Avokádókrém

Avokádókrém
pinit

Avokádókrém

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 10 percFőzési idő: percPihenő idő: percTeljes idő:: 9 percAdag:4 servingsKalóriák:300 kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

Az avokádókrém textúrája könnyen kenhető, így ideális választás lehet pirítós, szendvics vagy tortilla lapok mellé, valamint saláták vagy wrap-ek ízesítésére.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymákat megpucolom és összeaprítom.
  2. Az avokádókat hosszában félbe vágom, kiveszem a magjukat és egy tálba kanalazom a héjból őket.
  3. Villával összetöröm és hozzákeverem a lilahagymát és a zúzott fokhagymát is.
  4. Sóval, borssal fűszerezem (esetleg chillit is mehet bele), majd citromlevet adagolok hozzá.
Kulcsszavakköret, szendvicskrém, avokádó

Avokádókrém

Az avokádókrém textúrája könnyen kenhető, így ideális választás lehet pirítós, szendvics vagy tortilla lapok mellé, valamint saláták vagy wrap-ek ízesítésére.

Az avokádókrém egy könnyű és krémes szósz vagy krém, amelyet friss avokádóból készítenek. Az avokádókrémet gyakran fűszerezik és ízesítik további összetevőkkel, például citromlével, fokhagymával, hagymával, chili paprikával vagy korianderrel, így különféle változatokban elkészíthető.

Az avokádókrém textúrája általában selymes és lágy, és könnyen kenhetővé teszi, így ideális választás lehet pirítós, szendvics vagy tortilla lapok mellé, valamint saláták vagy wrap-ek ízesítésére.

Ezenkívül az avokádókrém rendkívül tápláló, tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például a B-vitaminok, K-vitamin, kálium és rostok. Ezek az összetevők hozzájárulhatnak az egészséges étrend kialakításához és fenntartásához.

Az avokádókrémet gyakran használják is a hagyományos guacamole részeként, de sok más ételhez is remek kiegészítő lehet, és különleges ízvilágával és tápláló tulajdonságaival feldobhatja az ételeket.

Pár jó tanács az avokádókrémhez:

Legyen érett az avokádó!

A tökéletes állag trükkös dolog, mert a kemény avokádó ízetlen, és nem nyomható szét egy villával, viszont ha túlérleljük, szintén rosszul járunk, a belül már fekete gyümölcs kesernyés lesz. Olyasmi a jó állag, mintha egy rendesen felfújt gumilabdát nyomnánk meg.

Használd a rücskös, fekete héjú avokádót!

Éretten mindegyik változat finom, de az avokádókrém hazájában élők mégis azt javasolják, hogy készítsük a Haas fajtából, ez a fekete színű, rücskös héjú változat. Ezt a fajta krémesebb, használatával elkerülhetjük, hogy vizes állagú legyen a végeredmény.

Ha hiszel a mexikói háziasszonyok bölcsességének, ezt keresd:

Sokkal finomabb lilahagymával, mint vöröshagymával!

Sokkal finomabb lime-mal, mint citrommal!

Hasonló az ügy, mint a hagymánál: a lime íze lágyabb, és mivel az avokádó sem karakteres, a citromlé túl erős ízt ad neki. A másik jótanács, hogy érdemes óvatosan adagolni a lime levét is, inkább többször keveset, mert könnyű túltolni.

Ne pürésítsd túl!

A mexikóiak szerint a valódi guacamole (így hívják az avokádókrémet) kicsit darabos, ezt az állagot – ha érett a gyümölcs – egy villával könnyen el tudod érni. Nem kell turmix, meg botmixer, csak nagyjából nyomkodd szét, úgy tökéletes lesz!

Fektess rá fóliát!

Az avokádó könnyen megbarnul, és a csodás zöld krém hamar csúnya barna lesz. Ezt elkerülheted, ha elkészítés után azonnal úgy feded le, hogy a folpackot közvetlenül a krém tetejére nyomkodod rá (finoman), így nem tud oxidálódni, ezáltal megbarnulni sem. Hallottam olyan trükköt is, hogy egy vékony réteg olívaolajat kell a tetejére önteni, az is elzárja a levegőtől, csak nem tudom, utána mennyire lehet leönteni róla, és azt sem, mihez kezdünk utána azzal az olajjal. (nem, a krémbe nem kell, az avokádó maga csupa olaj).

Ne tegyél bele légyszíves:

Tejfölt – ez nem körözött

Majonézt – nem is tonhalkrém

Mustárt – semmi köze semmihez

Joghurtot – hígítani nem kell, savanykásnak meg ott a lime

Sajtot – inkább edd külön

Gránátalma magokat – oké, divatos, meg finom is, de nem illik az avokádó ízéhez

Ami viszont illik hozzá:

az a paradicsom:

Az igen-igen apróra kockázott paradicsom szintén autentikus hozzávaló, de csak akkor, ha felvagdosás előtt ujjunkkal kikanalazzuk belőle a magos-leves részt, ami szükségtelenül felhígítani a csodás krémünket. Mexikói ismerősöm szerint ha erre nem visz rá valakit a lélek, akkor inkább hagyja ki a paradicsomot, az is ér.

és a koriander:

Tudom, hogy most vesztettem el minden második olvasót, a koriander levele rém megosztó zöldfűszer, én imádom, de sokan nem bírják elviselni. Ha te is szereted, ne hagyd ki, semmivel össze nem téveszthető ízt ad. Ha nem bírod megenni, akkor engedd el, vagy próbálj meg nagyon kis lépésekben barátkozni vele. Ráadásul a korianderzöldet beszerezni is macera, a legtöbb bolt egyáltalán nem tartja, máshol ritkán ki lehet fogni, a cserepes (ami szintén ritka, mint a fehér holló) egy hét alatt megdöglik, ha pedig magunk neveljük, még az előtt felmagzik, hogy örülhetnék neki. Könnyebb dolga van annak, aki utálja… Teljes cikk a Sóbors oldalán olvasható:

Avokádókrém

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 10 min Teljes Idő 10 perc
Adag: 4
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

Az avokádókrém textúrája könnyen kenhető, így ideális választás lehet pirítós, szendvics vagy tortilla lapok mellé, valamint saláták vagy wrap-ek ízesítésére.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymákat megpucolom és összeaprítom.

  2. Az avokádókat hosszában félbe vágom, kiveszem a magjukat és egy tálba kanalazom a héjból őket.

  3. Villával összetöröm és hozzákeverem a lilahagymát és a zúzott fokhagymát is.

  4. Sóval, borssal fűszerezem (esetleg chillit is mehet bele), majd citromlevet adagolok hozzá.

Kulcsszavak: köret, szendvicskrém, avokádó
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük