Avokádókrém
Leírás
Az avokádókrém textúrája könnyen kenhető, így ideális választás lehet pirítós, szendvics vagy tortilla lapok mellé, valamint saláták vagy wrap-ek ízesítésére.
Hozzávalók
Elkészítés
- A hagymákat megpucolom és összeaprítom.
- Az avokádókat hosszában félbe vágom, kiveszem a magjukat és egy tálba kanalazom a héjból őket.
- Villával összetöröm és hozzákeverem a lilahagymát és a zúzott fokhagymát is.
- Sóval, borssal fűszerezem (esetleg chillit is mehet bele), majd citromlevet adagolok hozzá.
Avokádókrém
Az avokádókrém textúrája könnyen kenhető, így ideális választás lehet pirítós, szendvics vagy tortilla lapok mellé, valamint saláták vagy wrap-ek ízesítésére.
Az avokádókrém egy könnyű és krémes szósz vagy krém, amelyet friss avokádóból készítenek. Az avokádókrémet gyakran fűszerezik és ízesítik további összetevőkkel, például citromlével, fokhagymával, hagymával, chili paprikával vagy korianderrel, így különféle változatokban elkészíthető.
Az avokádókrém textúrája általában selymes és lágy, és könnyen kenhetővé teszi, így ideális választás lehet pirítós, szendvics vagy tortilla lapok mellé, valamint saláták vagy wrap-ek ízesítésére.
Ezenkívül az avokádókrém rendkívül tápláló, tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például a B-vitaminok, K-vitamin, kálium és rostok. Ezek az összetevők hozzájárulhatnak az egészséges étrend kialakításához és fenntartásához.
Az avokádókrémet gyakran használják is a hagyományos guacamole részeként, de sok más ételhez is remek kiegészítő lehet, és különleges ízvilágával és tápláló tulajdonságaival feldobhatja az ételeket.
Pár jó tanács az avokádókrémhez:
Legyen érett az avokádó!
A tökéletes állag trükkös dolog, mert a kemény avokádó ízetlen, és nem nyomható szét egy villával, viszont ha túlérleljük, szintén rosszul járunk, a belül már fekete gyümölcs kesernyés lesz. Olyasmi a jó állag, mintha egy rendesen felfújt gumilabdát nyomnánk meg.
Használd a rücskös, fekete héjú avokádót!
Éretten mindegyik változat finom, de az avokádókrém hazájában élők mégis azt javasolják, hogy készítsük a Haas fajtából, ez a fekete színű, rücskös héjú változat. Ezt a fajta krémesebb, használatával elkerülhetjük, hogy vizes állagú legyen a végeredmény.
Ha hiszel a mexikói háziasszonyok bölcsességének, ezt keresd:
Sokkal finomabb lilahagymával, mint vöröshagymával!
Sokkal finomabb lime-mal, mint citrommal!
Hasonló az ügy, mint a hagymánál: a lime íze lágyabb, és mivel az avokádó sem karakteres, a citromlé túl erős ízt ad neki. A másik jótanács, hogy érdemes óvatosan adagolni a lime levét is, inkább többször keveset, mert könnyű túltolni.
Ne pürésítsd túl!
A mexikóiak szerint a valódi guacamole (így hívják az avokádókrémet) kicsit darabos, ezt az állagot – ha érett a gyümölcs – egy villával könnyen el tudod érni. Nem kell turmix, meg botmixer, csak nagyjából nyomkodd szét, úgy tökéletes lesz!
Fektess rá fóliát!
Az avokádó könnyen megbarnul, és a csodás zöld krém hamar csúnya barna lesz. Ezt elkerülheted, ha elkészítés után azonnal úgy feded le, hogy a folpackot közvetlenül a krém tetejére nyomkodod rá (finoman), így nem tud oxidálódni, ezáltal megbarnulni sem. Hallottam olyan trükköt is, hogy egy vékony réteg olívaolajat kell a tetejére önteni, az is elzárja a levegőtől, csak nem tudom, utána mennyire lehet leönteni róla, és azt sem, mihez kezdünk utána azzal az olajjal. (nem, a krémbe nem kell, az avokádó maga csupa olaj).
Ne tegyél bele légyszíves:
Tejfölt – ez nem körözött
Majonézt – nem is tonhalkrém
Mustárt – semmi köze semmihez
Joghurtot – hígítani nem kell, savanykásnak meg ott a lime
Sajtot – inkább edd külön
Gránátalma magokat – oké, divatos, meg finom is, de nem illik az avokádó ízéhez
Ami viszont illik hozzá:
az a paradicsom:
Az igen-igen apróra kockázott paradicsom szintén autentikus hozzávaló, de csak akkor, ha felvagdosás előtt ujjunkkal kikanalazzuk belőle a magos-leves részt, ami szükségtelenül felhígítani a csodás krémünket. Mexikói ismerősöm szerint ha erre nem visz rá valakit a lélek, akkor inkább hagyja ki a paradicsomot, az is ér.
és a koriander:
Tudom, hogy most vesztettem el minden második olvasót, a koriander levele rém megosztó zöldfűszer, én imádom, de sokan nem bírják elviselni. Ha te is szereted, ne hagyd ki, semmivel össze nem téveszthető ízt ad. Ha nem bírod megenni, akkor engedd el, vagy próbálj meg nagyon kis lépésekben barátkozni vele. Ráadásul a korianderzöldet beszerezni is macera, a legtöbb bolt egyáltalán nem tartja, máshol ritkán ki lehet fogni, a cserepes (ami szintén ritka, mint a fehér holló) egy hét alatt megdöglik, ha pedig magunk neveljük, még az előtt felmagzik, hogy örülhetnék neki. Könnyebb dolga van annak, aki utálja… Teljes cikk a Sóbors oldalán olvasható:
Avokádókrém
Leírás
Az avokádókrém textúrája könnyen kenhető, így ideális választás lehet pirítós, szendvics vagy tortilla lapok mellé, valamint saláták vagy wrap-ek ízesítésére.
Hozzávalók
Elkészítés
-
A hagymákat megpucolom és összeaprítom.
-
Az avokádókat hosszában félbe vágom, kiveszem a magjukat és egy tálba kanalazom a héjból őket.
-
Villával összetöröm és hozzákeverem a lilahagymát és a zúzott fokhagymát is.
-
Sóval, borssal fűszerezem (esetleg chillit is mehet bele), majd citromlevet adagolok hozzá.