaprikák erősségét mérjük, melyet ez az alkaloid generál. A Scoville-skála egy olyan mérőszám, amely a különböző növényekben és fűszerekben, de főképpen a chilipaprikában lévő kapszaicin relatív erősségét méri.
A Chili hatóanyagai:
- E-vitamin (20,33%)
- Vas (17,25%)
- A-vitamin (17,00%)
- Nátrium (15,27%)
- B6-vitamin (12,92%)
- béta karotin
- lutein
- kálium
- vas
- mangán
- magnézium
- réz
- kapszaicin
Gyógyhatásai:
- fájdalomcsillapító
- reuma
- izomfájdalom
- övsömör
- bőrproblémák
- hányáscsillapító
- gyomorfekély
- vérhas
- nátha
- allergia
- asztma
- vérnyomás szabályozás
- keringési problémák
A chili felhasználása:
A chili gyakorlatilag bármilyen étel ízesítéséhez használható – nem csak levesekhez, ragukhoz, chilis babhoz és currykhez. Különösen jól passzol a halakhoz, a húsokhoz, a zöldségekhez, a levesekhez, a szószokhoz, a hüvelyesekhez és a csokoládéhoz.
TIPP!
A chili égető ízének enyhítéséhez fogyassz tejet, joghurtot, kakaót vagy érett parmezánt. Azonban légy óvatos – a víz éppen ellenkező hatást vált ki!
Következő:
csillagánizs
A rovatban felhasznált források:
- Kotányi: Fűszerek
- Mindmegette: Fűszerek és ízesítők
- Házipatika: A legegészségesebb gyógynövények és fűszerek
- Wikipédia
- képek: Pixabay, Pinterest