Cigánypecsenye
Leírás
A cigánypecsenye a magyar konyha népszerű étele. Akkor az igazi, ha sok fokhagymával és szalonnával készül. Mi lecsót teszünk mellé.
Hozzávalók
Elkészítés
- A füstölt szalonnát egy serpenyőben kisütöm.
- A húsokat sózom, borsozom és zúzott fokhagymával jól bekenem, lisztbe forgatom , majd a szalonna zsírjában megsütöm nagyjából 3-3 perc alatt mindkét oldalát és félreteszem.
- Ugyanebbe a serpenyőbe elkészítem a lecsót. A kockára vágott hagymát megfonnyasztom, rádobom a paprikát, megsózom és amikor üvegesre párolódott, akkor hozzáadom a paradicsomot és készre főzöm.
- Közben hasábburgonyát sütök köretnek.
Cigánypecsenye
A cigánypecsenye a magyar konyha népszerű étele. A legtöbb étterem étlapján szerepel. Akkor az igazi, ha sok fokhagymával és szalonnával készül. Mi lecsót teszünk mellé.
A cigánypecsenye sertéstarjából a legfinomabb. Persze el lehet készíteni sertéscombból, vagy lapockából is, ezek viszont már “szárazabb” húsok. A zúzott fokhagymát összekevertem egy evőkanálnyi étolajjal és ezzel kentem be a húsokat, majd fél órát hagytam állni. Addig megpucoltam és összevágtam a krumplit, illetve előkészítettem a lecsót. Rengeteg hámozott, darabolt paradicsombefőttet készítettem a nyáron, ezért a lecsót frissen főzöm, de teljesen megfelel az üveges bolti is. A húsokat lisztbe forgattam meg és úgy sütöttem ki, sokan kevernek paprikát is a liszthez.
Miért cigány a cigánypecsenye?
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a húsos étel tradicionális cigány fogás, pedig nem, igazi magyar étel. Nevét vélhetőleg a cigányszalonnáról kapta, ami mára csak füstölt szalonna néven ismert. Régi mende-mondák szerint egy cigány muzsikus után nevezték el így, aki minden zenélés után ezt fogyasztotta. A cigánypecsenyének több változata is népszerű, hol így, hol úgy készítik. Az biztos, nagyon finom, laktató fogás, amit érdemes otthon elkészíteni. forrás: Sóbors
Jellemzők
A cigánypecsenye egy hagyományos húsétel, amelyet több országban is elkészítettek különböző variációkban. Ez az étel egyáltalán nem cigány eredetű, hanem inkább a neve utal az étel gazdag ízvilágára és karakterére. A cigánypecsenye alapvetően sertéstarja vagy más húsfajta szeletekből készül, amelyek füstölt szalonnával és fűszerekkel ízesítenek, majd sütőben vagy serpenyőben pirítanak meg.
- Hozzávalók: A cigánypecsenye alapját a hússzeletek, füstölt szalonna és fűszerek képezik. A hagyományos fűszerezéshez tartozhatnak például paprika, fokhagyma, só és bors.
- Készítés: Az elkészítés során a füstölt szalonnát először pirítják meg, majd a fokhagymás hússzeleteket lisztbe forgatják, hozzáadják, és mindkét oldalukat pirosra sütik. A hús a szalonna zsírjában sütés során karamellizálódik, és gazdag ízt ad az ételnek.
Cigánypecsenye
Leírás
A cigánypecsenye a magyar konyha népszerű étele. Akkor az igazi, ha sok fokhagymával és szalonnával készül. Mi lecsót teszünk mellé.
Hozzávalók
Elkészítés
-
A füstölt szalonnát egy serpenyőben kisütöm.
-
A húsokat sózom, borsozom és zúzott fokhagymával jól bekenem, lisztbe forgatom , majd a szalonna zsírjában megsütöm nagyjából 3-3 perc alatt mindkét oldalát és félreteszem.
-
Ugyanebbe a serpenyőbe elkészítem a lecsót. A kockára vágott hagymát megfonnyasztom, rádobom a paprikát, megsózom és amikor üvegesre párolódott, akkor hozzáadom a paradicsomot és készre főzöm.
Közben hasábburgonyát sütök köretnek.
-