Cigánypecsenye

Cigánypecsenye
pinit

Cigánypecsenye

Nehézség:BeginnerElőkészítési idő: 30 percFőzési idő: 40 percPihenő idő: 40 percTeljes idő:: percAdag:4 servingsKalóriák:300 kcal Legjobb évszak:Available

Leírás

A cigánypecsenye a magyar konyha népszerű étele. Akkor az igazi, ha sok fokhagymával és szalonnával készül. Mi lecsót teszünk mellé.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A füstölt szalonnát egy serpenyőben kisütöm.
  2. A húsokat sózom, borsozom és zúzott fokhagymával jól bekenem, lisztbe forgatom , majd a szalonna zsírjában megsütöm nagyjából 3-3 perc alatt mindkét oldalát és félreteszem.
  3. Ugyanebbe a serpenyőbe elkészítem a lecsót. A kockára vágott hagymát megfonnyasztom, rádobom a paprikát, megsózom és amikor üvegesre párolódott, akkor hozzáadom a paradicsomot és készre főzöm.
  4. Közben hasábburgonyát sütök köretnek.
Kulcsszavaklecsó, sertés, főétel

Cigánypecsenye

A cigánypecsenye a magyar konyha népszerű étele. A legtöbb étterem étlapján szerepel. Akkor az igazi, ha sok fokhagymával és szalonnával készül. Mi lecsót teszünk mellé.

A cigánypecsenye sertéstarjából a legfinomabb. Persze el lehet készíteni sertéscombból, vagy lapockából is, ezek viszont már “szárazabb” húsok. A zúzott fokhagymát összekevertem egy evőkanálnyi étolajjal és ezzel kentem be a húsokat, majd fél órát hagytam állni. Addig megpucoltam és összevágtam a krumplit, illetve előkészítettem a lecsót. Rengeteg hámozott, darabolt paradicsombefőttet készítettem a nyáron, ezért a lecsót frissen főzöm, de teljesen megfelel az üveges bolti is. A húsokat lisztbe forgattam meg és úgy sütöttem ki, sokan kevernek paprikát is a liszthez.

Miért cigány a cigánypecsenye?

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a húsos étel tradicionális cigány fogás, pedig nem, igazi magyar étel. Nevét vélhetőleg a cigányszalonnáról kapta, ami mára csak füstölt szalonna néven ismert. Régi mende-mondák szerint egy cigány muzsikus után nevezték el így, aki minden zenélés után ezt fogyasztotta. A cigánypecsenyének több változata is népszerű, hol így, hol úgy készítik. Az biztos, nagyon finom, laktató fogás, amit érdemes otthon elkészíteni. forrás: Sóbors

Jellemzők

A cigánypecsenye egy hagyományos húsétel, amelyet több országban is elkészítettek különböző variációkban. Ez az étel egyáltalán nem cigány eredetű, hanem inkább a neve utal az étel gazdag ízvilágára és karakterére. A cigánypecsenye alapvetően sertéstarja vagy más húsfajta szeletekből készül, amelyek füstölt szalonnával és fűszerekkel ízesítenek, majd sütőben vagy serpenyőben pirítanak meg.

  • Hozzávalók: A cigánypecsenye alapját a hússzeletek, füstölt szalonna és fűszerek képezik. A hagyományos fűszerezéshez tartozhatnak például paprika, fokhagyma, só és bors.
  • Készítés: Az elkészítés során a füstölt szalonnát először pirítják meg, majd a fokhagymás hússzeleteket lisztbe forgatják, hozzáadják, és mindkét oldalukat pirosra sütik. A hús a szalonna zsírjában sütés során karamellizálódik, és gazdag ízt ad az ételnek.

Cigánypecsenye

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 30 min Főzési idő 40 min Teljes Idő 1 óra 10 perc
Adag: 4
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Leírás

A cigánypecsenye a magyar konyha népszerű étele. Akkor az igazi, ha sok fokhagymával és szalonnával készül. Mi lecsót teszünk mellé.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A füstölt szalonnát egy serpenyőben kisütöm.

  2. A húsokat sózom, borsozom és zúzott fokhagymával jól bekenem, lisztbe forgatom , majd a szalonna zsírjában megsütöm nagyjából 3-3 perc alatt mindkét oldalát és félreteszem.

  3. Ugyanebbe a serpenyőbe elkészítem a lecsót. A kockára vágott hagymát megfonnyasztom, rádobom a paprikát, megsózom és amikor üvegesre párolódott, akkor hozzáadom a paradicsomot és készre főzöm.

    Közben hasábburgonyát sütök köretnek.

Kulcsszavak: sertés, lecsó, főétel
Receptkártya készítője WP Delicious

ladybug

Kenyeres Katalin

Szia. Kenyeres Katalin vagyok. Üdvözöllek az oldalamon.

Két lányom van, akik nemrég költöztek másik városba, és mivel az egyetem és a munka mellett kevés idejük van a főzésre, létrehoztam ezt a gasztroblogot számukra és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Itt olyan recepteket találsz, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, ugyanakkor táplálóak is.

Számomra fontos, hogy a fiatalok a recepteket ne szóról-szóra kövessék, hanem tanuljanak meg alkalmazkodni a saját ízvilágukhoz. A receptek során bátran változtathatnak az összetevőkön, és igazodhatnak a saját ízlésükhöz. Például amikor a  lányaim kicsik voltak, nem szerették a zöldbablevest, mert nem ízlett nekik a kapor. Így elhagytam a kaprot és zöldpetrezselyemmel főztem meg a levest. Nos, azóta is így készítem és a kedvenc levesük lett.

A blogot kifejezetten kezdőknek szánom, így nagy hangsúlyt fektetek az egyszerű lépésekre. Remélem, hogy inspirálni tudlak titeket a konyhában való kísérletezésre. Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük